– «Heimebane» ganger tusen

TV 2s ekspert Jesper Mathisen forteller om hva som foregikk i kulissene før Kjetil Rekdal trosset ledelsens ønske og ledet Start mot Aalesund lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer antagelig til å bli snakket om i årevis. Ingen trodde sine egne øyne da Kjetil Rekdal plutselig sto på linjen mot Aalesund lørdag – som Start-trener.

For i dagene før hadde Start-ledelsen både meddelt at de hadde åpnet en personalsak mot den meritterte treneren, og ettertrykkelig pålagt ham å holde seg borte fra laget og kampen.

Nå er partene enige om at Rekdal ikke leder Start-treningen tirsdag.

– Rekdal leder ikke Starts neste trening

Det sier styreleder i klubben, Monica Grimstad.

– Spillerne har treningsfri i morgen. Treningen tirsdag morgen vil bli ledet av Joey Hardarson og Andreas Jensen, skriver Grimstad til VG.

Hun sier at begge parter er enige om at det er best å gjøre det slik fram til partene går inn i et nytt møte om situasjonen tirsdag. Da skal de ha et drøftelsesmøte hvor det skal bestemmes hvem som skal lede laget resten av uka.

Opprinnelig skulle partene ha et drøftelsesmøte fredag, men det ble utsatt etter ønske fra Rekdal og hans advokat Erik Flågan.

– Sykeste jeg noen gang har opplevd

TV 2s ekspert Jesper Mathisen kjenner Start bedre enn de fleste, og mener at det som skjedde mot Aalesund er noen av det mest utrolige han noen gang har opplevd. I et intervju med Nyhetskanalen søndag forteller han litt om hva som utspilte seg i kulissene timene i forkant.

– Spillerne møter opp i garderoben og tror de skal bli ledet av Kjetil Rekdals tidligere assistenter, Joey Hardarson og Andreas Jensen. Da sitter Rekdal og hans advokat i et møte med Start-ledelsen tre etasjer over. Så halvannen time før kamp kommer Rekdal med et krav som Start ikke er i nærheten av å kunne godta. Da reiser han seg og går fra møtet. Tar heisen ned fra fjerde til første, går inn i garderoben og tar over taktikktavlen og begynner å legge kampplanen. Han byttet ikke på laget, siden det allerede var tatt ut.

– Dette er det sykeste jeg noen gang har opplevd. Jeg hadde aldri trodd det skulle skje. 99 av 100 ganger så er det jo sånn at hvis en trener er uønsket, så vil han aldri være å se på benken eller trening igjen. Men Kjetil Rekdal er ikke som alle andre. Det er vel kun én mann i hele Norge som kunne gjort det på denne måten.

– Så Rekdal hadde trukket seg i går, hvis de hadde blitt enige om det økonomiske?

– Ja. Absolutt. Og det hadde vært den beste løsningen for begge parter. Slik det utartet seg i går, når Start i tillegg tapte kampen, så står jo egentlig alle igjen som tapere. Alle blir latterliggjort. Og ingen tror egentlig på det de ser.

– Det har vært en del kritikk av TV-serien Heimebane fordi den har vært urealistisk. Men dette er jo Heimebane ganger tusen. Dette hadde ingen manusforfattere noen gang kunne funnet på.

Mathisen mener sak er trist for alle parter, og håper på en løsning før neste seriekamp. Den tidligere Start-spilleren mener imidlertid at klubben og Rekdal er langt ifra å bli enige.

– Så nå blir det forhandlinger i dagene fremover. La oss håpe for både Starts og Rekdals del at de kommer til enighet, og at dette ikke blir en langvarig konflikt med rettssaker, advokater og det ene med det andre. Men det er ganske langt unna å bli en enighet akkurat nå.

Endte med tap

Start endte opp med å tape 0-1 for Aalesund. Mathisen er ikke i tvil om at de mildt sagt kaotiske forberedelsene hadde en del av skylden.

– Spillerne ble absolutt preget av dette. Her satt de altså i garderoben og hadde begynt sine forberedelser med sine to nye trenere, og så plutselig kommer en karakter som Kjetil Rekdal inn. Det er klart det påvirker spillerne. Det har vært mye mas og støy i dagene i forkant, men det tror jeg de kunne lagt bak seg. Men når det da blir kaos på kampdag, og de sitter i garderoben halvannen time før kamp uten å vite hvem som skal lede laget, så sier det seg selv at dette var alt annet enn optimale forberedelser. I tillegg er det flere av disse spillerne som ikke har det beste forholdet til Rekdal.

Mener Rekdal ikke tenker på klubbens beste

Under kampen kunne man høre taktfaste støtteerklæringer fra fansen til Kjetil Rekdal. Men Mathisen poengterer at Rekdal ikke tenkte på klubbens beste da han bestemte seg for å lede laget lørdag.

– Det er ingen tvil om at Rekdal vet dette og bruker det som et pressmiddel. Han hadde lyst til å lede laget i denne kampen mot Aalesund, men hadde Kjetil Rekdal kun tenkt på Start, slik han selvfølgelig ikke gjør, så hadde han selvfølgelig aldri gått ned i den garderoben og ledet laget fra benken i går. Det er null tvil om at dette hadde negativ påvirkning på spillerne.

– Han har støtte i deler av miljøet rundt klubben. Og så er det noen som har tatt Starts parti. Men når Rekdal og hans advokat de siste dagene har kommet med sin side av saken, så må Start være veldig forsiktig med hva de sier, og egentlig holde kjeft. Derfor forstår jeg veldig godt at de aller fleste har Rekdals parti, men det er jo slik at det er to sider av denne saken.