FÅR STØTTE: VG-journalist Lars Joakim Skarvøy (foran) får støtte av Svein Arne Haavik.
FÅR STØTTE: VG-journalist Lars Joakim Skarvøy (foran) får støtte av Svein Arne Haavik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

VG-topp gir full støtte til Skarvøy

Mangeårig mellomleder i VG, Svein Arne Haavik, tar journalist Lars Joakim Skarvøy i forsvar. Haavik sier at han mange ganger har presset i hardeste laget for å «få det sitatet som ville redde saken og oppslaget».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Arne Haavik har jobbet i VGs redaksjon i 27 år. Han har blant annet vært sjef for rampelysavdelingen, nyhetssjef og redaksjonssjef.

Nå er han innholdssjef i VG partnerstudio, som er avisens egen satsing på innholdsmarkedsføring.

På Facebook torsdag morgen uttrykker Haavik sin støtte til VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, som nå må ta seks måneders lønnet permisjon etter håndteringen av saken om Trond Giskes dans på Bar Vulkan.

– Har bare lyst til å gi full støtte til Lars Joakim Skarvøy. Som jeg kjenner som en drivende dyktig og ekstremt hardtarbeidende journalist – en som kommer til å prege medieverden i lang tid, skriver Haavik og fortsetter:

– Hvor mange ganger har jeg ikke selv presset litt i hardeste laget for å få det sitatet som ville redde saken og oppslaget? Det tror jeg de fleste med litt driv og vinnervilje har gjort.

GIR STØTTE: Mangeårig VG-mellomleder Svein Arne Haavik. Foto: TV 2
GIR STØTTE: Mangeårig VG-mellomleder Svein Arne Haavik. Foto: TV 2

«Uff da»

Av sine egne Facebook-venner får Haavik kritikk. «Uff da, Svein Arne», skriver den profilerte advokaten Morten Kjensli, mens en annen skriver «Lars Joakim trenger nok støtte, men jeg forstår ikke at du fortsatt godkjenner en slik måte å jobbe på som journalist».

Mangeårig forsvarsadvokat, Steinar Wiik Sørvik, skriver følgende under Haaviks oppdatering: «Ikke når du legger ordene i munnen på noen. Eller redigerer flere isolerte utsagn til ett som noen aldri har gitt uttrykk for».

TV 2 har torsdag vært i kontakt med Haavik for å spørre om han står inne for Facebook-innlegget. I en SMS bekrefter han dette, men Haavik ber om at vi også tar med de øvrige postene han har skrevet i diskusjonstråden under sin egen oppdatering på Facebook.

– Sikker på at sitatet er korrekt

Haavik skriver blant annet:

«Og bare for å være tydelig: Jeg snakker her selvfølgelig om min egen tid som krimjournalist på 90-tallet», før han legger ned i tråden skriver en ny post:

«Jeg er sikker på at sitatet er korrekt, noe annet er for meg utenkelig etter 27 år i dette mediehuset. Så kan man si at man nok burde være mer forsiktig med å legge så sterkt press på folk som ikke er medievante. Min konklusjon er: Jeg forstår hvorfor det skjer, og tror de fleste mediefolk som fordømmer opp og ned kanskje burde se seg selv i speilet først. Før de kaster stein så det singler».

Det skriver Haavik åtte dager etter at Sofie sto frem og fortalte at hun opplevde seg feilsitert, presset, lagt ord i munnen på og dårlig behandlet av VG og journalist Lars Joakim Skarvøy.

TV 2 har bedt VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken om en kommentar til Haaviks Facebook-oppdatering, men hun har ikke besvart vår henvendelse.

STO FREM: Forrige onsdag sto Sofie frem og fortalte om sine opplevelser i møtet med VG. (Tom Rune Orset / TV 2)
STO FREM: Forrige onsdag sto Sofie frem og fortalte om sine opplevelser i møtet med VG. (Tom Rune Orset / TV 2)

– Vi har gjort feil

Under en pressekonferanse onsdag kveld la VGs ledelse frem en omfattende rapport der de gikk gjennom dekningen av Giskes dansevideo. Sofie mener at VG mot bedre vitende laget en sak som ga uttrykk for at Giske hadde opptrådt upassende. Selv opplevde hun møtet med Giske som hyggelig.

Sofie ble i VGs første sak om dansevideoen sitert på at «det ble litt mye, så venninnen min og jeg dro derfra». Sofie sier hun aldri å ha sagt dette i konteksten sitatet ble gjengitt i.

FÅR KRITIKK: Sjefredaktør Gard Steiro under presentasjon av VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken.
FÅR KRITIKK: Sjefredaktør Gard Steiro under presentasjon av VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

I VGs evaluering heter det at premissene for Skarvøys samtaler med Sofie ikke var tilstrekkelig klarlagt, spesielt i skillet mellom samtale og intervju.

– Rapporten konstaterer at det er gjort feil, og som redaktør er det mitt ansvar. Rapporten slår fast at jeg har gjort personlige feil, og jeg stiller meg fullt og helt bak konklusjonene om min rolle og involvering, sa sjefredaktør Gard Steiro onsdag.

– Har ikke fabrikkert sitatet

Han er klar på at den opprinnelige artikkelen ikke burde vært publisert, og at den burde vært beklaget tidligere og tydeligere.

– Så er det noen som har spurt om jeg vil trekke meg som følge av denne saken. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg har styrets tillit, og jeg opplever å ha redaksjonens tillit. Om publikums tillit til VG er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes, sa Steiro.

Medier24 møtte Skarvøy onsdag kveld. Til nettstedet uttaler Skarvøy at saken han skrev var mangelfull, og at han stiller seg bak avisens beklagelse.

– Jeg har ikke fabrikkert et sitat. Det ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie, og er basert på hennes opplevelser med Trond Giske på Bar Vulkan. Det er viktig å legge til at jeg har ikke gjort en god nok jobb. Jeg har gjort en dårlig jobb i å gjøre Sofie forberedt på omfanget og konsekvensene, sier Skarvøy.

– Tror ikke Sofie lyver

Til NRK sier Skarvøy at Sofie forteller «en annen versjon nå».

Skarvøy har ikke besvart TV 2s henvendelser.

I et intervju med TV 2 onsdag kveld, ble sjefredaktør Gard Steiro konfrontert med Skarvøys uttalelser.

– Skarvøy sier nærmest at Sofie lyver, hva er din kommentar til det?

– Jeg tror ikke Sofie lyver i denne saken. Rapporten slår fast at man ikke finner grunnlag for at formuleringen er fabrikkert. Men rapporten er helt tydelig på at Sofie har fått en dårlig behandling av VG, og at det som stod på trykk hos VG, ikke var det hun ønsket å fortelle om denne saken. Det er kritikkverdig, og det har Skarvøy erkjent, svarer Steiro.​​​