STADIG FLERE UNGE FÅR PSYKISKE HELSEPROBLEMER:

Synne (20) ble deprimert av prestasjonsjag – mammaen ville hjelpe, men gjorde alt verre

Da Synne gikk på videregående ble hun stresset og deprimert. Forholdet til mammaen ble vanskelig, men i dag er de nærmere enn noensinne.

Synne Støle Talleraas (20) ser tilbake på årene på videregående som svært vanskelige. Hennes problemer startet med kravene hun stilte til seg selv.

– Det handlet mye om karakterer, å få gode karakterer. Det var vanskelig fordi jeg ikke nådde opp til mine egne forventninger. Da endte jeg med å gi opp. Når jeg over en lengre periode på en måte fikk beskjed om at jeg ikke var god nok, ga jeg opp, istedet for å jobbe hardere, forteller hun til God morgen Norge.

Dette var krav hun stilte til seg selv. Det var ingen som sa til henne at hun måtte gjøre det bra.

– Jeg hadde lyst til å gjøre lærerne stolte og jeg hadde lyst til å gjøre foreldrene mine stolte. Og jeg tenkte at ved å få bra karakterer så kunne jeg gjøre dem stolte da, forteller hun.

– Jeg følte at jeg ikke hadde rett til å føle meg dårlig

De siste tiårene har stadig flere unge rapportert om psykiske helseplager. Det er flest jenter, men også mange gutter, som opplyser at de sliter med psykiske problemer. Det kan ofte knyttes til stress og press på skolen, ifølge Ungdata-undersøkelsen 2018.

Synne utviklet etter hvert angst.

– Det handlet om å komme seg til skolen. Det å stå opp, ta bussen, komme seg inn i klasserommet var vanskelige. Tankene spant rundt hva de andre i klassen kom til å tenke om meg. Jeg tenkte at de syntes jeg var lat og at jeg var en som ikke gidder.

Hun slet med tankene sine og skyldfølelsen kom snikende.

– Jeg følte meg dårlig, jeg hadde det ikke bra. Men jeg følte at jeg ikke hadde rett til å føle meg dårlig. Jeg har jo vokst opp i en veldig kjærlig familie. Jeg har ikke blitt mobbet, så det kom ut av det blå at jeg hadde det dårlig.

– Det var som å få stemplet «dritdårlig mor» i panna

Aller helst ville Synne gjemme seg inne på rommet sitt. Hun ville flykte inn i serier og til gamingverden.

På utsiden sto mamma og følte seg rådvill.

MOR OG DATTER: Etter mange gode samtaler har Synne og mammaen blitt enda nærmere enn de var før denne krisen. (Foto: Privat)
MOR OG DATTER: Etter mange gode samtaler har Synne og mammaen blitt enda nærmere enn de var før denne krisen. (Foto: Privat)

– Det var kjempevanskelig. Som forelder vil du så gjerne hjelpe, og du skal hjelpe, støtte og sette grenser. Det ble en vanskelig balansegang og mest av alt ville jeg jo bare holde ungen min i armene og beskytte henne for alt, forteller mamma Christina Støle Therkildsen.

Da mammaen prøvde å hjelpe skjønte hun ikke at hun egentlig bare gjorde vondt verre.

– Det å være syk i månedsvis, det går jo ikke. Så jeg tenkte, hva kan jeg gjøre? Jeg jobber med trening og tenkte, ok, kan du ikke bare komme deg ut, være i aktivitet, slik at du får overskudd av det... Det jeg i praksis gjorde da var jo å legge enda mer stress, press og prestasjonspress på Synne. Selv om jeg bare ville henne godt, innrømmer mammaen.

– Da jeg skjønte at jeg hadde gjort det, var det jo som å få stemplet i panna uperfekt, utilstrekkelig mor, dritdårlig mor. Det var vanskelig.

Vendepunktet

Synne tok selv kontakt med helsesøster på skolen. Det var vendepunktet.

– Vi fikk en dialog med en utenfra. Der turte Synne å si fra. Og da fikk jeg i klartekst høre fra helsesøster at jeg hadde noen løsninger på Synne sine problemer som ikke passet. Det var som å få en knyttneve i magen, men samtidig veldig bra. Jeg måtte jo vite hva jeg gjorde galt for å kunne hjelpe, sier mammaen.

– Det er så mange som uttrykker det på samme måte

Tusenvis av unge sliter med psykiske problemer. Helsesykepleier Tone Bjørnson Aanderaa har snakket med mange unge og hun kjenner igjen de tankene Synne beskriver.

– Det er så mange som uttrykker det på samme måte. Man vil så gjerne få til alt. Vi skal mestre overalt, på skolen, på trening, hjemme, vi skal være en fin kjæreste, en venninne. Lista er lang. Vi skal alltid vise oss fra den flotteste siden.

Hun fortsetter med å fortelle at ungdom er i en sårbar fase i livet.

– Det at de har perioder som er tunge og vanskelige er normalt. Jeg er opptatt av å normalisere det, ikke alltid diagnostisere det, men selvfølgelig får noen det tøffere enn andre. Men vi må også huske at det er normalt å streve.

Helsesykepleieren er opptatt av å prente inn mantraet «Klart du er bra nok». Hun har det til og med trykket på ryggen på helsesykepleier-skjorten sin.

– Vi som foreldre må prøve å sette oss inn i ungdommens situasjon. For det er ikke der mamma og pappa er. Vi må tørre å spørre: Hva trenger du av mamma eller pappa nå? Og ikke minst kan en som kommer utenfra, for eksempel en helsesykepleier, være med å sparre og hjelpe dere.

Har det mye bedre

Synne og mammaen har brukt mange timer på å snakke med hverandre. Og de har kommet enda nærmere hverandre. Synne har også flyttet hjemmefra for å studere.

– Jeg har det mye bedre. Jeg har fått forståelsen for at skole ikke er så viktig at man lar den mentale helsen sin gå i bakken.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook