Det er store demonstrasjoner i London fredag. Underhuset har stemt ned brexitavtalen for tredje gang.
Det er store demonstrasjoner i London fredag. Underhuset har stemt ned brexitavtalen for tredje gang. Foto: Tolga Akmen/AFP/NTB scanpix

Brexit-nei: – Beslutningen har alvorlige implikasjoner

EU-presidenten kaller inn til krisetoppmøte. I Norge frykter Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) at det vil få alvorlige konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Underhuset har stemt ned statsminister Theresa Mays avtale med EU for tredje gang.

– Implikasjonene av Underhusets beslutning er alvorlige, sa statsminister Theresa May da hun fikk ordet etter den skjebnesvangre avstemningen fredag ettermiddag.

Det var tredje gang hun la brexitavtalen fram for avstemning. Og for tredje gang sa et klart flertall nei. I alt 344 representanter stemte mot avtalen, mens 286 stemte for.

Vedtaket betyr at Storbritannia risikerer å krasje ut av EU uten avtale 12. april.

På grunn av resultatet innkaller EU til krisetoppmøte 10. april for å diskutere veien videre. Dette har de planlagt over lengre tid, skriver EU-kommisjonen på Twitter.

– Alvorlig for norsk næringsliv

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) følger Brexit med argusøyne.

– Det er først og fremst uansvarlig politikk fra de britiske politikerne som setter partiene foran økonomien. Å stemme ned avtalen kort tid før de forlater EU er bare uansvarlig, sier Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO til TV 2.

Myhre forteller at det på lang sikt kan ha alvorlige konsekvenser for norsk og britisk næringsliv. Særlig sjømat som vil bli straffet for det han beskriver kaller kaos-politikk.

– Dette bekrefter bare at det er kaos i britisk politikk. Det er svært beklagelig for norske bedrifter. Norsk næringsliv, slik som sjømat og leverandører innenfor olje er avhengig av korte ventetider, forklarer Myhre.

«No deal» sannsynlig scenario

Eneste måte å unngå dette på, er å søke EU om en ny utsettelse. En slik utsettelse må etter alt å dømme bli langvarig og vil også innebære at britene må delta i valget til nytt EU-parlament i slutten av mai, ifølge May.

Samtidig er utsettelse kun mulig hvis EUs medlemsland enstemmig godtar det.

EUs president Donald Tusk innkaller nå til krisetoppmøte 10. april for å få tatt en beslutning om veien videre. Optimismen er ikke stor.

– Et «no deal»-scenario den 12. april er nå et sannsynlig scenario, uttaler en talsperson for EU-kommisjonen.

EU er forberedt på dette og vil stå samlet, fastholder talspersonen.

(TV 2/NTB)

Saken oppdateres.