STARTET I DAG: Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden desember 2017. Tirsdag startet rettssaken mot ham.
STARTET I DAG: Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden desember 2017. Tirsdag startet rettssaken mot ham. Foto: Aage Aune/TV 2

Slik kan Frode Berg få komme hjem til Norge

MOSKVA/OSLO (TV 2): Tirsdag klokken 13:30 startet rettssaken mot Frode Berg (63).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moskva byrett har forlenget varetektsfengslingen av Frode Berg med ytterligere seks måneder.

Berg erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

Fengslingen skal ha blitt forlenget med seks måneder for å sikre at Berg holdes fengslet så lenge hele rettsprosessen varer. Hvor lenge det er snakk om, vet ingen, ifølge hans forsvarer Pjotr Anasjkin.

– Han er optimistisk og føler på støtten, sier Anasjkin om hvordan Berg har det.

Tror på uformell avtale

Også Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, beskriver tilstanden hans som svært bra.

– Han har vært helt fantastisk til å holde motet oppe under hele varetektsperioden, og han er fortsatt full av håp, sier Risnes til TV 2 tirsdag ettermiddag.

Han er ikke overrasket over at Berg varetektsfengslet ytterligere. Risnes forteller at det at saken foregår bak lukkede dører gjør det vanskelig for dem å kontrollere.

– Vi vil ha en advokat til stedet til en hver tid. Det er vår sikkerhet. Men jeg tror ikke det betyr noe spesielt for innholdet, men det er frustrerende for alle som er interessert i saken, sier han.

Risnes mener det er overveiende sannsynlig at det hele veien har foregått prosesser for å få Berg hjem.

– Jeg tror ingen, heller ikke russiske myndigheter, er interessert i at han skal sitte veldig lenge i et russisk fengsel. Jeg tror man finner en løsning, sier Risnes.

Advokaten, som har bakgrunn som forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) med Sovjetunionen og russiske forhold som fagfelt, sier at slike saker tradisjonelt sett har vært løst gjennom uformelle avtaler mellom statene.

– Vi håper at det foregår ting på bakrommene. Det er sånn vi har tradisjonelt har løst den type saker, og slik russerne tradisjonelt løser den type saker.

Rettssaken sammenfaller med et møte mellom statsminister Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg 9. april. Det er all grunn til å tro at deler av samtalene mellom de to statslederne kommer til å dreie seg om Frode Bergs skjebne.

– Vi har ikke fått noen signaler om at det skal skje noe i neste uke i St. Petersburg, men det at statsministeren og president Putin møtes, tenner et håp, sier Risnes.

– Det gikk meget bra

Rettssaken mot Frode Berg (63) startet tirsdag klokken 13.30 norsk tid, uten at hans advokater Brynjulf Risnes og Ilja Novikov var tilstede.

Novikov er på reise i USA, og vil være tilbake i Moskva på onsdag.​

Bergs russiske forsvarer under rettsmøtet tirsdag ville ikke kommentere saken da han kom til byretten i Moskva, melder NTB.

Advokat Pjotr Anasjkin virket preget av å ha påtatt seg oppdraget, og henviste til at han vil gi en orientering til norske medier i etterkant av fengslingsmøtet. Anasjkin er en kollega av Ilja Novikov, som er den spiontiltalte nordmannens russiske hovedforsvarer.

Advokat Pjotr Anasjkin møtte norske journalister etter rettsmøtet tirsdag.
Advokat Pjotr Anasjkin møtte norske journalister etter rettsmøtet tirsdag. Foto: Aage Aune/TV 2

Like før klokken 13.30 ble Frode Berg ført inn til rettsmøtet, som foregår i rom 507. 63-åringen, som hadde hendene festet i håndjern på ryggen, svarte ikke på spørsmål fra TV 2 da han ble geleidet inn.

Rundt klokken 14.50 ble Berg ført ut av rettslokalet. På spørsmål fra journalistene om det gikk bra der inne, svarte han ja.

– Det gikk bra, meget bra, sa 63-åringen.

Ifølge statsadvokat Milana Digajeva, som er en av aktorene i saken, skal Berg ha samlet informasjon om atomubåter, melder nyhetsbyrået Ria Novosti.

Ifølge nyhetsbyrået sier statsadvokaten at den russiske sikkerhetstjenesten FSB la en felle for Berg og norsk etterretning. Berg skal angivelig ha blitt pågrepet med opplysninger han hadde fått fra en russisk borger som FSB hadde kontroll på.

Det er satt av inntil fire dager til saken, som vil foregå bak lukkede dører. Drøyt 20 norske pressefolk som er til stede i Moskva, fikk tirsdag ikke komme inn i rettssalen mens forhandlingene pågikk.

Rettssaken fortsetter onsdag klokken 11. Da skal selve saken opp til behandling, med bevisførsel og vitner.

