ADVARER: Mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr advarer mot appen Yubo, som funger som Tinder for barn.
ADVARER: Mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr advarer mot appen Yubo, som funger som Tinder for barn. Foto: Privat

MOBBEOMBUD ADVARER:

– Denne appen er som Tinder for barn

– Trenger virkelig barnet ditt en datingapp? Vær så snill å ta en prat med ungen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er oppfordringen fra mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr i Vestfold.

Hun snakker mye med barn og unge om deres vaner, blant annet på sosiale medier. Da hun nylig fikk høre om appen Yubo ble hun først nysgjerrig, så skremt. Hun ønsker derfor å advare foreldre.

Denne appen har nå fem millioner brukere verden over. I praksis fungerer den som Tinder for barn, der du sveiper til høye for å bli venner og til venstre for å forkaste.

Tinder er en datingapp som skal gjøre det enklere for brukerne å bli kjent med mennesker i nærheten.

– Trenger virkelig barn en dating-app? I tillegg fremmer den en «bruk og kast»-mentalitet som er bare styrt av det ytre. Er det slik vi vil forholde oss til folk rundt oss, sier Asmyhr til TV 2.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte denne saken.

Uærlige hensikter

Mobbeombudet mener også at Yubo gjør det enkelt for voksne med uærlige hensikter å komme i kontakt med barn, da den fungerer som en katalog med barn i ulike aldre.

– Vær så snill å ta en prat med barnet ditt om denne appen, er mobbeombudets innstendige oppfordring.

Asmyhr ser at det er en risiko for at enkelte kan misbruke kanalene de har tilgjengelig, når barn eksponerer seg selv i apper som Yubo.

– Jeg synes det er problematisk når barna legger ut navn, alder, bosted og bilder av seg selv. Dette er noe mange barn ikke har forutsetning til å vite konsekvensene av, sier hun.

En jungel av apper

Yubo er aldersmerket til 17 år, men henvender seg til yngre brukere. Appen markedsfører seg som en livsstilsapp for barn og ungdommer, der de kan finne nye venner og få flere følgere på Snap.

– Sosiale medier er integrert i det sosiale livet til barn og unge. Det er derfor viktig at foreldre snakker med barna sine om de ulike appene de bruker. Men ikke hev pekefingeren og bare slett den. Det er det dummeste utgangspunktet og da blir den bare enda mer spennende for barna å bruke. Vi må jobbe med barnas vurderingsevne, sier Asmyhr.

Hun snakker med mange foreldre som sier de føler det er vanskelig å orientere seg i jungelen av ulike sosiale medier som barna bruker, og at det stadig dukker opp nye apper.

– Mange voksne kan bli maktesløse og ha lav selvtillit når det gjelder sosiale medier, og vegrer seg derfor å snakke med barna om dette. Men du trenger ikke å ha inngående kunnskap om de ulike appene og være superbruker. Det viktige er at man veileder barna, så de er bevist hva de deler og hvordan de oppfører seg på nett. Vi har ikke råd til at dette blir en arena uten voksnes omsorg og veiledning, sier hun.

Problematisk

Mobbeombudet synes den nye appen Yubo, som tidligere hadde navnet Yellow, fort kan bli problematisk og nettopp derfor vil hun informere og advare.

Så mange som ni av ti barn og unge i alderen 9–18 år bruker en eller annen form for sosiale medier ifølge Medietilsynets ferske undersøkelse om barns medievaner.

Mobbeombudet ser også at det ikke er uvanlig å ha sosiale medier i niårsalderen, selv om det er 13-år grense.

Stadig yngre

Asmyhr ser også at barna blir stadig yngre når de begynner å bruke sosiale medier. Og hun innrømmer at hun blir uvel når hun ser jenter ned i sjuårsalderen som poserer med en gang de ser et kamera.

– Om du ser at datteren din på på syv år poser med trutmunn, så spør henne hvor hun har sett dette og hvorfor hun gjør det. Spør om hva hun tenker selv og på denne måten få i gang en dialog for å guide henne. Vi kan ikke begynne tidlig nok å snakke med barna om deres holdninger.

Mobbeombudets oppfordring er å være nysgjerrig og spørre barna hvilke apper de er på og hva de gjør der.

– Når du er en undrende forelder, vil ofte barna være interessert i å vise fram og lære bort. Da kan man få en god dialog om hvilken person man er og vil være med andre - både på nett og ellers, sier Asmyhr.

Eskalerer med alder

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten, som jobber for trygghet på nett for barn og unge, ser at mobbing blant unge på nett eskalerer ofte jo eldre barna blir.

– Det er spesielt blant barn og unge fra syvende trinn og oppover at vi hører mest om mobbing og uthenging gjennom slike apper hvor man kan være anonym, sier Tønnesen.

Barnevakten er at når brukerne er anonyme i en app, er det mange flere som krenker og mobber andre.

– Det er viktig å ha en tydelig samtale med barn og unge om all form for kommunikasjon på nett, og da spesielt den anonyme kommunikasjonen. Selv om du er anonym, er du ikke helt skjult og kan spores. Det er viktig at de unge brukerne forstår at norsk lov også gjelder på nett og mobil, sier faglederen.

  1. Vær nysgjerrig og inviter barnet/ungdommen til å gi deg en introduksjon i de ulike mediene.
  2. Vær tilgjengelig, ikke dømmende. De fleste dummer seg ut en gang innimellom. Om du ønsker å være en barnet kan søke støtte hos om de har gjort noe dumt, blir det vanskelig om du på forhånd har fordømt handlingen. Terskelen er høy nok som den er.
  3. Anerkjenn at mye av det sosiale livet foregår digitalt. Inkluder det i den daglige praten om hverdagslivet. La "Hva er det morsomste du har sett på Snap i dag?" bli en like naturlig del av praten ved middagsbordet som det er å spørre om hvordan det var på trening.
  4. Gi rom for at negative opplevelser også skal få komme frem. Og om de kommer - møt de med omsorg, ikke panikk.
  5. Sett grenser her som du ville gjort på alle andre arenaer. De samme reglene gjelder for hvordan man er mot hverandre her som over alt ellers.
    Kilde: Mobbeombudet