mobbet via apper i flere år:

– Fryktet for min datters liv

SKJERMMOBBING: 15-åringen ble holdt utenfor både i skolegården og på sosiale medier. Når hun endelig ble inkludert i en chattegruppe, forsvant alle de andre til en ny gruppe.
SKJERMMOBBING: 15-åringen ble holdt utenfor både i skolegården og på sosiale medier. Når hun endelig ble inkludert i en chattegruppe, forsvant alle de andre til en ny gruppe. Foto: NTB scanpix
15-åringen ble utsatt for intens mobbing over seks år. Hetsen i anonyme apper ble etter hvert så grov at moren fryktet at datteren skulle ta sitt eget liv.

– Det er det verste jeg har opplevd som mor. Å se barnet ditt lide så mye, uten å klare og hjelpe er helt forferdelig, sier jentas mor mens tårene triller stille.

Helt fra starten av barneskolen slet jenta med å få innpass i skolemiljøet.

Hun kunne ikke sette fingeren på hva som var feil, men hun var aldri god nok til å bli en del av gjengen.

– Jeg hadde noen få venner, men det var ikke alltid de heller ville være med meg. Dermed satte jeg meg ofte et sted hvor jeg ikke var så mye til bry. Jeg følte meg helt alene og at det ikke var noe mening med livet, sier 15-åringen til TV 2.

Jenta ønsker å være anonym, da hun fortsatt er redd for mobberne.

Hver dag var en kamp

Hver dag var krevende. Jenta gruet seg til å gå på skolen. Moren presset lett på, for at hun ikke skulle droppe ut. Men hver dag var en kamp. Hun gjorde alt for å tilpasse seg, men ble ikke akseptert. Verken i skolegården eller på sosiale medier.

– På det verste orket jeg ikke gå på skolen. Det var flere uker der jeg knapt møtte opp. I starten skulka jeg, men da mamma skjønte at hun ikke klarte å overtale meg lenger, lot hun meg bli hjemme. Jeg har alltid vert ganske flink til å skjule følelsene mine når jeg har vert på skolen, men jeg hadde en konstant en klump i halsen og egentlig bare lyst til å gråte, sier 15-åringen.

Moren hennes forteller at det var noen sterke og populære barn som definerte hvem som var innenfor og hvem som ikke skulle inkluderes.

– Det er skremmende å sitte på sidelinjen og se hvilken definisjonsmakt enkelte har, sier jentas mor.

Ble bare verre

– Utestengelsen i skolegården er en ting, og ille nok. Men på sosiale medier, når mobbingen står svart på hvitt, blir alt forsterket. Man blir veldig bevisst på at man ikke er en del av miljøet både mens man er på skolen, på ettermiddagen, kvelden og i helgene, sier moren.

På den anonyme appen Tellonym, der avsenderen er anonym, ble hetsen grovere enn noen sinne. Moren så en datter som etter hvert bare ble en skygge av seg selv. Hun var nødt til å ta skikkelig grep før datteren gikk helt til grunne.

Moren tok opp problemet med datterens lærere og skoleledelsen, men følte ikke hun ble hørt. Lærerne så bare en stille jente, som ikke fortalte hvor ille hun hadde det. Det var først da hun kom hjem at hun turte å slippe masken og tårene løs.

Ensomhet – siste tabu

– Ensomhet er ett av de mest tabubelagte temaene for barn og unge å ta opp. Det er sjelden elever tør å ta opp dette med lærerne selv. Men da hun kom hjem fra skolen, rant begeret over. Jeg har ikke tall på hvor mange kvelder hun har grått seg i søvn, sier moren.

Det var alt fra utestengelse til grov sjikane. Moren husker spesielt godt en dag, da datteren kom hjem og var så glad for å bli inkludert i en chattegruppe med klassekameratene. Men plutselig var det ingen igjen i gruppa. Da hun endelig ble inkludert, forsvant alle til en ny chattegruppe - der hun ikke fikk innpass.

Det var stadig møter med skolens ledelse, men moren følte at hun ble stemplet som brysom fordi hun stadig tok opp mobbingen av datteren.

Tryglet om skolebytte

Jenta tryglet om å få bytte skole, men moren hadde et håp om å gjøre noe med miljøet isteden.

– Det er helt forferdelig å se at min egen datter er livredd for å gå på skolen og angst for hva neste dag bringer. Vi forsøkte å gjøre noe med problemet, men ble ikke hørt av de som er forpliktet til å hjelpe, sier moren.

1. august 2017 ble den nye mobbeloven innført, som pålegger at skolene skal reagere raskt i mobbesaker. Ellers kan elevene få saken sin prøvd av Fylkesmannen og skolene kan få dagbøter.

Men jentas mor mener det er vanskelig for de som er berørt å klage på at lovene ikke blir fulgt, når de må bruke de kreftene de har for å kjempe for en bedre hverdag og for å bli tatt på alvor.

Da verken jenta eller moren følte seg hørt av skoleledelsen, så de ingen annen utvei enn å la jenta bytte skole.

Fryktet selvmord

– Når det står mellom frykten for at datteren din tar selvmord eller å skifte skole, velger man selvsagt å redde barnet sitt, sier moren.

Hun syns det er fælt når det psykososiale miljøet på en skole er så ille at de ikke hadde noen annen utvei.

– Når mobbingen foregår i sosiale medier, kan en heller ikke flytte til naboskolen. Vi ble nødt til å velge en skole langt unna, for at jenta vår skulle få starte helt på nytt.

Det er nå to måneder siden 15-åringen begynte på ny skole. For første gang på mange år har hun begynt å få venner og blitt del av ett miljø. Moren holder pusten og håper at miljøet fra den gamle skolen ikke finner frem til datteren igjen via sosiale medier.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook