Sitter på overtid for å unngå streik

Hele elleve timer på overtid pågår meklingen mellom LO, YS og NHO fortsatt mandag formiddag. Partene har ikke gitt noen signaler om hvilken retning det går i.

NÆR OVERTID: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland møtte pressen utenfor lokalene til Riksmeklingsmannen sent søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix.
NÆR OVERTID: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland møtte pressen utenfor lokalene til Riksmeklingsmannen sent søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix.

LO ba sine ansatte møte på jobb som vanlig og avvente nærmere beskjed.

Ved ellevetiden mandag formiddag kunne NHO-sjef Ole Erik Almlid skimtes ute av lokalene i sjuende etasje hos Riksmekleren, der partene sitter i forhandlinger, men ikke pressen har adgang.

Omtrent samtidig la NHO ut en oppdatert melding om at forhandlingene fortsatt pågår.

Noe tidligere var leder Jørn Eggum i Fellesforbundet, ute en tur – tilsynelatende for å trekke litt luft.

Taus riksmekler

Rett etter klokka 8 kom riksmekler Mats W. Ruland ned til femte etasje og passerte pressefolkene som er samlet, uten å si ett ord.

Utover dette har det vært lite å se til de sentrale personene i forhandlingene, men ved 11.15-tiden ble det levert mat i sjuende etasje.

Like før klokka 6 mandag morgen fikk NTB opplyst av NHO at det er «lite sannsynlig» med en ny pause i meklingen, og at partene antakeligvis vil sitte lenger på overtid.

Partene har forhandlet på overtid siden fristen løp ut ved midnatt natt til mandag. Klokka 23 søndag sa riksmekleren at det fortsatt var «betydelig avstand» mellom partene, og han har tidligere uttalt at streikefaren er til stede.

25.000 arbeidstakere

Begge parter har tidligere oppgitt at de ikke kan si noe om hvilke saker det forhandles om. Siden dette er et mellomoppgjør, handler det imidlertid kun om lønn, ikke om mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjonsordninger.

Blir ikke LO og NHO enige, er LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er omfattet av det første streikeuttaket.

Totalt vil om lag 25.000 arbeidstakere fra LO og YS bli tatt ut i en eventuell streik.

– Krevende

Klokka 23 søndag kveld beskrev riksmekler Mats Wilhelm Ruland fortsatt avstanden mellom partene som «betydelig».

– Situasjonen er at vi mekler, men det er fortsatt betydelig avstand. Det er krevende forhandlinger mellom partene, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til TV 2 søndag kveld.

– Hvor uvanlig er denne situasjonen?

– Hvis dette ikke løses, vil det være første gang etter første verdenskrig at partene ikke kommer til enighet i et mellomoppgjør. Så det vil være veldig uvanlig. Det sier noe om hvor krevende dette har vært, sa Ruland.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et såkalt mellomoppgjør, hvor partene bare forhandler om lønn.

Nå er det opp til riksmekleren å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

Lavlønnstillegg hard nøtt

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren, og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

Partene har begge håp om en løsning, men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye. Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet er ikke kjent.

Det som derimot er kjent er at arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.

Sentrale lavlønnstillegg er ifølge FriFagbevegelse et av de største stridstemaene, og kan bli en hard nøtt å bli enige om.

Kan bli storstreik

Arbeidsgiverne på den andre siden ser med bekymring mot det internasjonale markedet, og mener norske bedrifters konkurranseevne må styrkes etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst, men partene har vært uenige om hvor stor veksten skal være.

Blir ikke LO og NHO enige er det LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak.