DEMONSTRASJONER: Kong Harald og dronning Sonja ble møtt av anti laksedemonstranter. Kongeparet er på et seks dager langt statsbesøk i Chile.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Kong Harald og dronning Sonja ble møtt av anti laksedemonstranter. Kongeparet er på et seks dager langt statsbesøk i Chile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dronningen grep inn under demonstrasjoner i Chile

Det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kongeparet på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile. Dronning Sonja svarte med å gå i dialog med dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongeparet fikk nærkontakt med demonstrantene, som er kritiske til at norsk oppdrettsnæring vil etablere seg i regionen.

Da dronningen og kongen skulle vandre over torget, ble det etter hvert svært trangt og demonstranter trengte seg på fra alle kanter. De ropte slagord rettet mot kongeparet og landets president.

Da situasjonen ble stadig mer presset, valgte dronningen å stoppe opp for å snakke med dem.

– Jeg sa til dem at de ikke må ødelegge territoriet vårt, forteller en av dem dronningen snakket med, Sebastian Vera, til NTB i etterkant.

Han mener besøket var unødvendig og at kongeparet bare er i Chile for å skade dem.

Kongeparets initiativ

Kommunikasjonssjef for kongefamilien, Guri Varpe, sier til TV 2 at hendelsen skjedde i forbindelse med en velkomstseremoni. Flere demonstranter hadde samlet seg for å demonstrere mot oppdrettsnæringen, og Norges engasjement i denne næringen.

Et av budskapene deres var «Velkommen kong Harald, men ikke deres laks».

Til TV 2 sier kongeparet at de ønsket å møte demonstrantene for å høre hva de hadde å si.

– Vi opplevde begge samtalen som viktig, og dialog er en forutsetning for å forstå andres synspunkter. Vi synes det var et interessant møte, og fikk med oss mer kunnskap om deres sak. I tillegg er det bra å se at demokratiet fungerer, sier dronning Sonja og kong Harald til TV 2.

DIALOG: Dronning Sonja var svært opptatt av å vite hva slags budskap demonstrantene hadde.
DIALOG: Dronning Sonja var svært opptatt av å vite hva slags budskap demonstrantene hadde. Foto: Junge, Heiko

Ifølge kommunikasjonssjefen som også er tilstede i Chile var det kongeparets eget initiativ å gå bort til demonstrantene.

– Demonstrantene var hyggelige, høflige og engasjerte. Det var ikke på noe tidspunkt fare for sikkerheten til kongeparet, sier hun.

Fornøyde demonstranter

Guri Varpe forteller at det virket som demonstrantene satte pris på at dronning Sonja kom bort til dem.

– Det virket som de syntes det var bra at de fikk uttrykt sitt budskap over hvorfor de demonstrerte, sier Varpe.

– Det er bra at dere vil ta vare på miljøet, sa dronningen til dem.

Kongen ville vite om det bare var norske selskaper som er til stede i regionen.

Til det fikk han svaret at det er to norske selskaper til stede i regionen.

Siden saken har en politisk side, ble det opp til den norske ambassadøren, Beate Stirø, å svare demonstrantene.

– Jeg anerkjente at en rekke norske selskaper har investert i oppdrettsnæringen her, og at vi forventer at norske selskaper opererer i henhold til nasjonalt regelverk ute og at de har alle tillatelser i orden. Vi ser også veldig gjerne at de tar med seg bestepraksis hjemmefra, sier Stirø til NTB i etterkant av hendelsen.

Smule kaotisk

Selv om situasjonen var en smule kaotisk, er ambassadøren i glad for at demonstrantene fikk framført budskapet sitt.

– Det er veldig fint og bevis på at det er full ytrings- og forsamlingsfrihet her. Det at man har mulighet til å si det man mener, også i forbindelse med et sånt besøk, er jo i utgangspunktet positivt, sier hun.

KAOS: Det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kong Harald og dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile lørdag ettermiddag.
KAOS: Det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kong Harald og dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile lørdag ettermiddag. Foto: Junge, Heiko

Ambassadøren roser også kongeparet.

– Kongeparet har håndtert det helt fantastisk. Vi ser jo at de er oppriktig interessert i hvordan folk har det her og hva folk mener. Det synes jeg er veldig, veldig bra, sier Stirø.

Demonstrant Sebastian Vera er ikke enig i den framstillingen.

– Jeg mener dronningen ville gi inntrykk av at hun er en god person ved å snakke med oss. Men det tror jeg ikke på, sier han.

Skryter av kongeparet

Etter en kort dialog mellom henne og demonstrantene, ble kongeparet geleidet inn på rådhuset hvor de møtte ordføreren i byen. Under en seremoni fikk kongeparet overlevert nøklene til den chilenske byen.

– Etter dette spaserte de nedover til et lokalt gatekjøkken hvor de fikk servert milkshake og ostesmørbrød, sier Varpe.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, skryter av måten dronning Sonja og kong Harald møtte demonstrantene på.

– Jeg synes faktisk det er flott at vi har en dronning med et demokratisk sinnelag, og som velger å lytte til demonstrantene og gå i dialog med dem, i stedet for å snu ryggen til dem. Både hun og kongen viser at de tar dem alvorlig, og gir dem da også ros for deres engasjement for sitt nærmiljø og levebrød, sier Totland.

Han legger til at lørdagens demonstrasjon var både ventet og varslet, og ikke direkte rettet mot kongen og kongebesøket, men om betingelsene for chilensk laks i forhold til norsk laks.

(©NTB/TV 2