Nyhetsredaktør Karianne Solbrække:

– TV 2 tror på Sofies historie

Dagen etter VGs rapport forteller nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, at hun fortsatt har tillit til Sofie og hennes historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv dager etter at TV 2 Nyhetene fortalte historien om Sofie (27) og hennes opplevelser med VG, var avisen ferdig med sin evaluering.

Onsdag kveld holdt VG pressekonferanse om hva de hadde kommet frem til.

Under pressekonferansen opplyste VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at Lars Joakim Skarvøy er enig med VG om å ta seks måneders permisjon.

VGs styreleder Torry Pedersen kunne onsdag fortelle at sjefredaktør Gard Steiro blir værende som ansvarlig redaktør.

– Styret mener prinsipielt at det er særdeles viktig at medieeiere klart uttrykker at det skal være lov, også for redaktører, å gjøre feil. Om redaktøren ikke kjenner den tryggheten, vil vi få en mer tannløs presse, sa Pedersen onsdag.

Pedersen opplyste videre at Steiro har «et samlet styres fulle tillit til å lede VG videre og gjennomføre de foreslåtte tiltakene».

Tror på Sofie

Torsdag formiddag sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, at hun fortsatt tror på historien til Sofie.

TROR PÅ SOFIE: Nyhetsredaktør Karianne Solbrække.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TROR PÅ SOFIE: Nyhetsredaktør Karianne Solbrække. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Sofie har vært krystallklar overfor våre journalister hele veien. Hun verken sa eller mente at «så ble det litt mye» – i den konteksten sitatet ble gjengitt i. Vi har spurt henne gjentatte ganger underveis, og hun er urokkelig. Noe vi også kan se av VGs rapport. Hun dokumenterer også via smser og et videopptak av samtalen med Gard Steiro i TV 2s intervju med henne, at hun fortvilet forsøker å stoppe saken, sier hun til egen kanal.

Solbrække beskriver Sofie og hennes atferd som modig.

– Hun er en vanlig, og uvanlig modig, norsk kvinne som helt uforskyldt blir kastet inn i en tørketrommel i norsk offentlighet. Hun har ingenting å tjene på å snakke med journalister fra dag en, men har valgt å stå i det fordi hun vil at sannheten må frem, forteller Solbrække.

Medienes ansvar

Redaktøren påpeker at journalister må være ekstra påpasselige når de er i kontakt med kilder uten erfaring med media, slik som Sofie i dette tilfellet.

– Da har journalister og redaktører et ekstra ansvar for at det hun sier, men også det hun mener - kommer frem. VG og TV 2 er helt enig i at det hun mener ikke ble tatt hensyn til når saken ble publisert, sier hun og legger til:

– Det at VG beklager at de håndterte et «ikke profesjonelt» intervjuobjekt feil og dårlig er vel og bra. Men profesjonell eller ikke; til sjuende og sist handler dette om at saken blir publisert mot bedre vitende.

– Drepende

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, fulgte gårsdagens pressekonferanse, og sier han sjelden har sett et mediehus piske seg selv så grundig.

– Av hva man er vant til av selvkritikk i mediene er denne rapporten ganske drepende, sier Kokkvold.

Han sier det var nødvendig for VG å ta et oppgjør etter det som har skjedd. Likevel tar han avisen delvis i forsvar.

– Jeg har hatt mye med VG å gjøre, og de er veldig journalistisk ryddige. De har en sterk etisk bevissthet, og det er sjelden de felles av PFU, sier han.

– For å bevare renomeet var det nødvendig å vise en rapport som går grundig til verks, sier Kokkvold.

Glad Steiro fortsetter

VGs interne granskning ble ledet av avisens nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Hun var på ferie da den mye omtalte saken ble publisert, og i sin rapport skriver VG at hun dermed ikke var involvert i utarbeidelsen og publiseringen av saken. Likevel er det flere som stiller spørsmål om VGs håndtering.​

Bergensavisen skriver på lederplass at avgjørelsen om at avisens redaksjonsledelse selv tok på seg oppgaven med å granske saken, viser at VGs ledelse mangler rolleforståelse.

«Det er altså VGs redaktører som selv skal finne svar på hvorfor VGs redaktører med viten og vilje publiserte falske sitater. Dette vitner om en selvinnsikt blottet for forståelse av egen rolle,» skriver avisen.

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, sier torsdag morgen at han likevel er glad for at Steiro fortsetter i jobben som ansvarlig redaktør.

– Det har å gjøre med hans journalistiske prosjekt og det han har gjennomført av viktig samfunnsjournalistikk i VG. Sånn sett mener jeg det er bra at han fortsetter, sier han til TV 2.

Under onsdagens pressekonferanse la ikke Pedersen skjul på at det hele har tatt for lang tid. Det er Jensen enig i. Derimot gir han ros til VG for å ha foretatt en evaluering og laget en rapport som er offentliggjort.

– Dette tror jeg er noe av det grundigste og mest selvkritiske et medium eller redaksjon har levert noen gang. Det synes jeg er prisverdig, sier han og legger til:

– Det er en sterk selvkritisk gjennomgang VG har foretatt og det har de gjort med full åpenhet i etterkant.

– Diskusjonen må fortsette

Rune Ottesen jobber som professor emeritus ved OsloMet. Han synes saken har vært interessant å følge med på.

– Det er ikke tvil om at her er det begått etisk overtramp overfor denne kvinnen som ikke har medieerfaring. Det hadde ikke blitt noen sak hvis ikke TV 2 hadde intervjuet henne, og at hun fikk fortalt sin historie. Først da ble det bevegelse i saken i VG, sier han og fortsetter:

– Spørsmålet er om det er bare VG som internt skal si seg ferdig med saken eller om dette bør bli en mer prinsipiell debatt om kildebruk og hvordan unge mennesker skal håndteres som ikke har medieerfaring.

Ottesen hevder at både forskere og pressens faglige utvalg bør se nærmere på denne saken.

– Ved tidligere store saker har presseforbundet satt ned uavhengig gransking. Jeg mener at den etiske og pressefaglige diskusjonen rundt dette må fortsette.

– Nyttig lærdom

Jensen sier seg enig med Ottesen.

– Det var veldig prisverdig av TV 2 å gjøre skikkelig undersøkende journalistikk på et annet medium, og det har vi ikke sett for mye av i Norge. Det var meget bra og grunnen til at saken kom opp og grunnen til at vi får nå en debatt om vårt forhold til kilder, ulike type kilder, hvordan vi behandler kilder og hvordan vi kvalitetssikrer kontakten vår med kilder, sier han.

Generalsekretæren synes det er interessant at denne hendelsen nettopp skjer i VG, da hans erfaring er at deres redaksjon er en av de som har jobbet mest systematisk med etiske spørsmål og intern etikk. Ifølge han viser dette at det kan skje feil. Ottesen og Jensen tror at denne saken kan gi mediene en lærdom på flere måter.

– Journalister krever at andre skal stille opp for dem og svare umiddelbart, og når du selv kommer i en sånn situasjon ser man at det ikke er så enkelt når man selv er i den situasjonen, påpeker Ottesten.

– Det å stå i stormen selv er en nyttig lærdom, legger Jensen til.