Spellemannsprisen:

D.D.E vant hedersprisen: – Vi har følt oss litt utenfor

Chateau Neuf (TV 2): Hele salen reiste seg da D.D.E fikk årets hederspris under Spellemannsprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange håpefulle artister som har dukket opp på årets Spellemann, men ingen vinnere kan måle seg med kveldens hederpris.

Årets hederspris er en pris og en hyllest til en livslang artistkarriere. Det folkekjære bandet fra Trøndelag har fått mange mennesker til å svinge seg til låter som blant annet «E6» og «Det går likar no».

Til sang og jubel fra salen kan Bjarne Brøndbo og co feire inn i nattens smale timer.

Trønderrock til topps

Gruppen ble stiftet i Namsos i 1992, og bandet vant prisen Årets Spellemann i 1996. Bjarne Brønbo er gruppens frontvokalist og er kjent for sin folkekjære karisma.

Små hint ble gitt til publikum på Chateau Neuf, da flere sanger fra deres store repertoar ble vist på storskjermen. Publikum i salen reiste seg og sang, mens D.D.E. befant seg blant publikum. Vokalist Bjarne Brøndbo gråt åpenlyst.

Kulturminister Trine Skei Grande overrakte prisen til trønderbandet.

– Dere er hele Norges D.D.E., sa Grande publikum.

Takketale

Under takketalen hyllet vokalist Bjarne Brøndbo sin avdøde venn og tidligere gitarist og låtskriver, Frode Viken, som døde av kreft påsken i fjor.

Vokalisten gråt og tørket tårene.

– Hjertelig tusen takk. Det er veldig spesielt å stå på scenen her i dag, når dette er samme dagen som Frode ville ha fylt 64 år. I fjor satt han og svarte på bursdagsmeldinger på Facebook, men på morgenen påskeaften tok kreftene slutt, fortalte en rørt Brøndbo.

Sønnen til avdøde Viken har tatt over rollen til sin far som gitarist i trønderbandet. Daniel Viken benyttet anledningen til å hylle faren sin.

– Fattern kunne ikke komme, så i hans sted, vil jeg da takke de som hjalp han med halvparten av tekstene, sa sønnen.

– Gratulerer med dagen, vi savner deg, sa sønnen avslutningsvis.

Rørt band

Kort tid etter bandet mottok hyllesten fra hele musikk-Norge møtte DDE pressen. Til TV 2 forteller trommeslager Eskil Brøndbo at de ble tydelig rørt da de skjønte at årets hederspris gikk til nettopp dem.

– Dette var heftig, og det kom tårer både her og der, sier han.

Vokalist og frontfigur Bjarne Brøndbo legger til at han synes det var en stor ære å motta prisen.

– Det føles utrolig stort, og det er en anerkjennelse av det vi har gjort i 30 år. Vi må innrømme at vi har ventet litt på det, og vi syntes det er fortjent, sier Brøndbo.

Hyllet avdød låtskriver

Vokalisten sier videre at det var tøft å motta denne prisen uten låtskriver Frode Viken. Han har stått bak de aller fleste låtene til det folkekjære bandet.

– Frode skulle absolutt fått oppleve dette øyeblikket. Vi la en plan med Frode på laget, men det ble ikke helt som vi hadde tenkt, sier han.

Eskil Brøndbø takker publikum for støtten i løpet av de 27 årene bandet har vært aktive, men innrømmer at de har følt seg litt på utsiden av musikkbransjen.

– Vi føler at vi har måttet kjempe oss inn litt, sier han til TV 2.

Og på spørsmål om hvordan bandet skal feire den store anerkjennelsen, bryter medlemmene ut i full sang.

– Vi ska fæst helt te sola står opp, synger bandet i kor.