ASYLMOTTAK: På denne gården på Nannestad skal landets farligste asylsøkere straks flytte inn. Naboene er redde og ser med gru på tiden fremover
ASYLMOTTAK: På denne gården på Nannestad skal landets farligste asylsøkere straks flytte inn. Naboene er redde og ser med gru på tiden fremover Foto: Privat

Naboene er redde: Norges farligste asylsøkere flytter inn i nabolaget

Asylsøkere med så truende og utagerende oppførsel at de ikke kan bo i vanlige mottak, flytter snart inn på Hauen gård på Nannestad. Naboene er redde og bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var med stor overraskelse vi mottok beskjeden om at personer som er for farlige til å bo på et vanlig mottak, skal flytte inn i nabolaget vårt, sier Trond Morten Helgesen.

Han er leder i Øya velforening og har snakket med mange redde naboer de siste dagene.

Og beboerne i dette området vet hva de snakker om. De har fem års erfaring med et asylmottak i nabolaget.

Fram til i fjor høst var det asylmottak på Hauen gård på Nannestad i Akershus. Naboene til asylmottaket forteller om mange skremmende opplevelser i løpet av disse årene.

Truende adferd

Det har vært både innbrudd, truende adferd på lokalbussen og en rekke episoder hvor politiet har måttet rykke ut.

I fjor høst ble det plutselig veldig stille i området. Da skjønte beboerne at asylmottaket hadde blitt lagt ned. De pustet lettet ut og følte de kunne bevege seg fritt rundt igjen uten å være redde.

REDD: Trond Morten Helgesen er en av mange naboer til mottaket der landets farligste asylsøkere snart flytter inn. Foto: Privat
REDD: Trond Morten Helgesen er en av mange naboer til mottaket der landets farligste asylsøkere snart flytter inn. Foto: Privat

Sjokket var derfor stort da de forrige uke mottok brev om at landets farligste asylsøkere snart skal flytte inn på Hauen gård.

– Dette er personer som har traumer fra krig og har opplevd mye fælt. De har vært utagerende og voldelige og kan derfor ikke bo på vanlig mottak. Å vite at vi skal ha voldelige og uforutsigbare personer i nærmiljøet, er selvsagt skremmende, sier Helgesen.

Det var RB som først omtalte saken.

– Begrenser hverdagen

Flere av barna i området satt på skolebussen da en av beboerne på mottaket presset seg inn på bussen og opptrådte truende.

Lise Lyshaug er mor til en av barna som satt på bussen under denne episoden, og hun forteller at barna ble skikkelig skremt.

– En slik opplevelse setter seg i kroppen og gjør at man blir bekymret. Etter den episoden kjørte vi ungene til og fra bussen og merket at frykten begrenset oss i hverdagen, sier Lyshaug.

Selv pleide hun å jogge i nærområdet, men etter denne og flere andre skremmende episoder vurderer hun nøye hvor hun synes det virker trygt å jogge.

– Det blir feil at vi skal måtte se oss over skuldra og gå rundt å være redde, selv om jeg skjønner at asylsøkerne også må bo et sted, seier Lyshaug.

Hun håper at det blir sørget for at asylsøkerne som flytter inn på mottaket får bedre oppfølging enn i forrige periode.

Naboene håper nå at de kan komme i dialog med UDI, Stendi og kommunen, for å finne løsninger for å trygge nabolaget.

Bekymret ordfører

Det var tirsdag Utlendingsdirektoratet (UDI) signerte kontrakt med Stendi AS for drift av to mottak for de mest utagerende asylsøkerne. Ett av mottakene skal opprettes på Nannestad i Akershus, det andre i Gratangen i Troms. Beboerne skal flytte inn på mottakene allerede før påske.

Det er ikke bare beboerne på Nannestad som er skeptiske. Ordfører Hans Thue er også bekymret på naboenes vegne.

Ordfører Hans Thue i Nannestad er bekymret for oppstarten av asylmottaket på naboenes vegne.
Ordfører Hans Thue i Nannestad er bekymret for oppstarten av asylmottaket på naboenes vegne.

– Vi syns ikke det er en god idé å legge et slikt mottak her. Dersom vi hadde hatt noe vi skulle ha sagt i denne prosessen, hadde vi selvsagt takket nei til et slikt mottak, sier Thue til TV 2.

Han er ikke imponert over verken UDI eller drifterne av mottaket i forrige runde. Han håper derfor det stemmer når UDI sier at de stiller strengere krav til driverne av mottaket denne gangen.

– Mange av beboerne på et slikt mottak har en psykisk tilstand som tilsier at de trenger behandling og hjelp. Vi er ikke sikre på om de får den oppfølgingen og hjelpen de trenger, og er derfor både spent og bekymret på naboenes vegne, sier ordføreren.

– Tar bekymringene på alvor

Regiondirektør Belén V. Birkenes i UDI Vest sier at hun tar naboenes bekymring på høyeste alvor.

– Siden den forrige kontrakten har vi strammet inn på flere punkt. Vi krever at Stendi har høy bemanning med riktig kompetanse og at beboerne blir fulgt tett opp. Beboerne skal ikke være en trussel for andre, sier Birkenes.

UDI innser at kravene deres i forrige omgang var for runde i kantene.

De krever nå at beboerne på mottaket har én til én oppfølging, og at det blir satt inn to til én eller tre til én ved behov.

De krever også at 60 prosent av de ansatte har relevant utdannelse og at det til en hver tid skal være en psykiatrisk sykepleier tilstede.

Forstår frykten

Direktør for omsorgstjenester, Ingvild L. Kristiansen, i Stendi AS sier at hun har full forståelse for at naboene til asylmottaket er redde.

– Vi er opptatt av å ha et godt forhold til naboene, det er også derfor vi nå har et informasjonsmøte. Vi er i tillegg pålagt å ta med naboene i en risikoanalyse, slik at de blir involvert, sier Kristiansen.

Naboene vil også ha mulighet til å kontakte mottaket til enhver tid.

Kristiansen bekrefter at UDI har stilt langt høyere krav til dem denne gangen.

– Det kommer til å være like mange ansatte som beboere, og de ansatte vil være både sykepleiere, vernepleiere og politiutdannede, sier Stendi-direktøren.

Men hun påpeker at mottaket er et frivillig tiltak og ikke et fengsel, og at de ikke har myndighet til å holde beboerne fysisk tilbake.

For å informere de berørte naboene på best mulig måte har kommunen, UDI og Stendi innkalt til et informasjonsmøte torsdag ettermiddag, der også politiet og kommuneoverlegen vil være til stede for å svare på innbyggernes spørsmål.