Snøsjokk i Troms

TROMSØ/OSLO (TV 2): I Tromsø våknet flere beboere til en snødybde på over én meter og 50 centimeter mandag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra lørdag til mandag har det kommet en halvmeter snø i Tromsø, og snødybden har økt fra 112 centimeter til 158 centimeter.

– Det er ganske mye på kort tid, sier meteorolog i StormGeo, Mariann Aabrekk til TV 2.

Kristin Belden Bjørkedal våknet opp til litt av en snøfonn utenfor huset sitt i Tromsø mandag morgen.

Har du bilder av kaoset. Tips oss!

Skredfare

Hun tok et ironisk bilde av all snøen med en sommerkatalog for hagemøbler som nylig dukket opp i postkassa.

– Jeg brøyter selv med hjullaster og var forberedt på kraftig snøfall, men man blir likevel litt matt når man ser på egen tomt, og aner treningsøkten man har fremfor seg. Men vi vet hvor vi bor og tar det med godt humør, sier hun til TV 2.

Årsaken til de store mengdene med nedbør er at på lørdag kom det et bygevær som ga det første påfyllet av snø. På søndag gikk det et polart lavtrykk på kurs mot Nordkapp-området, noe som ga ytterligere påfyll av snø.

SNØKAOS: Dette synet møtte Merete Kristiansen på vei til jobb mandag. Foto: TV 2
SNØKAOS: Dette synet møtte Merete Kristiansen på vei til jobb mandag. Foto: TV 2

– En del av utfordringen er at snøen ikke legger seg stabilt, noe som fører til veldig høy skredfare. Også mange veier er stengt på grunn av skredfaren, sier Aabrekk.

NVE og Meteorologisk institutt har utstedt rødt farevarsel grunnet store snøskredfare. I varselet heter det følgende:
«På mandag ventes stor snøskredfare i region Tromsø. Ferdsel i skredterreng anbefales ikke.»

På flyplassen i Tromsø var også kaotiske tilstander mandag morgen. Flyplassen var stengt i tre og en halv time, og ingen fly kunne verken lette eller lande.

– Jeg har aldri opplevd lignende i mine ti år som driftsjef. Det er helt forferdelig forhold, og det har vært helt ekstremt med snø i natt, sier Svein-Idar Henriksen til Nordlys.

Stengte veier

Vegtrafikksentralen Nord-Norge melder om svært utfordrende kjøreforhold i distriktet. I en pressemelding skriver de at April starter med mange stengte veier og kolonnekjøring, spesielt i Troms og Finnmark.

Det er dessuten meldt om dårlig fremkommelighet flere steder, også i Nordland.

– Det er mye nedbør som skal ryddes bort, og det er spesielt utfordrende der snøen går over til regn. Entreprenørene rekker ikke å være alle steder på en gang, så vi ber om forståelse for at de trenger tid til å få gjort jobben, sier driftsleder Siril Veiåker Nilsen på Vegtrafikksentralen i Nord Norge i en pressemelding.

Videre skriver de at flere veger er stengt på grunn av ras eller rasfare.

– Sjekk trafikkmeldingene og kjør etter forholdene, oppfordrer Nilsen.

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Morten Augensen, sier til TV 2 at det spesielt i morgentimene var store trafikale problemer.

– Det har vært tilløp til køer og kaos flere steder. Har vært en del små uhell og små ulykker, men heldigvis ingen personskader, sier operasjonslederen.

Evig optimist

Også for Merete Kristiansen ble det en snøtung start på dagen. På grunn av kaos på veiene, besluttet hun å ta beina fatt til jobb.

– Det er den beste måten å komme seg frem på, sier hun til TV 2.

Til tross for snømengdene, innrømmer Kristiansen at de fortsetter å være optimistiske på at våren også skal komme til Tromsø.

– Vi tror at vi skal få vår når alle andre får det, men vi vet jo at det ikke stemmer, sier hun.