Har spilt med åpne kort

I verste fall kan 63-åringen få en dom på opptil 20 års fengsel. Derfor kommer hans forsvarere til å hevde at nordmannen ikke visste hva han var med på, da han ble pågrepet 5. desember 2017 for spionasje i Moskva.

Dette er Frode Berg anklaget for:

  • Frode Berg har vært under etterforskning for overtredelse av den russiske straffelovens paragraf 276 som omhandler spionasje mot den russiske stat, med en strafferamme på mellom 10 og 20 år.
  • Han ble pågrepet da han skulle postlegge to konvolutter i Moskva.
  • En bunke med 3.000 euro i kontanter skulle sendes til en adresse i Moskva, mens et elektronisk lagringsmedium i en annen konvolutt skulle til en annen adresse.
  • Russiske myndigheter mener pengene skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.
  • Sikkerhetstjenesten FSB hevder at lagringsmediet inneholdt krypterte, skriftlige oppdrag til en russisk statsborger med tilknytning til et skipsverft utenfor Arkhangelsk.
  • FSB mener at Berg hadde oppdrag i Russland for E-tjenesten også i 2015 og 2016, mens han jobbet for grensekommisjonen.

Berg har innrømmet og spilt med åpne kort overfor russiske myndigheter at han var på et oppdrag for den norske etterretningstjenesten, men hevder at han ikke visste hva oppdraget gikk ut på og hva slags skade dette kunne utgjøre for Russland.

Alt fra soningsoverføring eller benådning til en politisk eller diplomatisk avtale «på bakrommet» mellom Norge og Russland kan føre til at Berg får komme hjem, skriver High North News.

– Jeg tror russerne legger seg på å presentere ham som et offer for norsk etterretningstjeneste, en person som ble misbrukt, og som dermed kan slippes fri etter forholdsvis kort tid bak lås og slå, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski til NTB.

– Har vært lojal

Den tidligere spiontoppen Ola Kaldager, som ledet Forsvarets topphemmelige etterretningsgruppe E 14, tror at det har foregått et diplomatisk spill i kulissene for å få Berg hjem.

– Dersom det ikke hadde skjedd noe på bakrommet, hadde jeg forventet at russerne ville være mer åpne og ønske pressedekning. I slike saker vil forhold som gjelder metoder og bevis alltid gå for lukkede dører, men hadde russiske etterretningsmyndigheter (FSB) ønsket å få mest mulig PR ut av dette, hadde de sørget for åpenhet, sier Kaldager til Dagbladet.

Siden desember 2017 har nordmannen sittet i varetekt i høyrisikofengselet Lefortovo i Moskva. I alt har Berg nå tilbrakt 483 dager i det beryktede FSB-fengselet. Bergs venninne Trine Hamran håper at norske myndigheter gjør alt i sin makt for å få ham ut.

– Frode har vært lojal mot norske myndigheter, og slik det ser ut, har ikke norske myndigheter vært like lojal tilbake. Jeg håper først og fremst at de har en ordentlig avtale med russerne på plass, slik at det kan bli en utveksling så fort det foreligger en dom i saken, sa hun til TV 2 nylig.

Den norske etterretningstjenesten og Utenriksdepartementet har siden pågripelsen sagt minst mulig om saken. Frode Bergs støttegruppe håper at statsminister Erna Solberg (H) vil ta opp Bergs sak når hun møter Russlands president Vladimir Putin 9. april.

– Jeg håper de klarer å legge til rette for å få løst saken, som er en utenrikspolitisk verkebyll for Norge og en menneskelig tragedie for ham det gjelder, sier leder for Bergs støttegruppe Øystein Hansen til NTB.

Brøt fotoforbudet

Etter rettsmøtet ble NRK-reporter Jan Espen Kruse innhentet av rettsbetjenter.

Kruse, som brøt fotoforbudet, hadde gått ut av rettsbygningen da betjentene kom ut og hentet ham.

Ifølge NRK ble Kruse ikke anholdt, men bare tatt til side og tilsnakket.

– Jan Espen Kruse var på vei ut av rettssalen, tok bilde og ble stoppet av en rettsbetjent. Han ble snakket til og bedt om å slette bildet. Det hele var udramatisk, skriver utenrikssjef Gunnhild Viken i NRK i en epost til TV 2.

TV 2 fikk tirsdag opplyst av en representant for domstolens pressetjeneste at det var nedlagt totalt fotoforbud i hele rettsbygningen, noe som er en innstramming fra tidligere praksis.

Ifølge Dagbladet sa rettsbetjentene mandag at brudd på fotoforbudet fører til fengsel i to uker. (TV 2/NTB)

LUKKEDE DØRER: Moskva byrett tirsdag 2. april.
LUKKEDE DØRER: Moskva byrett tirsdag 2. april. Foto: Aage Aune/TV 2