Fem grunner til at det er på tide å avskaffe klokkestillingen

Overgangen til sommertid kan få større konsekvenser enn du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til søndag 31. mars klokka 2 starter sommertiden. Det betyr at klokka stilles én time fram og at du kan se fram mot lysere kvelder.

En time frem ja. En enkel huskeregel er at klokken alltid stilles mot nærmeste sommer.

Vil avskaffe klokkestillingen

Tidligere denne uken ble det kjent at EU-parlamentet går inn for at det fra 2021 skal være opp til hvert enkelt medlemsland å bestemme om man vil beholde vintertiden eller sommertiden som standard-tid.

Bakgrunnen er at en stor undersøkelse viste at 84 prosent av innbyggerne i 28 av EUs medlemsland ønsket å avskaffe klokkestillingen.

Men EUs medlemsland har ikke kommet til enighet, og forhandlingene kan trekke ut.

I likhet med EU har Norge stilt klokka i lengre tid. EU-kommisjonen foreslo i høst at vi skal slutte å stille klokka fram og tilbake hvert halvår.

Sommertid ble foreslått av Benjamin Franklin i 1784, men det var først i 1916 at Tyskland og så Storbritannia begynte å skru på klokken. Da var det krig, og tanken var å spare strøm ved å sørge for en time mer lys om kvelden.

I Norge har vi hatt sommertid flere ganger. Først i 1916, og så under krigen. Fra 1940 til 1942 gikk klokken etter sommertid også om vinteren.

Siden 1980 har vi hatt sommertid fra den siste søndagen i mars til den siste søndagen i oktober.

– Norge er i gang med å vurdere forslaget for vår del, og saken vil sendes på høring, sier tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Debatten raser

Klokkestillingen skaper et stort engasjement blant folk.

I høst svarte 78 prosent av TV2.nos brukere at de ønsker å avskaffe klokkestillingen.

På spørsmål om de ønsker seg permanent vintertid eller sommertid var det imidlertid svært jevnt. 52 prosent ønsket vintertid, mens 48 prosent ønsker sommertid.

Debatten raste på TV 2 Nyhetenes Facebook-gruppe da EU-parlamentets beslutning kom frem tidligere denne uken.

De fleste er enige om at klokkestillingen bør begraves, men det er delte meninger om det er vintertid eller sommertiden som bør beholdes:

.

.

.

.

Her er fem gode grunner til at klokkestillingen bør opphøre.

​1. Søvn

Søvnforsker ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, er en tydelig motstander av klokkestillingen sett fra et søvnhygienisk perspektiv. Han forklarte hvorfor overfor TV 2 i høst.

– Jeg håper det er en av de siste gangene vi gjør dette. Studier viser at folk får problemer med disse overgangene, og at man kan bruke en hel uke før man venner seg til endringen. B-mennesker ser ut til å få problemer med å endre til sommertid. Når vi nå endrer til vintertid, er det først og fremst a-mennesker og barnefamilier som sliter, sier Pallesen.

Pallesen foretrekker en løsning med permanent vintertid i Norge, og peker på at Russland forsøkte permanent sommertid i 2011, men måtte endre til permanent vintertid i 2014 fordi mørket om morgenen ga folk problemer.

2. Noen «klokker» kan ikke stilles

Vi har alle en slags indre klokke, og selv om også voksne kan streve med å venne seg til klokkestillingen, er dette langt mer problematisk for de aller yngste, noe som kan by på uante utfordringer i morgenrutinene.

Det kan de fleste småbarnsforeldre garantert skrive under på.

Når barnet skal legges søndag kveld, blir det én time tidligere enn vanlig. Det varierer hvor lang tid det tar før barna klarer å tilpasse seg timen vi taper søndag. Er man riktig uheldig kan det ta opp mot to uker.

Det er ikke mye man kan gjøre med dette. Én løsning kan være å legge ungene ett kvarter tidligere i fire dager som leder opp til selve stille-datoen, sier søvnforsker Daniel Lewin til Parents.com.

3. Tidsforvirring

En studie ved Lancaster University i Storbritannia viste at det var fem prosent større sjanse for at pasienter mistet en legetime i den påfølgende uken etter omstillingen til sommertid. Forskning har vist at denne «tidsforvirringen» kan få langt mer alvorlige konsekvenser:

4. Flere ulykker og hjerteproblemer

En amerikansk studie hevder at hyppigheten av fatale bilulykker økte fra 5,4 prosent til 7,6 prosent i de seks dagene etter at klokken ble stilt til sommertid, skriver Popular Science.

En amerikansk studie fra 2009 fant at antallet skader på arbeidsplassen økte den påfølgende dagen etter omstillingen til sommertid.

Endring i søvnmønsteret kan påvirke nervesystemet, og fører til en økning i antall hjerteinfarkt på 24 prosent dagen etter omstillingen til sommertid. Studien pekte samtidig på at antallet hjerteinfarkt går ned med 21 prosent dagen etter omstillingen til vintertid, når folk får sove én time mer.

5. Folk vil ikke stille klokken

Det siste og mest utvetydige argumentet kommer klart frem i EUs befolkningsundersøkelse. 84 prosent av EU-borgerne vil klokkestillingen til livs. En meningen som deles av 3 av 4 TV2.no-brukere i vår uhøytidelige avstemning i høst.

– Det er absolutt ingen applaus når EU-loven dikterer at europeere må stille klokka to ganger i året. Kommisjonen foreslår i dag å endre dette. Klokkestillingen må stoppe, sa president i Europakommisjonen Jean Claude Juncker fra talerstolen 12. september i år.