DEN SISTE TESTEN: Sebastien Bassong, Robbie Keane, Nayim og Pascal Chimbonda var blant de tidligere Tottenham-spillerne som fikk æren av å spille den siste uoffisielle fotballkampen på klubbens nye stadionanlegg.
DEN SISTE TESTEN: Sebastien Bassong, Robbie Keane, Nayim og Pascal Chimbonda var blant de tidligere Tottenham-spillerne som fikk æren av å spille den siste uoffisielle fotballkampen på klubbens nye stadionanlegg. Foto: Matthew Childs/Reuters

Tottenham-legendene hyller klubbens nye stadion: – Kun toppen av kransekaken

Onsdag åpner Tottenham sitt forjettede land. Flere av dem som har preget klubbens historie er fra seg av begeistring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham-Crystal Palace onsdag fra 19.45 (kampstart 20.45) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Tottenham huser Crystal Palace onsdag, til det som er klubbens første kamp på sitt nye stadioanlegg.

Snart to års ventetid er over etter at White Hart Lane ble jevnet med jorden i mai 2017, og et nytt kapittel venter foran potensielt 62062 tilskuere for storklubben fra Nord-London.

To testkamper er allerede arrangert på arenaen, med klubbens U18-lag og et lag bestående av tidligere stjernespillere fra Tottenham og Inter, men onsdagens oppgjør mot byrival Palace er den offisielle åpningen og den første obligatoriske ligakampen i de liljehvites nye storstue.

Noen av dem som har preget storklubbens historie er henrykte på klubbens vegne, og ytrer sin begeistring overfor TV 2.

– Det er et historisk øyeblikk i klubbens historie. Forhåpentligvis kan klubben fortsatte å gjøre fremskritt nå, og vinne titler. Det har de manageren og spillerne til å gjøre, og dette er kun toppen av kransekaken for dem. Det er virkelig spennende tider i sikte, sier Robbie Keane.

SOM I GAMLEDAGER: Robbie Keane scoret - og feiret - akkurat som før i helgen.
SOM I GAMLEDAGER: Robbie Keane scoret - og feiret - akkurat som før i helgen. Foto: Daniel Leal-olivas/AFP

Iren scoret 102 mål på 306 kamper for nord-londonerne mellom 2002 og 2011, og var en publikumsfavoritt gjennom alle sine år på White Hart Lane. Lørdag viste han prov på gammel storhet foran rundt 45000 tilskuere i den siste av testkampene, der han også hadde selskap av flere andre Spurs-legender.

Anderton: – Det beste man kan få til

Darren Anderton, som leverte 51 mål på 364 kamper i den liljehvite drakten, beskriver anlegget som «komplett annerledes». 47-åringen fremhever det vesentlige i at Tottenham Hotspur Stadium - det midlertidige navnet anlegget benytter frem til en sponsoravtale er på plass - er geografisk plassert på samme sted som det White Hart Lane var.

– Det er det beste man kan få til med tidens mest moderne teknologi. Jeg elsket det gamle stadionanlegget og spilte der i tolv år, men det jeg elsker er at dette er på samme sted. Man kjører samme vei, man kan ha de samme vanene og de samme minnene som du har fra det gamle stadionanlegget. Men det er selvsagt noe helt annet, og nå ett av de beste stadionanleggene i verden, sier den tidligere stjernekantspilleren som innehar Premier League-rekorden for antall kamper på White Hart Lane (148) til TV 2.

Ginola: – Forbløffende

Begge de tidligere stjernene snakker til TV 2 i forbindelse med den siste testkampen lørdag, der David Ginola var en av de mest populære spillerne blant hjemmefansen. Franskmannen skryter også uhemmet av stemningen når han møter journalistene etter kamp.

– På slutten var det på en måte som å spille på White Hart Lane, bare litt større. Hele greien er forbløffende, sier 52-åringen.

Kantspilleren ble kåret til årets spiller i England av både journalistene og spillerne i 1998/99-sesongen, og nå 20 år senere er han full av lovord om sin gamle klubbs nye hjem. Spesielt den nye South Stand, der 17500 tilskuere tar plass på den enorme «veggen» bak det ene målet, imponerte.

