UENIG I DOMMEN: Advokat Bernt Heiberg (th) sier til TV 2 at han og hans klient vil anke dommen med grunnlag i både bevisvurdering og lovforståelse. Etterforskningsleder Per Martin Utkilen (tv) i Spesialenheten for politisaker la ned påstand om ett år og ti måneder fengsel.
UENIG I DOMMEN: Advokat Bernt Heiberg (th) sier til TV 2 at han og hans klient vil anke dommen med grunnlag i både bevisvurdering og lovforståelse. Etterforskningsleder Per Martin Utkilen (tv) i Spesialenheten for politisaker la ned påstand om ett år og ti måneder fengsel. Foto: Junge, Heiko

Anker dommen:

Politimann dømt til ett år og ni måneder fengsel

Den tidligere politimannen i 50-årene som var tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med en informant i narkotikamiljøet, er i Gjøvik tingrett dømt til ett år og ni måneders fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen er også dømt for å ha stjålet narkotiske stoffer fra politiets beslagsrom.

Aktor Per Martin Utkilen ved Spesialenheten for politisaker la ned påstand om ett år og ti måneder da saken gikk for Gjøvik tingrett.

Eks-politimannen er også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen han hadde sex med.

Han er i dommen frikjent for punktene i tiltalen som omhandler ulovlig oppbevaring av narkotika og for uberettiget å ha opprettet mobilabonnement i en annens navn.

Politimannen var i utgangspunktet tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å oppnå seksuell kontakt med en informant, i tillegg til å ha forsynt seg av både narkotika og barbie-dop fra politihusets beslags-rom. Forsvareren ba om full frifinnelse på alle punkter, bortsett fra punktet om oppbevaring av en springkniv.

Tror ikke på politimannen

I dommen skriver Gjøvik tingrett at den ikke tror på politimannens forklaring om at han ikke har hatt seksuell omgang med den kvinnelige informanten.

«Det er rettens oppfatning at (politimannens navn) troverdighet er svekket. Han har ført vitner som fremstår som påvirkede og med lav troverdighet, og det er ingen grunn til å tro annet enn at dette skyldes påvirkning fra (politimannens navn) side.»

Anker dommen

– Tiltalte er sterkt uenig i domfellelsen, sier eks-politimannens forsvarer Bernt Heiberg til TV 2.

– Vi er uenige i både bevisvurderingen og lovforståelsen.

– Det er ikke korrekt lovforståelse å si at det er straffbart å etterkomme et utpressingsforsøk, sier han og viser til en episode der den fornærmede kvinnen foreslo for tiltalte å endre forklaring for Spesialenheten dersom hun fikk penger av ham.

– Nå skal vi lese dommen og formulere en anke innen ankefristen, sier Heiberg.

Veldig fornøyd med dommen

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier hennes klient er veldig fornøyd med dommen.

– Hun sier det er godt å bli trodd til tross for hennes bakgrunn i et belastet miljø, sier Reiestad Hansen til TV 2.

– Dommen bærer preg av at det er hun som har hatt tillit til det hun har sagt.