SNUDDE: Tidligere har ikke James Alex Fields jr. erkjent straffskyld for tiltalen om hatkriminalitet. Nå erkjenner han forholdene.
SNUDDE: Tidligere har ikke James Alex Fields jr. erkjent straffskyld for tiltalen om hatkriminalitet. Nå erkjenner han forholdene. Foto: AP

Charlottesville-siktet erkjenner hatkrim – unngår dødsstraff

Mannen som er dømt for drap i Charlottesville i 2017, erkjenner hatkrim. I bytte lover påtalemyndigheten å ikke be om dødsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

James Alex Fields jr. har tidligere ikke erkjent straffskyld for den føderale tiltalen om hatkriminalitet etter at han kjørte ned flere demonstranter med vilje i Charlottesville i august 2017. Han risikerte dødsstraff for 1 av de 30 tiltalepunktene, men har inngått en avtale med aktoratet. I bytte for at han nå har erkjent straffskyld for de øvrige 29 tiltalepunktene, blir det siste punktet trukket, og dødsstraff er dermed ikke lenger et tema.

Diagnoser

Onsdag møtte 21-åringen i retten for å endre sitt svar på skyldspørsmålet i saken. Han erkjente å ha «uttrykt og fremmet» høyreekstremistisk ideologi på sosiale medier og for å ha ropt høyreekstremistiske slagord på massemøtet i Charlottesville. Han erkjente også at han kjørte bilen sin inn i gruppen med demonstranter på grunn av deres «rase, hudfarge, religion» og bakgrunn.

I retten forklarte Fields også at han har fått behandling for psykiske helseproblemer siden han var seks år gammel. Han sa han i dag får medisiner mot bipolar lidelse, depresjon, angst, ADHD, schizoid personlighetsforstyrrelse og eksplosive utbrudd.

Dom i saken er ventet 3. juli.

Dømt for drap

I desember ble høyreekstremisten dømt for overlagt drap på Heather Heyer og for å ha skadet flere av dem som deltok i den antirasistiske demonstrasjonen, som ble arrangert som svar på en hvit makt-samling i byen. Juryen i saken, som gikk i delstatlige domstol, anbefalte livstid pluss 419 år i fengsel. Dommeren i saken har foreløpig ikke fastsatt straffen.

Heyers mor har tidligere sagt at Fields' død ikke vil bringe datteren hennes tilbake.

(©NTB)