Prinsesse Märtha Louise har slått seg sammen med sjaman

SKAVLAN (TV 2): Prinsesse Märtha Louise er ferdig med engleskolen. Nå har hun møtt sin nye samarbeidspartner, amerikaneren Shaman Durek.

Første gang de møttes, forteller prinsesse Märtha Louise at det føltes som om hun kjente sjamanen fra før.

Denne uken gjester de begge Skavlan, for å snakke om det nye samarbeidet, sjamanisme og om grensen mellom vitenskap og overtro.

Se hvorfor sjamanen ikke vil holde foredrag i Sverige, hos Skavlan på TV 2 lørdag kl. 22:30, og på TV 2 Sumo nå.

Prinsesse Märtha Louise og hennes daværende kollega, Elisabeth Nordeng, annonserte i september 2018 at de planla å legge ned den såkalte «engleskolen» de sammen hadde startet. De ville avslutte samarbeidet for å fokusere på hver sine individuelle prosjekter.

Ett av prosjektene til prinsessen, er et foredrag med fokus på selvrealisering. Sammen med Shaman Durek skal hun holde dette både i Norge og Danmark i mai.

Forhåndsbestemt møte

Sjamanen og prinsessen møttes gjennom en felles bekjent. Men selv om det første fysiske møtet skjedde i oktober i fjor, hevder Shaman Durek at han lenge har visst at han skulle møte den norske prinsessen.

Amerikaneren forteller at han kommer fra en spirituell familie, og at moren kunne se for seg enkelte ting. En dag da han var liten, hadde moren satt seg ved siden av ham.

– Hun så på meg, og sa «Du skal møte den norske prinsessen en dag, bare så du vet det». Og selv om vi har disse kreftene i familien, så var jeg den største skeptikeren, så jeg bare «Ok, mamma», forteller sjamanen mens han ruller med øynene.

Han sier han dro tilbake til moren da han hadde møtt Märtha Louise for første gang.

– Da jeg fortalte henne at jeg hadde møtt prinsessen, sa hun: «Det var det jeg sa», og jeg bare: «Ja, du gjorde jo det», sier sjamanen.

Han forteller han fikk en helt spesiell følelse da han fikk øyenkontakt med prinsessen for første gang.

Kjent fra før

Prinsessen selv sier hun også fikk kjenne på noe helt spesielt da hun endelig møtte Shaman Durek.

– Jeg gikk inn døra og sa «jeg kjenner deg». Og han bare «Ja, det har vært vår skjebne siden før vi ble født at vi skulle møtes». Og det var det, forteller prinsessen.

Hun sier hun opplevde det som om de allerede kjente hverandre, selv om de aldri før hadde møttes fysisk.

– Jeg hadde det samme med en yoga-guru fra India. Jeg gikk inn til henne og så på henne og sa «Jeg har møtt deg før». Og så begynte vi begge å gråte. Så sånne ting skjer i livet, forteller prinsesse Märtha Louise.

Arvede evner

Prinsesse Märtha Louise har lenge vært assosiert med det alternative miljøet. Hun har tidligere stått frem som høysensitiv, som betyr at hun er mer emosjonelt og spirituelt følsom enn mange andre.

Likevel forteller hun hos Skavlan at hennes evne ikke er så mystisk som mange tror.

– Jeg tror vi må avmystifisere det å ha en evne. Jeg ser at veldig mange mennesker har slike evner, men at man undertrykker dem, sier prinsessen.

Hun sier hun mener alle mennesker har ulike evner ved seg.

– Jeg tror alle evner er arvet, og at det er disse som gjør oss til en person, sier Märtha Louise.

– Hvem arvet du evnene dine fra?

– Begge sider av familien, faktisk, svarer prinsessen smilende.

Vil bygge bro

Også innenfor medisinen ønsker prinsessen å korte avstanden mellom det mystiske fremmede, og det tradisjonelle vitenskaplige.

– Jeg synes det bør bygges bro mellom den medisinske verden og den alternative verden. Jeg mener de bør møtes. Jeg synes vi trenger mer spirituell vekst i helse-delen.

Prinsessen forteller at man selvsagt må ha sykehus og moderne medisin, men at vi også trenger mer av den spirituelle inn i helsevesenet. Hun sier at man ofte fokuserer på en smerte eller sykdom, mens resten av mennesket blir glemt i prosessen.

– Jeg snakket med en hjertespesialist som sa at han alltid satt av tjue minutter og spurte pasientene sine hvordan det gikk med dem før han opererte dem. Han sa det var alle disse historiene de fortalte som faktisk skapte hjertesykdommene, sier prinsessen.

Hun får støtte av sjamanen, som nikker mens hun snakker. Han mener at det bare er symptomene på sykdommer som leges i tradisjonell medisin.

– Ingen håndterer kjernen. Det vi gjør er jo bare å løpe rundt og prøve å håndtere alle symptomene, men det er ikke de som er det faktiske problemet, sier Shaman Durek.

Sjaman-skepsis

Behandling av symptomer er ikke det eneste sjamanen er skeptisk til. Han forteller han lett kan gjennomskue falske, eller utrente sjamaner.

Shaman Durek sier at han en gang i Spania, hadde møtt en annen sjaman, som sa han hadde trent sjamanisme i seks måneder, og som allerede praktiserte på pasienter.

– Jeg sa «Det er farlig, det du driver med. Du er ikke godt nok trent til å gjøre dette», forteller han.

44-åringen hevder selv å ha begynt sin egen sjaman-trening som 11-åring. Han har behandlet prinsessen, som mener hun kan føle at denne sjamanen er ekte.

– Jeg kan ganske lett si om folk er ekte eller ikke fra energien de sender ut. Han er ekte.

– Fordi du kan føle det?

– Ja, og jeg ser hva han gjør for andre mennesker, nikker prinsessen avslutningsvis.