AVVIKLER LISENS: Den ordinære kringkastingslisensen avvikles, og skal erstattes med en ny ordning. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AVVIKLER LISENS: Den ordinære kringkastingslisensen avvikles, og skal erstattes med en ny ordning. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Slik blir den nye NRK-lisensen

Kulturminister Trine Skei Grande presenterte mediestøttemeldingen under landsmøtet til Landslaget for lokalaviser i Drammen. Der kom hun blant annet med nytt forslag til hvordan NRK skal finansieres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag ble NRK orientert av Kulturdepartementet om at dagens kringkastingsavgift avvikles. Den skal erstattes med en ny finansieringsordning med virkning fra 1. januar.

Under landsmøtet til Landslaget for lokalaviser i Drammen fredag, la kulturminister Trine Skei Grande frem ny mediestøttemelding.

Der presenterte hun blant annet forslag til ny finansieringsmodell for NRK.

Finansieres gjennom skatten

I en pressemelding skriver Kulturdepartementet at de siste årenes utvikling i teknologi og medievaner har utfordret finansieringen av NRK.

– Stadig færre eier et TV-apparat, og dermed blir også kringkastingsavgiften mindre relevant. Regjeringen foreslår derfor å fjerne kringkastingsavgiften og finansiere NRK over skatteseddelen, sier Grande i pressemeldingen.

Med dagens ordning betaler hver husstand en NRK-lisens på omtrent 3000 kroner årlig. Nå slipper nordmenn denne lisensen, men må i stedet betale en slags «NRK-skatt».

«Et hovedprinsipp i modellen er at NRK-betalingen skal knyttes til person, ikke husholdning eller apparat, og at alle over en viss alder med inntekt skal betale NRK-bidrag. (...) Det er da naturlig at Skatteetaten krever inn bidraget som en skatt», står det i mediemeldingen.

– Vi skal ha en sterk allmennkringkaster, men vi må også passe på at NRK ikke svekker grunnlaget til de andre medieaktørene. Vi legger til et punkt i NRK-plakaten om at NRK skal ha særskilt ansvar for å dekke temaer og geografiske områder med lav oppmerksomhet, sier statsråd Grande.

To foreslåtte modeller

Det foreslås to mulige modeller for hvordan NRK skal finansieres.

Den ene modellen innebærer en øremerket NRK-skatt, hvor nordmenn finner skatten i en egen linje i skattemeldingen.

NRKs inntekter blir da en egen inntektspost på statsbudsjettet. Grunnlaget for denne skatten kan beregnes ut fra personinntekt, slik at man unngår at personer med høye skattefradrag faller utenfor betalingsplikten.

Den maksimale NRK-skatten blir med denne modellen rundt 1700 kroner, og skal altså betales av alle med en personinntekt som er minst like høy som innslagspunktet for trinn 2 i trinnskatten.

Den andre modellen innebærer en skattefinansiering der skatten ikke er øremerket. Da vil bidraget fra den enkelte skatteyteren ikke være synlig i skattemeldingen, på samme måte som alle andre formål som finansieres over statsbudsjettet.

Denne finansieringen kan skje enten gjennom omprioriteringer, skatteøkning eller en kombinasjon av disse alternativene. For å finansiere NRK må personfradraget reduseres tilsvarende en skatteøkning for den enkelte på inntil rundt 1700 kroner.

Frp-lederen jubler

En som er glad for nyheten om avvikling av kringkastingsavgiften, er finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

– FrP har i alle år kjempet for å fjerne NRK-lisensen. Nå slipper folk å se denne regningen igjen. Endelig skal NRK likebehandles med alle andre offentlig finansierte formål. Folk skal slippe særskatten, sier Jensen.

Hun mener resultatet av endringene blir en mer rettferdig ordning, der enslige og folk med lav inntekt betaler langt mindre.

– Endringen vil forenkle og redusere innkrevingskostnadene. De som i dag betaler lite eller ingen skatt, for eksempel minstepensjonister, får ingen økt skatt. Dermed øker de kjøpekraften sin med 3039 kr. Det er jeg veldig glad for, sier Jensen.

Mange mister jobben

Endringen medfører at NRKs lisensavdeling i Mo i Rana blir avviklet, og rundt 100 mennesker mister jobben. Samtidig har Kulturdepartementet lagt frem planer for opprettelse av 70 nye arbeidsplasser ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

– Det har lenge vært bred enighet om at NRK trenger en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Samtidig får dette konsekvenser for NRKs lisensavdeling. Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere ved lisensavdelingen, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på torsdag.

– Samtidig er jeg glad for regjeringens planer om etablering av 70 nye arbeidsplasser tilknyttet Nasjonalbiblioteket, fortsatte Eriksen.