FELT AV ÅPENHETSDEBATTEN: Tom Tvedt blir trolig ikke gjenvalgt som NIF-president. Sven Mollekleiv er innstilt til norsk idretts øverste verv.
FELT AV ÅPENHETSDEBATTEN: Tom Tvedt blir trolig ikke gjenvalgt som NIF-president. Sven Mollekleiv er innstilt til norsk idretts øverste verv. Foto: Ruud, Vidar

Tom Tvedt skuffet over vraking: – Kutymen er ikke kontinuitet. De spiser sine ledere på det

Det går mot et skifte på toppen av norsk idrett. Fredag ble Sven Mollekleiv innstilt til vervet som president for Norges Idrettsforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkomiteen i Norges Idrettsforbund la fredag frem sin innstilling til nytt styre. Der ble det kjent at Sven Mollekleiv (64) er innstilt som ny idrettspresident.

– Vi har vært veldig lyttende til hva organisasjonen har ønsket seg, hva de sier om situasjonen i dag og ikke minst hvilke utfordringer man står overfor. Da trenger vi at vi har en presidentkandidat som kan spre idrettsglede for alle og ønsker å jobbe med hele organisasjonen i de fire kommende årene, sier valgkomiteens leder Anne Irene Myhr til TV 2.

Felt av åpenhetsdebatten

Dermed går det trolig mot et tronskifte på toppen av norsk idrett. Tom Tvedt har sittet på presidentvervet siden 2015, men blir vraket sammen med fire andre kandidater av valgkomiteen.

INNSTILT: Sven Mollekleiv er peket ut som riktig mann for å føre norsk idrett videre.
INNSTILT: Sven Mollekleiv er peket ut som riktig mann for å føre norsk idrett videre. Foto: Pedersen, Terje

Tvedt har ledet NIF gjennom en turbulent tid der blant annet spørsmålet om åpenhet har ført til en heftig, offentlig debatt. Det var ett av punktene som felte den tidligere håndballspilleren.

– Når vi har lyttet til organisasjonen, så er ikke Tom samlende nok for norsk idrett fremover. Vi har fått veldig tydelige tilbakemeldinger på det, sier Myhr, som mener at norsk idrett må komme seg videre.

– Det (åpenhet) er nok en av sakene som har ført til at han, på vegne av norsk idrett, har fått litt dårlig omdømme. Det fortjener ikke organisasjonen.

Overfor TV 2 sier Tvedt at han er skuffet over å bli oversett av valgkomiteen. Selv mener 51-åringen at han har utført jobben som president på en god måte, og at han derfor er skikket til å fortsette når idrettstinget skal velge den nye presidenten på Lillehammer i slutten av mai.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg var veldig klar for å lede norsk idrett inn i fremtiden. Jeg har ryddet i fortiden og det som var vondt. Vi har aldri hatt bedre resultat økonomisk. Og vi har aldri tilført mer penger til idretten og hatt flere medlemmer. Som leder av strategien har organisasjonen aldri hatt bedret toppidrettsresultater, sier Tvedt til TV 2 fra bilen på vei til NM på Lygna.

– De spiser sine ledere

Han ønsker ikke å slå fast om dette gjør med hans kandidatur til presidentvervet før han har tatt en runde med sine nærmeste støttespillere. Det poengteres likevel av Tvedt at ingen er blitt gjenvalgt som president i NIF de siste 15-20 årene.

– Normalt er det sånn at idrettsbevegelsen har hatt sine presidenter, og så funnet nye. Kutymen er ikke kontinuitet. De spiser sine ledere på det, sier en skuffet Tvedt.

– Det jeg er stolt av er at jeg har stått oppreist i et spørsmål som har vært vanskelig for hele norsk idrett. Vi har fått 8000 medieoppslag. Nå er vi den mest åpne organisasjonen, inkludert Stortinget. Vi ser jo til og med i media at ledere kan få en ny sjanse i dag. Jeg er samtidig stolt over ikke å ha kastet noen foran bussen. Jeg har valgt å ta det «up front» og ryddet opp.

– Ser frem til å være en lagspiller

Valget av Mollekleiv representerer dermed en retningsendring for NIF. 64-åringen bringer med seg bred ledererfaring og kunnskap om både frivillighet og idrett. Han har tidligere jobbet i både NIF, NFF og Norges Friidrettsforbund, men er kanskje mest kjent som generalsekretær og senere frivillig president i Norges Røde Kors.

Mollekleiv er tydelig på at han vil legge til rette for at alle i samfunnet skal få utøve idrett - uavhengig av økonomi og andre faktorer.

– Vi må tilrettelegge for det. Da betyr det at vi må invitere hele samfunnet til å bedre rammevilkårene. Jeg har jobbet med dette i hele livet i frivilligheten, i idretten, i næringslivet og inn mot det offentlige. Jeg ser frem til å være en lagspiller med styret og hele idretten, sier Mollekleiv til TV 2.

Selv peker Mollekleiv på gode relasjoner mot offentlige myndigheter og erfaring fra næringslivet som viktige faktorer til at han er en god kandidat. Han ønsker også å bidra til at NIF blir en enda mer åpen organisasjon.

– Vi vil gjøre vårt aller ytterste, dersom vi får tilliten av idrettstinget, til å realisere de vedtak som idrettstinget fatter. Vi vil skape og legge vekt på en åpenhetskultur. Ikke bare der vi rapporterer om bruk av offentlige midler, men også på bruk av midler fra partnere og medlemmene, sier Mollekleiv.

– Vi skal lage en nøktern kultur. Både hva gjelder utgifter, hva gjelder driftskostnader.

Elisabeth Faret (51) er innstilt som 1. visepresident. Johan Olav Koss (51)er innstilt som 2. visepresident i NIF.

I tillegg er Sebastian Henriksen (22), Sondre Sande Gullord (29), Zaineb Al Samarai (31), Vibecke Sørensen (51), Ole Jørstad (56), Erik Unaas (60), Astrid Strandbu (50) og Sara Stokke Rott (22) er innstilt som styremedlemmer i idrettsstyret.