VARMERE: Værdata fra det spanske meteorologiske instituttet (Aemet) viser at somrene har endres seg i landet siden 80-tallet. Størst endring har man sett på Kanariøyene. Sommeren på Gran Canaria er to måneder lengre i dag enn på 80-tallet. På Tenerife (bildet) er den blitt 1,5 måned lengre.
VARMERE: Værdata fra det spanske meteorologiske instituttet (Aemet) viser at somrene har endres seg i landet siden 80-tallet. Størst endring har man sett på Kanariøyene. Sommeren på Gran Canaria er to måneder lengre i dag enn på 80-tallet. På Tenerife (bildet) er den blitt 1,5 måned lengre. Foto: Desiree Martin / AFP

Kanariøyene blir varmere – og somrene blir lengre

Historisk værdata viser at somrene i Spania blir lengre og lengre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påsken nærmer seg med stormskritt. Det betyr tur til Kanariøyene for mange nordmenn.

Fire av fem av de mest populære reisemålene hos turoperatøren TUI i påsken, ligger i Spania. Gran Canaria topper foran Tenerife og Lanzarote. På fjerde og femteplass finner man Kypros og Mallorca, skriver VG.

Hos Ving er topp fem-listen Gran Canaria, Mallorca, Tenerife, Tyrkia og Kapp Verde, får TV 2 opplyst.

Årsaken er naturlig nok jakten på sol og varme, og akkurat det har øyene mer enn nok av. Tendensen viser at de bare blir varmere og varmere.

Sommeren forlenget

Denne uken presenterte det spanske meteorologiske instituttet (Aemet) historisk værdata fra 58 målestasjoner i perioden 1981 til 2018.

Canariajournalen var det første norske nettstedet som omtalte saken.

I rapporten Open Data Climático fremgår det at somrene i Spania har blitt lengre for hvert tiår som er gått. I snitt har somrene på fastlandet blitt ni dager lengre hvert tiår siden starten av 80-tallet.

Offisielt varer sommeren i Spania fra 21. juni til 21. september.

– Somrene i dag er i gjennomsnitt fem uker lengre nå enn i tidlig på 80-tallet, sier talsperson for Aemet, Beatriz Hervella til storavisen El Mundo.

Det mest markante endringen ser man ved målestasjonen på Gando-flyplassen på Gran Canaria. De viser at somrene på charterfavoritten i snitt har blitt 16 dager lengre hvert tiår siden 1981. Dermed er somrene blitt hele to måneder lengre på øya.

På Santa Cruz i Tenerife har somrene blitt 12 dager lengre hvert tiår, eller om lag 1,5 måneder totalt.

Tabellen fra Aemet viser hvordan normaltemperaturen var hver måned og årlig (anual) på Gando-flyplassen på Gran Canaria. Foto: Aemet
Tabellen fra Aemet viser hvordan normaltemperaturen var hver måned og årlig (anual) på Gando-flyplassen på Gran Canaria. Foto: Aemet

Alle årene fra 2010 til 2017 var varmere enn normalen (21,1 grader) på Gran Canaria (se tabell), men fjoråret var kaldere enn normalt med sju måneder med temperaturer under normalen.

Februar og mars i år er av Aemet beskrevet av som varmere enn normalt, mens januar var litt kaldere, skriver Canariajournalen.

Ekstremt etter 2011

Sommeren og våren er årstidene som er mest påvirket av klimaendringene, og de siste årene fra 2011 utpeker seg som ekstreme i hele Spania.

Av de 58 målestasjonene har 37 registrert minst fem «veldig varme» år siden 2011, skriver El Mundo.

Samtidig forekommer det oftere hetebølger som varer lengre, og antallet tropenetter har økt, noe som går ut over folkehelsa i landet.

– På samme måte som det ser ut til at antallet kuldebølger minker, ser antallet hetebølger ut til å øke, og de varer lengre, sier Hervella.

Frykter tropiske sykdommer

Utviklingen skaper også frykt for at landet kan få trøbbel med tropiske sykdommer i fremtiden, sier klima- og helseforsker ved ISGlobal, Anna Deluca.

– En av våre største bekymringer er at en økning i temperaturen kan føre til at vi på sikt kan få forhold der myggen her til lands vil kunne spre sykdommer som denguefeber eller chikungunya-virus, sier Deluca til El Mundo.

Aemet presiserer at dataene er foreløpige presentasjoner fra studien, og data fra flere målestasjoner skal analyseres før den endelige rapporten legges frem.