Usynlig Reiten i LSK-exit bekymrer: – Hun er nødt til å stå frem

At LSK blir utklasset av Barcelona er dårlig nytt også for landslaget, mener TV 2-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillestrøm-Barcelona 0-1 (0-4 sammenlagt)

Se Lieke Martens lekre vinnermål øverst.

LSK Kvinner gjorde en hederlig innsats, men tapte 0-1 og var i realiteten aldri i nærheten av å true Barcelona om plassen i semifinalen i Champions League.

Et tidlig baklengs gjorde oppgaven tilnærmet umulig etter 0-3-tapet borte, og LSK klarte aldri å sette trykk på gjestene over tid.

– Det er tross alt en litt bedre følelse i dag. Vi har litt bedre kontroll, men de er et nummer for store for oss. Vi klarer ikke henge med på tempoet over tid, sier LSK-trener Hege Riise til TV 2.

– Hva er den største forskjellen?

– Roen og tryggheten med ball. Det å dra av, og alltid nye spillere i nye posisjoner. Temposkifte i det de gjør.​

Savnet stjernene

Lagets største profiler klarte ikke å prege oppgjøret, slik de var avhengig av om de skulle hamle opp med spanske stjerner.

DUELL: Guro Reiten i duell med Barcelonas keeper.
DUELL: Guro Reiten i duell med Barcelonas keeper. Foto: JON OLAV NESVOLD/BILDBYRÅN

– Vi er vant til at Guro Reiten briljerer i toppserien. Hun er kanskje seriens beste spiller. Hun begynner å bli fast inventar på det norske landslaget, men hun har vært tilnærmet usynlig i dag, sier TV 2-kommentator Harald Bredeli.

– Både Ingrid Syrstad Engen og Reiten hadde vi forventet mer av både på borte- og hjemmebane. Det er selvfølgelig utrolig vanskelig å prestere i slike kamper, men det er de spillerne som er nødt til å stå frem. Det er de som må gjøre det lille ekstra, istemte TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

Guro Reiten hadde en ispose på låret etter kamp, men håper det ikke er en alvorlig smell. Hun hadde ikke forventet å prege kampen mer.

– Nei. Ikke i det hele tatt. Jeg skulle selvfølgelig ønske det. En har lyst til å være med og prege enhver kamp, men får det ikke til her. Sånn er det bare. Hjem og trene, sier Reiten til TV 2.

– Se på ferdighetene de har. Den roen de har med ballen, selv på dette underlaget. De har ferdigheter som vi ikke er i nærheten av å ha, sier Reiten til TV 2.

– Vi ønsker ikke å spille på den samme måten som de, men vi har ikke nok ro til å utnytte sjansene vi får. I dag er det litt bedre enn forrige gang. Vi skaper noen sjanser og klarer å holde litt mer på ballen, men de er litt for god for oss.

Bekymret før VM

Selv om Cecilie Fiskerstrand i målet hindret et større tap var LSKs exit verken overraskende eller flau, men Gulbrandsen er bekymret med tanke på det som skal komme til sommeren: VM.

Barcelona hadde ni spillere på Spanias siste landslagssamling. Det er det samme antallet som LSK hadde for Norge. Dømt ut fra disse kampene er det klasseforskjell på store deler av troppene – selv om Norge selvsagt også har stjerner i utenlandske klubber.

– Det er bekymringsverdig med tanke på mulighetene til Norge i VM når man ser forskjellene i ferdigheter og fotballforståelse utpå her. Om det er så store forskjeller, så må det stilles spørsmål om vi er i ferd med å sakke akterut i forhold til de nye fotballspillerne som kommer opp internasjonalt, sier Gulbrandsen.

– Når det er sagt er det utrolig kult å se Barcelona spille. Det er fotballspillere på et høyt nivå. At utviklingen er som den er, det er kult.

Kvinnefotball er i utvikling i Norge også. På Åråsen onsdag var det 5655 tilskuere. Den forrige rekorden i en Champions League-kamp for kvinner var rundt 4600 - Avaldsnes-Lyon i 2016.

– Det er helt magisk. All honnør til de som stiller opp i dag og lager stemninga, selv om vi skulle ønske vi kunne bidratt litt mer. De løfter oss frem. Det var ganske tungt i perioder, sier Reiten.

Fantastisk scoring

I bortekampen gikk det to minutter før Barcelona tok ledelsen. Hjemme på en humpete Åråsen-matte holdt det i nesten sju minutter.

Mariona Caldentey la ballen perfekt til rette for den nederlandske superstjernen Lieke Martens, som curlet ballen i lengste hjørne.

– For et fantastisk mål av Martens! Lillestrøm starter bra, men får den verst tenkelige oppfølgingen, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli.

– Vi snakket om at det var viktig å score tidlig. Det gjorde vi, og det var et bra mål, sier Martens til TV 2 etter kampen.

LSK slet med å ta grep om hjemmekampen, men ble istedet løpende mye i mellom i førsteomgang.

– Det er nok mange som tenker at LSK bør komme seg høyere i banen, og prøve å presse Barcelona, men jeg tror rett og slett nivåforskjellen gjør at det ikke er mulig, kommenterte TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

Periode med trøkk

En liten periode rundt ti minutter ut i andreomgang var vertenes beste periode. De klarte å skape et lite trykk på spanjolene, og det var også da lagets største sjanse kom.

Guro Reiten serverte et lekkert hælspark til Ingrid Syrstad Engen, som fra omtrent samme hold som Martens avsluttet over.

Den perioden ble imidlertid avløst med en rekke gode sjanser til Barcelona, som fort kunne vunnet mer med en rekke gode sjanser i andreomgang. Cecilie Fiskerstrand nektet imidlertid å slippe inn flere.

En mager trøst er at LSK Kvinner er nærmere toppen av Champions League. I fjor røk de ut med 1-7 sammenlagt i åttedelsfinalen.

PS: Ada Hegerbergs Lyon vant 4-2 borte mot Caroline Graham Hansens Wolfsburg og gikk til semifinalen i Champions League med 6-3 samanlagt.

Maren Mjeldes Chelsea tapte 1-2 mot Paris Saint-Germain, men Fran Kirbys scoring på overtid sørget for at de avanserte med 3-2 sammenlagt.