Dommer i poker-sak var varaleder i Lotterinemnda – får likevel dømme i saken

RUTINERT: Tingrettsdommer Heidi Heggdal har flere store saker på CV-en gjennom sin 20 år lange karriere. Her fra Yara-saken i 2015, der fire toppsjefer stod tiltalt for bestikkelser.
RUTINERT: Tingrettsdommer Heidi Heggdal har flere store saker på CV-en gjennom sin 20 år lange karriere. Her fra Yara-saken i 2015, der fire toppsjefer stod tiltalt for bestikkelser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO TINGRETT (TV 2): Dommer Heidi Heggdal var varaleder i Lotterinemnda fra 2001 til 2008. En tiltalt pokerleder (34) ba derfor retten om å bytte dommer.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen står tiltalt for grovt brudd på lotteriloven, ulovlig alkoholservering og omsetning av smuglervarer.

Bakgrunnen er politiets omfattende aksjoner mot fem pokerklubber i Oslo i mars i fjor.

En av klubbene het Quads og lå plassert i Dronningens gate 22. Den kvinnelige lederen for klubben ble pågrepet, og hennes sak er den første som kommer opp for retten etter politiets razzia.

Kvinnen erkjenner delvis straffskyld etter tiltalen.

Saken vil i stor grad handle om hvilke former for organisert poker som er ulovlige. Dette har ikke tidligere vært prøvd som en fullstendig straffesak for en norsk domstol etter at lotteriloven ble skjerpet i 2015.

– Politisk betent

Da saken skulle opp for Oslo tingrett mandag, gjorde dommer Heidi Heggdal rutinemessig rede for hvilke forhold som kan ha betydning for hennes habilitet. Hun opplyste blant annet å ha vært varaleder i Lotterinemnda i syv år.

Opplysningen fikk tiltalte og hennes forsvarer Elisabeth Myhre til å reagere umiddelbart. De ønsket seg ny dommer i saken.

Årsaken er at Lotterinemnda er klageinstans for alle klager på Lotteritilsynets vedtak. Samtidig er Lotteritilsynet en sentral aktør i straffesaken, fordi det var de som varslet politiet om virksomheten til pokerklubben.

– Først vil jeg si at det er uheldig at vi ikke fikk vite dette i forkant, begynner Myhre i sin anførsel for retten.

– Poker er et tema som har vært og fremdeles er politisk betent, og Lotterinemnda har behandlet spørsmål om poker – også i perioden der administrator (dommer i saken, journ.anm.) har hatt en betydelig posisjon som leder, sier hun.

Myhre sier videre at tiltalte frykter at Heggdal er uegnet til å dømme upartisk i saken.

– Dessverre er vi i en situasjon der dette fremstår som svært uheldig utad, sier hun.

Ikke medhold

Politiadvokat Philip Mathew Green er ikke enig med forsvarer og mener dommerens bakgrunn er uten betydning for saken.

– Det er ikke uvanlig at tiltalte er redde for at en dommer er rigid og streng og følger loven. Jeg tror folk flest vil mene at en administrator som er kjent med lovgivningen, er bedre skikket til å håndtere saken, sier han.

Heggdals egen avdelingsleder Ina Strømstad brukte et kvarter på å vurdere innsigelsene før hun kom tilbake til rettssalen.

– Det er snakk om et varaverv hun hadde for mer enn ti år siden. Habiliteten taper seg med tiden i slike saker. Hun ville antagelig vært inhabil dersom hun satt i Lotterinemnda nå, men det er altså elleve år siden hun gjorde det, sier Strømstad i sin begrunnelse.

Dermed kunne saken fortsette med Heggdal som dommer.

– En familie

Tiltalte har forklart at hun startet pokerklubben for å skape et annerledes pokertilbud, særlig for nybegynnere og kvinner. Selv var hun vant til å være eneste kvinne på pokerklubber i Oslo.

– Jeg elsket pokermiljøet og drømte om en klubb der det ikke var fokus på narkotika og toppløse dealere. Da gjorde jeg som jeg pleier og tok saken i egne hender, sier hun.

Klubben startet hun i 2015 da hun fikk låne tre pokerbord. Allerede under åpningsturneringen til klubben skal det ha kommet over 100 spillere.

Siden ble konseptene «tacofredag» og «shuffle-mandag» superpopulært. Spillerne strømmet til klubben.

– Det var over all forventning og helt fantastisk gøy. Vi bygde opp en kultur og var en kjempestor familie. Folk kalte seg «quadensere» og følte de var del av noe, sier den tidligere Quads-lederen.

En rekke pokerspillere skal senere vitne i rettssaken. I den lille rettssalen i Oslo tingrett har et titall spillere møtt opp for å støtte tiltalte.

Ubehagelig aksjon

Den første mars 2018 ble pokerklubben lagt ned av politiet, som mener flere pokerklubbers inntekter har vært med på å finansiere andre kriminelle aktiviteter.

Blant annet skal deler av de nedlagte klubbenes inntekter ha gått til den kriminelle Holmlia-gjengen Young Bloods, har politiet opplyst til Aftenposten. Det er ikke tilfelle i denne saken, opplyser politiadvokat Green til TV 2.

Kvinnen, som blant venner har gått under navnet «pokermamma», forteller gråtende om den væpnede politiaksjonen mot pokerklubben hennes. Hun mener hun har samarbeidet godt med politiet hele veien, og at aksjonen var helt unødvendig.

Det er ikke Green enig i.

– Det er gjort en taktisk vurdering rundt beslutningen om aksjonen, sier Green, som utover det ikke ønsker å kommentere tiltaltes forklaring underveis i saken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook