Politiet: – Overgrepsikt hadde flere hundre barn på snap

Den overgrepssiktede mannen i 40-årene fra Trondheim kom i kontakt med flere titalls ofre på Snapchat og Instagram. Ikke alle er identifisert. Nå advarer politiet kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at mannen, som har sittet i varetekt siden desember, er siktet for overgrepsforhold knyttet til 21 jenter under den seksuelle lavalderen.

Kan være 50 ofre

– De fleste jentene er 13-15 år gamle, men noen har vært så unge som 11 år, opplyser politiet, sier politiadvokat Marianne Høyer under en pressekonferanse torsdag.

Blant overgrepene er det både grove fysiske voldtekter, og mange forhold for overgrep over nett både i Norge og i utlandet.

– Vi har funnet flere hundre snap-kontakter på telefonen hans. Vi vet ikke hvem alle disse jentene er, men vi kan komme opp i 50 fornærmede, sier Høyer.

Høyer forteller at den siktede har tatt kontakt med barna på Snapchat og over Instagram.

– På Instagram er det mange unge jenter med profilbilder og informasjon om snapbruker. Etter å ha funnet dem på instagram, har han lagt kontakten til på Snapchat der det blir én til én-kontakt, forklarer Høyer.

41-åringen er selv far. Han er i fast jobb og er bosatt i Trøndelag.

Politiet pågrep mannen 5. desember i fjor og han har siden sittet fengslet. Han har erkjent mange av forholdene i siktelsen. Torsdag godtok mannen politiets videre krav om varetekt i åtte uker. I fengslingskjennelsen er det opplyst at mannen er gitt diagnosen pedofil i en rettspsykiatrisk erklæring.

Han dømt for overgrep tre ganger tidligere. Det var i 2012, 2015 og 2017.

– Advarer på det sterkeste

– Barna gjør det vi advarer mot om og om igjen. De legger til personer de ikke vet hvem er på sosiale medier. De gir ut informasjon om seg selv. Dette er vi veldig bekymret over, sier Høyer.

– Vi kan ikke understreke sterkt nok hvor farlig det er å ha kontakt med folk de ikke vet hvem er, sier hun.

Politiadvokaten forklarer at mange overgripere er veldig flinke til å vinne tillit hos barna.

Vanlige jenter

Ofrene er helt vanlige trønderske jenter fra alle samfunnslag. De fleste er bosatt i Trondheim, men noen kommer fra andre kanter av landet.

Høyer forteller at jentene reagerer med skam over å ha hatt kontakt med en fremmed mot bedre vitende.

Politiadvokaten trekker også fram begrepet «sugardating», altså at unge kvinner dater eldre menn i bytte mot goder eller gaver. Det nye er at politiet ser at barn ned i 12, 13-årsalderen bruker dette begrepet, og blir nysgjerrige på det. Menn tar kontakt med jenter om de skal være «sugardaddy» for dem med hensikt å kjøpe sex fra barn.

– I tillegg til Snap finnes egne apper og nettsteder for denne type kontakt hvor menn betaler for intime bilder eller sex for penger, sigaretter eller dyre klær, sier Høyer.

Overgrep i utlandet

– Den siktede har også hatt kontakt med barn i utlandet. Det er snakk om filippinske jenter ned i fire år, sier Høyer.

Den siktede innrømmer skyld på noen av punktene i siktelsen. Han har vært varetektsfengslet 5. desember.

Mannen ble opprinnelig pågrepet etter at politiet avdekket at han drev med fildeling og nedlasting av overgrepsbilder, men etterforskningen avdekket en rekke mer alvorlige overgrep.

Tidligere dømt

Det skal være etterforskningsgruppen Sobi som etterforsker saken. Dette er en gruppe som jobber i hele Trøndelag politidistrikt og målretter sin innsats mot personer som laster ned, deler og oppbevarer overgrepsmateriale.

Den siktede mannen er dømt for overgrep mot unge jenter tre ganger tidligere. I to av sakene innrømmet han de faktiske forholdene.

Ifølge Adresseavisen skal mannen ifølge de tidligere fengselskjennelsene i denne nye saken ha erkjent straffskyld for flere av postene i siktelsen mot ham. Hans forsvarer, advokat Kolbjørn Lien, vil konferere med sin klient før han kommer med en eventuell uttalelse.