Barna hennes reiste til IS i Syria. Nå kjemper Fatiha (47) for å få hjem de seks barnebarna derfra

BRUSSEL (TV 2): – Vi må stå opp for barnebarna og få dem hjem, sier Fatiha (47).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først da Fatiha (47) la bort skammen og stod åpent fram med krav om å få hjem de seks barnebarna fra Syria, begynte det å skje noe.

Nå oppfordrer hun familier til norske IS-krigere om å gjøre det samme. Hun er bestemor til barn som er oppvokst med mødre, som var aktive i å lære opp barn til å bli IS-krigere.

Det lille mursteinshuset til Fatiha ligger rett over veien for skolen i den lille landsbyen en times vei utenfor Brussel.

Der skal de største barna gå når de kommer hjem fra Syria. Belgiske myndigheter har sagt at barn under ti år som er i leire i Syria eller landene rundt skal hentes tilbake.

Tapt barndom

– Her har jeg gjort klar gaver til dem, sier Fatiha, og viser fram seks fargerike bæreposer med leker til barn i alderen ett år og til skolealder.

Over posene henger ryggsekker, klare til barnehage og skole. Hvert barnebarn har fått sitt navneskilt på veggen, navn som Mujahid og Shahid. Det første betyr kriger, det andre martyr, navn inspirert av hellig krig.

Barnerommene står klare. Sønnen, datteren og svigerdatteren reiste i 2013 til Syria for å slutte seg til IS. Etter press fra familien kom de tilbake etter ett år, men dro tilbake til Syria i 2015.

Barnas fedre er drept i kamp for IS. De to kvinnene, Tatiana Wielandt og Bouchra Aboudallal, er dømt in absentia til fem års fengsel i Belgia, for deltakelse i en terrororganisasjon.

– Har ingen frihet

Svigerdatteren Tatiana Wielandt innrømmer overfor den belgiske TV-stasjonen VRT at hun har tatt barndommen fra barna sine. Nå angrer begge kvinnene og vil hjem fra Al-Hol-leiren i Syria.

– De har tatt bort skoletilbudet vi hadde. Vi har ingen frihet her. Alt er tatt fra oss. Barna kunne ha levd et normalt liv. Det smerter å se hvor vondt de har det, sier Tatiana Wielandt til VRT.

Fatiha tar sterk avstand fra datteren og svigerdatterens omfavnelse av IS.

– Selvfølgelig blir de straffet. De fortjener å bli straffet. De fortjener straffen. Døtrene mine har selv satt seg i den situasjonen, men ikke barna deres, sier Fatiha.

Det tok lang tid før hun turde og orket å snakke åpent om familien og barnebarna. Å være mor til medlemmer av terrororganisasjonen IS er forbundet med mye skam.

Som mor var det et grusomt nederlag at barna hennes sluttet seg til en terrororganisasjon. Det var først da hun og andre bestemødre startet med ukentlige demonstrasjoner for å få barnebarna hjem, at myndighetene reagerte.

Med dukker i armene og barnas navn på plakater demonstrerer de i ulike byer hver fredag, for å hindre at barna blir glemt.

– Jeg satt hjemme hele tiden. Jeg ville ikke vise ansiktet mitt eller snakke om dette offentlig. Men sitter man hjemme uten å gjøre noe, løser man ingen problemer. Både foreldre og besteforeldre må begynne å reagere, sier hun og oppfordrer norske familier med barn og barnebarn i Syria om å gjøre det samme.

Kontroversielt

Belgiske myndigheter har sagt at alle barn under ti år skal hentes hjem fra leirene i Irak, Syria eller andre land. Men dette er svært politisk kontroversielt og er blitt en het politisk sak i valgkampen før landets parlamentsvalg i mai.

Under forrige ukes EU-toppmøte i Brussel stilte vi spørsmål til den belgiske statsministeren om tilbakeføring av barna.

– Dette er en plan jeg skal presentere for parlamentet først, var den korte kommentaren fra statsminister Charles Michel.

Fatiha understreker at barnebarna er og forblir belgiske barn.

– Jeg er belgisk, barna mine er belgiske. Det samme er barnebarna mine. Besteforeldrene mine kom hit. Foreldrene mine møttes her. Vi har vært her i fem generasjoner, sier hun.

Hun har tidligere gått til sak mot myndighetene for å få hjelp til å få barna hjem. Hun vant den første rettsaken og myndighetene ble dømt til å tilbakeføre barna.

160 belgiske barn

Den belgiske staten ble dømt til å betale 5000 euro per barn per dag, hvis barna var hentet hjem til 4. februar. Fatihas advokat la frem dokumentasjon på forholdene for barna i Syria.

– Etterretningstjenesten sier at barnas liv sannsynligvis er i fare i disse leirene, sier advokat Walter Damen.

Han har mottatt grove trusler under arbeidet med å få disse barna hjem. Mange er redd for at dette vil være å importere terrorister til belgisk jord, hvis barna bringes hjem. Det finnes rundt 160 belgiske barn i Syria og i Irak.

– Dette dreier seg om barn. Barn som ikke ønsket å dra dit eller å bli født der. De ba ikke foreldrene sine om å dra. Så å snakke om at barna er farlige... En av mine klienter er bare åtte måneder gammel, sier advokat Damen.

Saken ble anket og Fatiha tapte i en høyere rettsinstans. Hun har likevel ikke gitt opp håpet. Fatiha sier at hun vil bli en god omsorgsperson for barnebarna, når de en dag kommer hjem.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook