BEKLAGER: VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro og journalist Lars Joakim Skarvøy beklager for at artikkelen om Giskes dansevideo ble publisert.
BEKLAGER: VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro og journalist Lars Joakim Skarvøy beklager for at artikkelen om Giskes dansevideo ble publisert. Foto: NTB scanpix / TV 2

Steiro blir værende – Skarvøy tar permisjon

Journalist Lars Joakim Skarvøy tar permisjon i seks måneder. VGs sjefredaktør Gard Steiro blir værende. Det opplyste VG under en pressekonferanse onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv dager etter at TV 2 Nyhetene fortalte historien om Sofie (27) og hennes opplevelser med VG, er avisen ferdig med sin evaluering.

Onsdag kveld holdt VG pressekonferanse om hva de hadde kommet frem til.

Under pressekonferansen opplyste VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at Lars Joakim Skarvøy er enig med VG om å ta seks måneders permisjon.

– Tror ikke Sofie lyver

Medier24 møtte Skarvøy onsdag kveld. Til nettstedet uttaler Skarvøy at saken han skrev var mangelfull, og at han stiller seg bak avisens beklagelse.

– Jeg har ikke fabrikkert et sitat. Det ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie, og er basert på hennes opplevelser med Trond Giske på Bar Vulkan. Det er viktig å legge til at jeg har ikke gjort en god nok jobb. Jeg har gjort en dårlig jobb i å gjøre Sofie forberedt på omfanget og konsekvensene, sier Skarvøy.

Skarvøy har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Sitatet det dreier seg om, er «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». Sofie har fortalt at hun følte seg feilsitert av VG.

I et intervju med TV 2 onsdag kveld, ble sjefredaktør Gard Steiro konfrontert med Skarvøys uttalelser.

– Skarvøy sier nærmest at Sofie lyver, hva er din kommentar til det?

– Jeg tror ikke Sofie lyver i denne saken. Rapporten slår fast at man ikke finner grunnlag for at formuleringen er fabrikkert. Men rapporten er helt tydelig på at Sofie har fått en dårlig behandling av VG, og at det som stod på trykk hos VG, ikke var det hun ønsket å fortelle om denne saken. Det er kritikkverdig, og det har Skarvøy erkjent, svarer Steiro.

Steiro blir værende

VGs styreleder Torry Pedersen kunne under onsdagens pressekonferanse fortelle at sjefredaktør Gard Steiro blir værende som ansvarlig redaktør.

– Styret mener prinsipielt at det er særdeles viktig at medieeiere klart uttrykker at det skal være lov, også for redaktører, å gjøre feil. Om redaktøren ikke kjenner den tryggheten, vil vi få en mer tannløs presse, sa Pedersen.

Han uttalte at det er «en del av redaktørrollens egenart å kontinuerlig eksponere ferskvare for lesere hver dag».

– Da vil det av og til begås feil. Blir de begått, må de rettes og beklages. Det er ingenting i redaktør Steiros utøvelse av redaktørrollen i VG som viser at han ikke er dette ansvaret bevisst. Det er ingen proporsjonal konsekvens om Steiro skulle måtte gå av som redaktør i VG på grunn av denne saken, sa Pedersen.

Pedersen opplyste videre at Steiro har «et samlet styres fulle tillit til å lede VG videre og gjennomføre de foreslåtte tiltakene».

Steiro vil ikke trekke seg

Sjefredaktør Steiro sa onsdag kveld at han er takknemlig for rapporten som er utarbeidet.

– Rapporten konstaterer at det er gjort feil, og som redaktør er det mitt ansvar. Rapporten slår fast at jeg har gjort personlige feil, og jeg stiller meg fullt og helt bak konklusjonene om min rolle og involvering, sa Steiro.

Han er klar på at den opprinnelige artikkelen ikke burde vært publisert, og at den burde vært beklaget tidligere og tydeligere.

– Så er det noen som har spurt om jeg vil trekke meg som følge av denne saken. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg har styrets tillit, og jeg opplever å ha redaksjonens tillit. Om publikums tillit til VG er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes, sa Steiro.

– Dårlig behandlet

Det var onsdag forrige uke at 27 år gamle Sofie stod frem og fortalte om hva som skjedde før, under og etter at hun danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar.

I intervjuet fortalte Sofie at hun følte seg dårlig behandlet og feilsitert av VG. Avisen siterte 27-åringen på følgende etter Giske-møtet:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

STOD FREM: 27 år gamle Sofie, som ikke ønsker at vi bruker etternavnet hennes, fortalte om sitt møtet med Trond Giske og med VG.
STOD FREM: 27 år gamle Sofie, som ikke ønsker at vi bruker etternavnet hennes, fortalte om sitt møtet med Trond Giske og med VG. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Sofie mener at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy flere ganger ble informert om at hun ikke opplevde møtet med Ap-politikeren som ubehagelig.

– Jeg opplevde det som helt uproblematisk. Hele greia var bare tull. Det var vi som bød opp til en spøk, og jeg var helt avslappet rundt det som skjedde. Du ser at vi står ganske krokrygget og danser. Det er jo først og fremst han som bøyer seg vekk, sa Sofie i intervjuet med TV 2.

Beklaget

Da Sofie fortalte om sin opplevelse med VG, gikk redaktør Gard Steiro ut og sa at han var oppriktig lei seg.

– Dette gjør inntrykk. Jeg er oppriktig lei meg for opplevelsen hun har hatt med VG. Vi har beklaget overfor henne, sa Steiro.

I kjølvannet av dekningen av Giskes dans på Bar Vulkan, har VG hatt en omfattende gjennomgang av hvordan de håndterte saken. Arbeidet ble ledet av nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Hensikten med gjennomgangen var å få alle sakens fakta på bordet.