The Voice-Endre (22) var kronisk syk uten å vite det: – Jeg var veldig langt nede

Endre Gryting brukte rap og låtskriving for å komme seg gjennom to tøffe år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som eneste norske The Voice-deltaker noensinne, stilte Endre Gryting (22) fra Drammen på blind audition med egenskrevet raplåt.

– Jeg liker å gjøre ting annerledes. Jeg er litt sånn rebell. På en god måte, sier 22-åringen, som går under artistnavnet «CHVNGE», og smiler bredt.

I kveld står han på scenen som en av de åtte deltakerne som har gått videre fra de to første livesendingene.

Rap som terapi

Gryting har helt siden han var barn hatt sterkt forhold til musikk og rap, men da han var 15 år ble rappen det som skulle lose ham gjennom to tunge år.

– Den ble en terapi for meg. Jeg vet ikke om jeg hadde kommet meg gjennom det uten å kunne skrive låter og føle at jeg mestret noe. Det var på mange måter det eneste jeg hadde på den tiden der, sier han.

– Følte meg dritt

Fra å være en energisk tenåring, opplevde Gryting plutselig at alt ble et ork.

– Jeg følte meg dritt uten at jeg visste hvorfor. Jeg hadde null energi, vondt i magen og følte at jeg konstant hadde en form for feber, forteller 22-åringen.

Foruten de fysiske plagene forteller Endre at det å være ungdom var mer enn nok i seg selv.

– Du skal liksom finne ut av alt på en gang: Hvor du skal, hvem du er – retningen i livet. Jeg følte at det var så mye som var avhengig av de valgene jeg tok da.

Det skulle ta to år før han fikk vite at han hadde den kroniske sykdommen cøliaki. Inntil da hadde alle – inkludert ham selv – konkludert med at han var en lat, hormonell tenåring.

Det viste seg imidlertid at han ikke hadde tatt opp tilstrekkelig med næring på veldig lang tid.

Mørke tanker

Det ble mange lange og tunge dager før han fant ut av hva som var galt. For å takle det, skrev Endre ned og rappet det han følte og tenkte.

– Når jeg finner fram tekster fra den tiden nå, så blir jeg helt sjokkert. Det stedet jeg var... Det var så mørkt. Håpløst. Jeg var veldig langt nede, erindrer han.

I dag lever 22-åringen greit med sykdommen, og når han ser tilbake, innser han at den vanskelige perioden på mange måter er årsaken til at rappingen ble en lidenskap og ikke bare en hobby.

– Den perioden formet meg veldig som artist og ga meg et veldig sterkt grunnlag musikalsk, avslutter han.

Se direktesendingene av The Voice fredager klokken 19.30 på TV 2 og TV 2 Sumo.