Barn av danske IS-krigere kan miste statsborgerskapet

Mener barna må «ta konsekvensene» av at foreldrene har valgt å dra til Syria for å kjempe for IS.

To barn sitter ved siden av sine skadde foreldre utenfor landbyen Baghouz i Syria 7 mars i år. Foto: Rodi Said
To barn sitter ved siden av sine skadde foreldre utenfor landbyen Baghouz i Syria 7 mars i år. Foto: Rodi Said

En ny avtale mellom regjeringen og Dansk Folkeparti gjør det lettere å ta statsborgerskapet fra IS-krigere og deres barn, skriver DR.

Danske fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskap kan ifølge avtalen fratas sitt danske statsborgerskap administrativt. Tidligere har dette kun vært mulig etter en domfellelse.

Avtalen innebærer også en endring i retten til dansk statsborgerskap når en av foreldrene er dansk. Regelen fram til nå har vært at alle barn av danske statsborgere, inkludert fremmedkrigere, automatisk blir danske statsborgere.

Målet er å fjerne automatikken i at barn som blir født i områder der det er ulovlig for danske statsborgere å oppholde seg, får dansk statsborgerskap, hvis foreldrene har reist inn ulovlig.

– Dette er mennesker som har gått til krig mot demokrati, frihet og alt som vi i Danmark står for, og de hører ingensteds hjemme i Danmark, sier innvandringsminister Inger Støjberg.

Støtte fra Frp

Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Engen-Helgheim, har full forståelse for avtalen og mener Norge bør vurdere å gjøre det samme.

– Disse foreldrene har flyttet fra Norge, tilsluttet seg et grusomt terrorregime og kjemper aktivt imot alle verdier vi står for, da bør de ikke inneha et norsk statsborgerskap, sier han til NTB.

– Det er naturlig at barns statsborgerskap følger foreldrenes, derfor er det helt naturlig at barn som aldri har vært i Norge, heller ikke blir norske statsborgere dersom foreldrene mister sitt statsborgerskap, konkluderer han.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner sier følgende:

– Vi lager politikk for norske forhold. Danske politikere må lage politikk som løser utfordringer for Danmark. Alle norske statsborgere har rett til å komme til Norge, og barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Men nordmenn som har gått i IS' tjeneste, vil bli straffeforfulgt dersom de vender tilbake.

Rystet

Danske Røde Kors er rystet over avtalen.

– Barna er uskyldige ofte i krigen, og skal ikke bli straffet for foreldrenes valg, sier generalsekretær Birgitte Lange.

Hun peker på at barn ifølge barnekonvensjonen har selvstendige rettigheter og ikke skal lastes for situasjonen foreldrene deres har satt dem i.

– Barn har rett til statsborgerskap. Det Danmark går inn for nå, vil gjøre barna statsløse, slår hun fast.

– Hører ikke hjemme i Danmark

– Barna er født av foreldre som har vendt Danmark ryggen, og derfor skal de ikke tilhøre Danmark, sier innvandringsminister Støjberg.

Christian Langballe, talsmann for Dansk Folkeparti på innvandringssaker, gleder seg over avtalen, som partiet hans lenge har ønsket seg.

Til Danmarks Radio sier han at barna aldri har kjent Danmark, at de ikke har noen tilknytning til Danmark, og at de må «ta konsekvensene» av at foreldrene har valgt å dra til Syria for å kjempe for IS.

Tok med barna

Den danske sikkerhetspolitiet PET mener at minst 150 personer er reist fra Danmark til Syria og Irak siden 2012. Om lag en tredel har kommet tilbake.

PET mener også at noen danske kvinner tok med seg barna til krigssonen, og at noen har fått barn der.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er rundt 30 personer med tilknytning til Norge fortsatt med i IS. I tillegg er det anslått at rundt 40 IS-barn har mor eller far som bodde i Norge før de dro.

Ønsker internasjonal domstol

Per nå finnes ikke noe apparat for å frakte IS-krigere hjem til deres hjemland. De USA-støttede SDF-styrkene ønsker, i likhet med mange andre land, at de opprettes en internasjonal domstol for å straffeforfølge IS-fangene de holder.

​– På denne måten kan rettsoppgjøret skje på rettferdig vis, i tråd med internasjonale lover og konvensjoner, heter det i en kunngjøring

Land som Norge har vist liten vilje til å hente hjem sine statsborgere, vel vitende om at det vil være vanskelig å få dem straffedømt ettersom det er sparsomt med bevismateriale.

(©NTB/TV 2)