Stanghelle: – Jeg synes de har taklet mediehåndteringen til stryk

Torsdag var det lenge ingen representanter fra VG som ville stille i debatt, på grunn av «logistiske» grunner. – Alle skjønner at det er fordi de ikke vil stille, sier tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Først vil jeg si at vi har forståelse for at mange av dere har reist kritikk mot VG for at det har tatt lang tid før vi er kommet hit vi er i dag, og mot at det har vært knappe kommentarer å få fra VG-huset, sa VGs styreleder Torry Pedersen onsdag.

Syv dager etter at TV 2 Nyhetene fortalte historien om Sofie (27) og hennes opplevelser med VG, var avisen ferdig med sin evaluering.

Torsdag var det lenge ingen i VG-ledelsen som hadde mulighet til å stille i debatt. Verken i NRKs «politiske kvarter» eller hos TV 2 takket avisen ja til å debattere saken.

Oppdatering: Torsdag kveld stilte VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til intervju med både TV 2 og i NRKs Dagsnytt 18.

Ga VG stryk

Klokken 16 torsdag inviterte TV 2 til debatt om saken. Der deltok Medier24-redaktør Erik Waatland, Presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen og tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

VG var også invitert, men takket nei. Stanghelle uttalte følgende om VGs opptredener i mediene.

– Jeg synes de har taklet mediehåndteringen til stryk. De har vært til og fra, de har styrt mediene, og det er oppsiktsvekkende og sterkt kritikkverdig at et mediehus som så til de grader forlanger at noen stiller opp når de er i krise, ikke stiller opp i studio som dette, sa Harald Stanghelle til TV 2.

Se hele debatten øverst i saken!

– Meningsløst

VG opplyste at de av «logistiske grunner» ikke hadde mulighet til å stille til debatt. Det argumentet kjøpte ikke Stanghelle.

FÅR KRITIKK: Sjefredaktør Gard Steiro, nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og styreleder Torry Pedersen under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig.
FÅR KRITIKK: Sjefredaktør Gard Steiro, nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og styreleder Torry Pedersen under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Foto: Roald, Berit

– I NRKs politiske kvarter var det ingen fra Schibsted eller VG-ledelsen som av logistiske grunner kunne stille. Det er helt meningsløst. Alle skjønner at det er fordi de ikke vil stille, sa han, og la til:

– Akkurat det samme anklager vi kommunikasjonsbyråene for, å styre mektige andre samfunnsinteresser. Nå er det et av de mektigste og viktigste mediehusene, så stiller de ikke opp. Det går ikke an, sa Stanghelle.

Les hele Sofies historie om kvelden på Bar Vulkan og tiden etterpå her.

VGs digitalredaktør Ola Stenberg svarer slik på kritikken fra Stanghelle:

– Vi var tilgjengelige for spørsmål i en åpen presseseanse i flere timer da evalueringen ble offentliggjort, og har stilt i så mange intervjuer det er fysisk mulig å stille i i dag. Samtidig er det viktig for oss å håndtere denne saken og nyhetsbildet for øvrig i VG, skriver Stenberg i en sms til TV 2.

Steiro blir - Skarvøy i permisjon

VGs styreleder Torry Pedersen kunne onsdag fortelle at sjefredaktør Gard Steiro blir værende som ansvarlig redaktør.

– Styret mener prinsipielt at det er særdeles viktig at medieeiere klart uttrykker at det skal være lov, også for redaktører, å gjøre feil. Om redaktøren ikke kjenner den tryggheten, vil vi få en mer tannløs presse, sa Pedersen onsdag.

Steiro var onsdag klar på at den opprinnelige artikkelen ikke burde vært publisert, og at den burde vært beklaget tidligere og tydeligere.

– Så er det noen som har spurt om jeg vil trekke meg som følge av denne saken. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg har styrets tillit, og jeg opplever å ha redaksjonens tillit. Om publikums tillit til VG er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes, sa Steiro.

Under pressekonferansen opplyste VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at Lars Joakim Skarvøy er enig med VG om å ta seks måneders permisjon.

Slår tilbake mot Skarvøy

Medier24 møtte Skarvøy onsdag kveld. Til nettstedet uttalte Skarvøy at saken han skrev var mangelfull, og at han stiller seg bak avisens beklagelse.

Til NRK sa Skarvøy at Sofie forteller «en annen versjon nå».

– Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg de samtalene vi hadde sammen.

Håndlykken reagerte torsdag på at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy i går stod fast på sitatet «det ble litt mye».

– Vi tror på Sofie. Hun er konsistent og troverdig i alt hun beskriver. Det er utøvd et utilbørlig press, stilt ledende spørsmål, og sitatet er åpenbart ikke dekkende for hva hun mener, skriver Bakke Håndlykken til DN i en epost torsdag ettermiddag .

– Journalisten Skarvøy fastholder fortsatt sitatet. Det er ikke holdbart, det er erkjent og avklart at sitatet er presset frem og avviker fra det Sofie egentlig forteller. Vi kan ikke se at det er noen endring i det Sofie har fremholdt, skriver hun til DN.