Sofie slår tilbake mot Skarvøy: – Han sier indirekte at jeg lyver

Sofie avviser VG-journalist Lars Joakim Skarvøys påstander om at hun har endret sin versjon om møtet med Trond Giske og at hun er sitert riktig. – Sofie har rett i denne saken, sier VG-redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 21. februar publiserte VG en sak som handlet om en bekymringsmelding mot Trond Giske. Den var basert på en seks sekunder lang video fra utestedet Bar Vulkan, der Giske danset med 27 år gamle Sofie.

Der ble Sofie sitert på at «det ble litt mye, så venninnen min og jeg dro derfra». Sofie nekter for at hun noen gang sa dette i den konteksten sitatet ble gjengitt.​

I et intervju med NRK onsdag hevdet VG-journalist Lars Joakim Skarvøy at Sofie hadde endret sin versjon, og at hun var riktig sitert. Det til tross for at hans egen redaktør, Tora Bakke Håndlykken, mener det er «erkjent og avklart at sitatet er presset frem og avviker fra det Sofie egentlig forteller».

Svarer på uttalelsene

Torsdag møter Sofie TV 2 til intervju etter et hektisk døgn.

– Nå er jeg litt sliten. De siste døgnet har vært heftig, sier Sofie til TV 2.

SLITEN: Sofie sier det siste døgnet har vært heftig. Foto: Tom Rune Orset, TV 2.
SLITEN: Sofie sier det siste døgnet har vært heftig. Foto: Tom Rune Orset, TV 2.

Nå gleder hun seg til å få hverdagen tilbake, men først har hun et behov for å svare på uttalelsene til Skarvøy.

– Det blir bra å slippe det kjøret. Det har vært en lang måned. Men jeg kan ikke la dette stå usagt. Jeg kan ikke bare sette meg tilbake og være tilfreds med dette hvis ikke det blir riktig.

– Han sier indirekte at jeg lyver. Det er det jeg reagerer på. Da står han der og lyver selv. Det synes ikke jeg er greit, sier Sofie.

I intervjuet med NRK sa den permitterte VG-journalisten Skarvøy at han står på sin versjon av saken.

– Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg de samtalene vi hadde sammen, sa Skarvøy onsdag kveld.

Ifølge Skarvøy brukte Sofie ord som «ekkelt» og «ubehagelig».

– Det er tydelig for meg hva han prøver på. Jeg synes det er utrolig, sier Sofie.

– Hva prøver han på?

– Han prøver å ro seg inn igjen. Slik jeg ser det. At han sier at jeg har gitt ham en helt annen versjon, det stemmer ikke i det hele tatt. Det er helt sykt.

– Det han sier er ikke sant.

Ville ikke siteres

VG konkluderte onsdag at de har sviktet i kontakten med Sofie. Nå forteller Sofie nye detaljer om møtet med Skarvøy den 20. februar.

– Gjorde Skarvøy premisset for intervjuet klart?

– Nei. Da jeg møtte ham for å vise filmen, ga jeg klar beskjed om at jeg ikke ville bli sitert eller gi intervju. Det presiserte jeg flere ganger.

Sofie hevder hun ga beskjed om at noe av det som stod på blokka aldri var sagt.

– Det var aldri noe snakk om off record eller on record, eller hva man sier. Den samtalen var uformell, og jeg skulle ikke siteres, sier Sofie.

– Noen har tenkt at du opplevde møtet med Giske som ubehagelig, men at belastningene er større ved å stå frem og si det. Hva tenker du om det?

– Det er sykt at noen tror det var ubehagelig. Det var vi som fikk i gang greia her, vi hadde det gøy. Alle kan spørre vennene mine, så kan de høre hva de har å si. Jeg kan ikke komme med noe mer. Det var bare tull, svarer Sofie.

Skarvøys helomvending

I det første interne intervjuet med VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, tok han ingen selvkritikk. To uker senere var tonen en litt annen.

4. mars mente Skarvøy at «alt var på plass» og at Sofie var «veldig godt ivaretatt».

Det kommer frem i VGs interne rapport, som ble lagt frem onsdag kveld.​

AVVISER PRESS: Det har versert rykter om at Trond Giske har presset Sofie. Det avviser hun på det sterkeste.
AVVISER PRESS: Det har versert rykter om at Trond Giske har presset Sofie. Det avviser hun på det sterkeste.

– Kan ikke snakke for ham, men jeg ser for meg at noen har skjønt hva han egentlig har holdt på med. Da blir det mer alvor, sier Sofie.

– Er du blitt presset av Giske og personer rundt ham? Har det vært kontakt?

– Ingen kontakt. Sist jeg snakket med Giske var på Bar Vulkan, den 16. februar. Jeg har ikke noe kontakt med dem. Og er heller ikke blitt presset.

Får advokathjelp

Sofie har ikke bestemt seg for om hun vil ta saken til PFU. Nå har hun fått egen advokat.

– Det har gått så langt. Jeg står litt alene. Det er meg mot VG. Jeg har ikke hatt noen som kan snakke for meg, slik Skarvøy har hatt. Det har blitt veldig mye. Jeg trenger noen som kan bistå med juridisk, sier hun.

Skarvøy får kritikk av VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Hun mener det ikke er «holdbart» at Skarvøy hevder Sofie er feilsitert.

– Det er ikke tråd med de konklusjonene vi er kommet frem i den grundige evalueringen vi har hatt, sier hun til TV 2.

TV 2 har gjort flere forsøk på å få en kommentar fra Lars Joakim Skarvøy. Han har ikke besvart våre henvendelser.

VG-redaktør: – Sofie har rett

Håndlykken forteller at hun ikke har snakket med Skarvøy etter onsdagens uttalelser.

GIR SOFIE STØTTE: Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sier Sofie har rett.
GIR SOFIE STØTTE: Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sier Sofie har rett. Foto: Roald, Berit

– Jeg mener det ikke er greit at han går ut og sier det på denne måten. VG og VGs ledelse har beklaget vår håndtering av Sofie. Hun er blitt sviktet av VG og vi har ikke ivaretatt henne på en god måte.

– Sofie har rett i denne saken, slår Håndlykken fast.

– Vil det si at Lars Joakim Skarvøy lyver?

– Jeg vil ikke bruke de ordene, men Sofie har i hele kontakten med VG hatt en troverdig og konsistent tilbakemelding på det hun har sagt.

– Skarvøy mener Sofie er riktig sitert, og sier da indirekte at hun lyver. Sofie sier Skarvøy lyver. Hvem tror du på?

– Det som er hevet over en hver tvil er at Sofie ikke skulle vært sitert på det hun ble sitert på i VG. Vi har tatt ansvar ved å si at vi er veldig lei oss. Saken har fått konsekvenser og vil få konsekvenser for VG, svarer Bakke Håndlykken.