VIKTIG: Nå som skattemeldingen er tilgjengelig, gjør du lurt i å sjekke om opplysningene i meldingen stemmer.
VIKTIG: Nå som skattemeldingen er tilgjengelig, gjør du lurt i å sjekke om opplysningene i meldingen stemmer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nå kan du sjekke skattemeldingen

Får du igjen på skatten, eller har du gått på en smell?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble skattemeldingen sendt ut til alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd i Norge.

Kort tid etter at skattemeldingen ble gjort tilgjengelig, var det så stor pågang hos skatteetaten at man ikke fikk logget seg inn.

– Høy trafikk. Det er mange som vil se skattemeldingen sin nå. Prøv igjen om en stund, lød beskjeden noen timer på skatteetaten.no, men meldingen ble fjernet rundt 0.30 natt til torsdag.

Restskatt

Torsdag morgen viser en foreløpig beregning fra skatteetaten hvor mange nordmenn som våkner opp til en gledelig beskjed – og ikke.

2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake, mens 800.000 sannsynligvis må betale restskatt.

De som får penger tilbake, får i gjennomsnitt 11.800 kroner. De som må betale restskatt, må i snitt betale 25.900 kroner.

Beløpene er foreløpige. Det er først når du får skatteoppgjøret at du får endelig beregning av skatt, påpeker skatteetaten. Skatteoppgjøret blir klart mellom juni og oktober.

Kontroller opplysninger

Skattemeldingen, som tidligere ble kalt selvangivelse, er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld.

Meningen med skattemeldingen er at du skal kontrollere at alle opplysningene stemmer. Dessverre er det mange som ikke tar seg tid til dette, og derfor lar være å sjekke.

– Hvis du ikke sjekker skattemeldingen, kan du risikere å betale for mye i skatt. Det kan være feil i opplysninger om inntekt, formue eller gjeld, og du kan gå glipp av fradrag du har krav på, sier Marta Johanne Gjengedal, som er divisjonsdirektør i Brukerdialog for Skatteetaten.

Skatteetatens divisjonsdirektør i Brukerdialog, Marta Johanne Gjengedal. Foto: Skatteetaten / Bård Brinchmann Løvvig
Skatteetatens divisjonsdirektør i Brukerdialog, Marta Johanne Gjengedal. Foto: Skatteetaten / Bård Brinchmann Løvvig

Ikke risiker tilleggsskatt

Det er absolutt dumt å la være å sjekke skattemeldingen. I tillegg til at du risikerer å betale for mye skatt, er det også en fare for at du betaler for lite skatt.

– Hvis skattepliktige inntekter ikke blir ført opp i skattemeldingen, er du ansvarlig for det. Da risikerer du å få tilleggsskatt, sier Gjengedal, og understreker:

– Det viktigste er å logge inn på skatteetaten.no og åpne skattemeldingen. Stemmer det som står der? Det er fylt ut mye informasjon, men det er viktig å vite at dette er en foreløpig beregning. Den enkelte kjenner sin privatøkonomi best.

Skattemeldingen blir tilgjengelig på Altinn, og vil for enkelte dukke opp i postkassa.

Linken til innlogging på Altinn finner du her.

Noen opplysninger må du fylle inn selv, som for eksempel manglende opplysninger fra de som betaler deg inntekt. Dette gjelder også informasjon om bankinnskudd, verdier du har i utlandet, inntekter fra utleie av eiendom og eventuelle andre opplysninger myndighetene ikke har beregnet for deg.

– Hvis alt som står forhåndsutfylt er riktig og du ikke har annen inntekt eller formue å rapportere, trenger du ikke å gjøre noe. Skattemeldingen leveres automatisk 30. april, sier Gjengedal.

Fradragene

Når du er sikker på at alle opplysningene om inntekt, formue og gjeld er korrekt, er mye av jobben gjort. Men om du vil sørge for at du sitter igjen med mest mulig, er det altså fortsatt noe viktig som gjenstår.

– Pass også på at du får med alle fradrag du har krav på. Bruk gjerne vår fradragsveileder, sier Gjengedal.

Skatteetatens fradragsveileder finner du her.

For eksempel kan du ha krav på skattefradrag dersom du har barn. Kanskje har du hatt barnevakt, eller må kjøre en omvei til jobb for å levere i barnehagen. Da kan du gjennom foreldrefradraget ha krav på opptil 25.000 kroner for ditt første barn, og opptil 15.000 kroner for øvrige barn.

Andre eksempler på mulige fradrag du kan ha krav på, er om du har lang reisevei til jobb eller har gitt penger til en veldedig organisasjon.

Dette er bare noen av fradragsmulighetene som finnes, og du bør derfor sjekke fradragsveilederen for den fulle oversikten.

Nye poster

I år er det noen nye punkter i skattemeldingen som du bør være klar over. Dette gjelder blant annet regler for inntekter fra kortidsutleie av egen bolig.

Tidligere har inntekter fra korttidsutleie av boligen din vært skattefrie. Dette gjaldt så lenge leieinntekten ikke oversteg 20.000 kroner i året, og du leiet ut mindre enn halvparten av boligen.

Slik er det ikke lenger. Dersom du tjener mer enn 10.000 kroner i løpet av året på å leie ut egen bolig i mindre enn 30 dager av gangen, må du nå betale skatt på disse inntektene.

Her kan du lese om alt som er nytt i årets skattemelding.

– Vi er opptatt av at du betaler riktig skatt. Skatteetaten hjelper deg hvis det er noe du lurer på. Det er mye hjelp å få på skatteetaten.no, med alt fra pendlerveiviser til fradragskalkulator, og en veiviser som guider deg gjennom skattemeldingen steg for steg. Du kan også kontakte oss på Facebook, chat eller telefon, sier Gjengedal.