GISKE-VIDEOEN: Sofie (27) sto frem i TV 2 og fortalte sin historie.
GISKE-VIDEOEN: Sofie (27) sto frem i TV 2 og fortalte sin historie. Foto: Tom Rune Orset/TV 2

Pressetopp om VG-bråket:

– Må lytte til det Sofie har å si

– Hvis Sofie ikke kjenner seg igjen i dette, så er det VGs ansvar, sier Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv dager etter at TV 2 Nyhetene fortalte historien om Sofie (27) og hennes opplevelser med VG, er avisen ferdig med sin evaluering.

Onsdag kveld holdt VG pressekonferanse.

Under pressekonferansen opplyste VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at Lars Joakim Skarvøy er enig med VG om å ta seks måneders permisjon.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund mener at forholdet til Sofie og hvordan mediene håndterer kilder som er uvant med mediene, er det viktigste spørsmålet.

Skarvøy fastholdt onsdag overfor Medier24 at sitatet ikke var fabrikkert, og at det ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie. Til NRK sa Skarvøy at «hun forteller en annen versjon nå».

– Har et spesielt ansvar

– Jeg ser at journalisten har gått ut i ihvertfall i et medium og sagt at hun muligens har sagt det, men kanskje ikke står inne for det. I min forstand av presseetikken skal denne kilden ivaretas på best mulig måte. Hvis hun ikke kjenner seg igjen i dette, så er det VGs ansvar.

Videre sier hun:

– Man må lytte til det kilden forsøker å si. Hun har gjentatte ganger forsøkt å komme fram med sin historie uten å lykkes. Det er den alvorligste feilen i denne saken, sier Floberghagen til TV 2.

Lars Joakim Skarvøy har ikke besvart TV 2s henvendelser onsdag kveld.

Pressetoppen mener det er stor forskjell på profesjonelle kilder og personer som ikke har vært i mediene før. De sistnevnte har mediene et spesielt ansvar for, mener generalsekretæren.

– Veldig ofte vil det stå ord mot ord. Poenget her er at det er veldig stor forskjell på profesjonelle kilder og kilder som er uvant med mediene, og som aldri har vært oppe i den type situasjoner tidligere. De har mediene et spesielt ansvar for å håndtere skikkelig, sier Elin Floberghagen.

I VGs evaluering heter det at premissene for Skarvøys samtaler med Sofie ikke var tilstrekkelig klarlagt, spesielt i skillet mellom samtale og intervju.

Mats Rønning, leder i Presselosjen, sier til TV 2 at profesjonelle aktører er vant til å være i intervjusituasjoner, og at de forstår premissene for om det er en samtale eller et intervju.

– På et generelt grunnlag kan jeg si at når man har å gjøre med mennesker som ikke er vant med medier, bør slike forhold avklares i forkant. Man bør bruke tid med dem. Man må være åpen om sammenhengene sitatene skal brukes i, og også om konsekvensene av et oppslag, sier Rønning til TV 2.

Redaktør: – Mitt ansvar

Sjefredaktør Gard Steiro sa onsdag kveld at han er takknemlig for rapporten som er utarbeidet.

– Rapporten konstaterer at det er gjort feil, og som redaktør er det mitt ansvar. Rapporten slår fast at jeg har gjort personlige feil, og jeg stiller meg fullt og helt bak konklusjonene om min rolle og involvering, sa Steiro.

Han er klar på at den opprinnelige artikkelen ikke burde vært publisert, og at den burde vært beklaget tidligere og tydeligere.

– Så er det noen som har spurt om jeg vil trekke meg som følge av denne saken. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg har styrets tillit, og jeg opplever å ha redaksjonens tillit. Om publikums tillit til VG er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes, sa Steiro.

– Dårlig behandlet

Det var onsdag forrige uke at 27 år gamle Sofie stod frem og fortalte om hva som skjedde før, under og etter at hun danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar.

I intervjuet fortalte Sofie at hun følte seg dårlig behandlet og feilsitert av VG. Avisen siterte 27-åringen på følgende etter Giske-møtet:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Sofie mener at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy flere ganger ble informert om at hun ikke opplevde møtet med Ap-politikeren som ubehagelig.

– Jeg opplevde det som helt uproblematisk. Hele greia var bare tull. Det var vi som bød opp til en spøk, og jeg var helt avslappet rundt det som skjedde. Du ser at vi står ganske krokrygget og danser. Det er jo først og fremst han som bøyer seg vekk, sa Sofie i intervjuet med TV 2.

(NTB/TV 2)