Drømmecomeback for Viking

Viking innledet comebacket i eliteserien med 2-0-seier og tre poeng hjemme mot Kristiansund.

Se alle målene fra søndagens Eliteserie-runde i Sportsnyhetene øverst.

Stavanger-klubben gjorde oppholdet i 1. divisjon så kort som mulig og er tilbake på øveste nivå i norsk fotball denne sesongen. Søndag serieåpnet mannskapet til Bjarne Berntsen på beste vis.

– Det er deilig. Det er det vi har jobba hardt for i hele vinter. Dette er toppnivået vårt, sa Vikings Tommy Høiland til Eurosport etter kampen.

Han hadde langt bedre grunn til å være fornøyd enn Kristiansunds Dan Petter Ulvestad.

– Det så ikke helt ut som det var seriestart. Viking vil mye mer enn oss. De hadde invitert til fest, og vi ga dem den festen. De er bedre enn oss i alt, og en periode pissa dem på oss i tillegg, sa han.

Zymer Bytyqi sendte Viking i ledelsen 11 minutter før full tid da han styrte et innlegg fra Ylldren Ibrahimaj sikkert i mål med hodet. Sean McDermott i gjestenes mål kunne lite gjøre.

Ufortjent var det heller ikke at hjemmelaget tok ledelsen. Viking var det friskeste laget de første 45 minuttene, og de kunne fort doblet ledelsen da Kristian Thorstvedt brant en stor sjanse på overtid i omgangen.

Servitøren Ibrahimaj

Kristiansund kunne på sin side fått 1-1 på tampen da Molde-innleide Thomas Amang satte hjemmelagets keeper Iven Austbø på prøve. Austbø reddet, men ballen gikk deretter i kroppen på Viking-forsvarer Runar Hove og trillet mot det åpne målet. På streken fikk hjemmelagets Sondre Bjørshol ryddet opp.

Bjørshol var også sentral da Viking doblet ledelsen kun 25 sekunder ut i annen omgang. Forsvareren vant ballen og fant Ylldren Ibrahimaj, som slo sin andre målgivende pasning for dagen da han fant Zlatko Tripic i god posisjon. Kapteinens avslutning i lengste hjørne var god.

Flere Viking-mål kunne og burde det også blitt. Både Tommy Høiland og målscorer Bytyqi misbrukte klare målsjanser etter pause.

Skadetrøbbel

Skåret i gleden for Viking i søndagens serieåpning var at både viktige Axel Oskar Andresson og målscorer Tripic måtte gi seg med skade.

21 år gamle Andresson fikk seg en smell i første omgang i en kollisjon med keeper Austbø, mens Tripic ruslet av banen med ni minutter igjen å spille.

Forsvarsspiller Andresson spilte for Viking på lån fra engelske Reading forrige sesong, men ble hentet til Stavanger på permanent basis foran denne sesongen.

Strømsgodset åpnet med seier

Med Pedersen tilbake fra skade og Abdellaoue fortsatt i scoringsform, serieåpnet Strømsgodset med tre poeng hjemme mot Haugesund. Målene rant inn før pause, men Abdellaoue ble matchvinner med sin scoring 20 minutter før full tid.

– Det var deilig. Det er viktig å få en bra start med tre poeng. Fullt fortjent. Vi kunne ha scoret flere mål, sa 30-åringen til Eurosport etter kampen.

Kampen åpnet med et smell, og allerede etter 45 sekunder skaffet Jonathan Parr straffe til Strømgsodset da han ble felt like innenfor sekstenmeteren. Fra straffemerket sørget Pedersen for en drømmeåpning i eliteseriereturen. 28-åringen pådro seg en stygg skulderskade sist høst og mistet sesonginnspurten.

Målshow

Godset hadde initiativet og trillet ball, men etter drøye halvspilt omgang fosset Haugesund Ibrahima Wadji framover og skaffet frispark. Fra rundt 22 meter hamret Alexander Stølås til med venstreslegga, og kula føk i nærmeste kryss.

Åtte minutter senere ble tilskuerne vitne til en ny fin scoring da Johan Hove klinket til fra distanse. 18-åringens første eliteseriemål sørget for ny Godset-ledelse.

Den skulle vare i kun ti minutter, for like før pause dunket Haugesunds Niklas Sandberg til etter en retur ut i sekstenmeteren. Avslutningen gikk i tverrligger og ned i keeper Viljar Myhra og i mål.

Jostein Grindhaug, som tok over etter Eirik Horneland som Haugesund-trener, måtte se seg fornøyd med 2-2 til pause.

«Mos» avgjorde

Annen omgang gikk betraktelig roligere for seg, men med 20 minutter igjen sendte Jakob Glesnes i vei et frispark på Helge Sandvik i Haugesund-buret. Han ga retur, og den sendte høstsesongens formspiller, Abdellaoue, enkelt i nettet.

Med kvarteret igjen var det duket for Martin Samuelsen i eliteserien. 21-åringen er tilbake i fødebyen Haugesund på lån fra West Ham. Etter sekunder på banen kunne han utlignet, men unggutten maktet ikke å få vridd kroppen godt nok rundt ballen.

Gjestene presset på for utligning, men verken Samuelsen eller Sondre Tronstad maktet å score. Dermed ble det tre poeng og en god start for Bjørn Petter Ingebretsens menn.

– Vi gjør en helt ok bortekamp. Vi slipper ikke til så mye, og de scorer på det de har. Vi har en tendens til å slippe inn litt mye mål for tiden, så det må vi få rettet opp, konkluderte Haugesund-kaptein Christian Grindheim.

Strømsgodset har en tøff sesongstart. Drammenserne møter Brann, Mjøndalen og Rosenborg i de tre neste kampene. Haugesund møter Sarpsborg 08, Ranheim og Stabæk.