– Tribunen bak målet er åpenbart spesiell. Jeg kan se for meg Harry Kane eller noen andre score mål der, se opp og, ja..., sier Spurs-legenden, mens han himler drømmende med blikket.

Spår lys fremtid for klubben

Nå tror franskmannen på lyse tider for sin tidligere arbeidsgiver, og omtaler flyttingen til det nye anlegget som «et enormt steg framover».

– Det å spille vekke hjemmefra er åpenbart ikke noe du ønsker, og nå har det vært slik lenge. For det første fortjener de å spille her, de fortjener å ha sin egen hjemmebane, og nå er ventetiden over. Forhåpentligvis blir onsdagen starten på noe veldig, veldig interessant og fantastisk.

– Tror du det nye anlegget virker mer attraktivt med tanke på å lokke til seg nye spillere?

– Jeg tenker at stadion er del av et helt prosjekt. De har nye fasiliteter på treningsbanen og det nye stadionanlegget. Alt går fremover, så jeg tenker at fremtiden til Tottenham ser veldig lys ut, sier Ginola.

Kort avstand til banen - akustikk sentral i planleggingsfasen

Supporterne som møter opp på Spurs' hjemmekamper fremover kan glede seg til å oppleve et stadionanlegg der man har forsøkt å optimalisere atmosfæren, da anlegget er designet som en konserthall og med akustikk som en sentral del av planleggingsfasen.

Avstanden til gresset fra de nærmeste tribuneradene er under åtte meter i vest, nord og øst og under fem meter i sør. Til sammenligning er det 18 meter på Wembley og 13 meter på Emirates, og tidligere Spurs-spiller Steffen Freund er blant dem som mener eks-klubbens måte å tenke på nå kan være en modell rent globalt.

– Det er et spesielt sted. Du kan se forskjellen til andre ny stadioner, som Emirates og Etihad. Supporterne er nærmere banen. Alt har vært godt planlagt. Det er en beskjed til alle i England og i hele verden: Du kan bygge pene stadioner med en fin atmosfære, og samtidig ha plass til over 60000 tilskuere. Dette er bedre enn de fleste stadioner i Premier League, og til og med bedre enn Wembley, for supporterne er virkelig nære, sier tyskeren til TV 2 etter selv å ha fått erfare hvordan det er å spille der.

Iversen gjester TV 2-studio: – En egen hjemmebane betyr mye

Onsdag kveld skal anlegget innvies, og selv om anledningen i seg selv er historisk uavhengig av tingenes sportslige tilstand, er kampen også av vesentlig betydning for Spurs' sjanser for å sikre seg en god plassering i Premier League denne sesongen. Tidligere Tottenham-profil Steffen Iversen gleder seg.

– Banen ser helt fantastisk ut, og jeg tror både spillere, supportere og alle sammen som bryr seg om Tottenham gleder seg til kampen i kveld. Og det ser ut som om de trenger noe nytt også. Det har vært dårlig de siste ukene. Jeg tror de trenger å få i gang hjemmebanen sin for å komme seg inn i topp fire, sier 42-åringen.

Han gjester TV 2s Premier League-studio onsdag, og er spent på gamleklubbens vegne. Mannen med 36 Premier League-mål på 143 kamper for de liljehvite vektlegger også viktigheten av å faktisk ha sitt eget hjem i det som blir en spennende sesonginnspurt.

– En egen hjemmebane betyr mye. Du har en tilhørighet et sted, og det merker man godt selv. Jeg har vært i mange forskjellige lag, og det var alltid godt å være på hjemmebane, sier Iversen.

Forut for onsdagens kamp er nordlondonerne nummer fire på tabellen, forbigått av erkerival Arsenal i helgen, men med Manchester United kun bak på målforskjell (riktignok med en kamp mer spilt etter tirsdagens tap for Wolves) og Chelsea kun poenget bak, blir alle kamper i innspurten ekstremt viktige.

– Jeg tror Tottenham skal klare å ta nok poeng til å havne i topp fire, men det blir tøft. De hadde alt i sin hule hånd, og de er nødt til å snu den trenden. Det er nødt til å begynne allerede i kveld, sier Iversen.

Se Tottenham-Crystal Palace onsdag fra 19.45 (kampstart 20.45) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!