Carina (32) brukte ukritisk sex som selvskading

HELSESISTA (TV 2): Carina Carlsen (32) blir uvel når hun tenker tilbake på hva hun har utsatt seg selv for.

Carina Carlsen (32) fra Nord-Odal var aldri opptatt av kroppen sin da hun var barn. Det var først da hun ble 12-13 år, og begynte å interessere seg for gutter, at kroppen hennes ble et tema.

– Jeg husker at en av gutta i klassen sa til meg at jeg kunne fått hvem jeg ville, hvis jeg ikke hadde vært så jækla feit, forteller Carlsen.

Det ble starten på mange vonde år for 27-åringen, som nå forteller sin sterke historie i programmet Helsesista på TV 2. Hun ønsker å være et forbilde for dem som ikke kjenner seg igjen i samfunnets normer for skjønnhet.

  • Se Helsesista fredag kl. 19.30 eller når du vil på TV 2 Sumo.

– Det ble mange kommentarer om at man hadde vært penere hvis man var tynn, og at ingen ville ha meg. Jeg tenkte at dette var sannheten, og det ble kaos i hodet, forteller hun.

Målte seg selv på hvor mange som ville ha sex

Hun ble opphengt i kropp, og utviklet en spiseforstyrrelse. Deretter begynte hun med selvskading – og hennes metode var å bruke sex til å skade seg selv.

SNAKKER ÅPENHJERTIG: Carina Carlsen forteller i TV 2-programmet om vemmelsen og selvforakten hun fikk som følge av selvskadingen. Foto: TV 2
SNAKKER ÅPENHJERTIG: Carina Carlsen forteller i TV 2-programmet om vemmelsen og selvforakten hun fikk som følge av selvskadingen. Foto: TV 2

– Jeg målte min verdi i hvor mange som ville ligge med meg eller være kjæreste med meg. Jeg gjorde mange dumme ting, for eksempel med hvem jeg ble med hjem. Det var ikke noe ålreit mens det sto på, og det var ikke noe ålreit etterpå, forteller hun i programmet.

– Men likevel hadde jeg følelsen av at noen ville ha meg for en liten stund. Etterpå fikk jeg en vemmelig følelse av å være møkkete, jeg ville gå i dusjen og skrubbe det av meg, forteller hun åpenhjertig.

– Det at mennesker du egentlig ikke liker har tatt på deg på veldig intime måter, kanskje vært inni deg også. Jeg kjenner jeg blir uvel når jeg tenker på det, sier Carlsen.

Snakket nedsettende før sex

Hun husker spesielt én mann som hun traff flere ganger, til tross for at det egentlig bare var svært ubehagelig.

Husker du? Carina var på med på Norske talenter:

– Han snakket veldig nedsettende om kroppen min. Han pleide å begynne med å si at jeg var for tjukk. Og så hadde vi sex, og så kastet han meg egentlig bare ut, forteller hun.

– Gjør det bare verre

Sexolog Thomas Winther forteller til TV 2 at noen mennesker utsetter seg selv for sex de egentlig ikke har lyst til å være med på, som en reaksjon på ulike problemer.

– Som regel er det underliggende årsaker som fører til selvskading gjennom sex. Det kan komme av at man har et svært dårlig selvbilde og lav selvaktelse. Det er dessverre ikke helt uvanlig, sier han.

– Det kan være mange grunner til dette, og det finnes ingen fasit. Noen gjennomfører det fordi det er den eneste måten de føler de kan bli likt på. Andre gjennomfører det for å bekrefte sitt eget, dårlige selvbilde, forteller han.

– Dessverre så ser vi at denne måten å håndtere problemene på, bare gjør det verre. Man vedlikeholder de samme følelsene som problemet hadde. Man må heller ta tak i de underliggende årsakene og gjøre noe med det, sier han.

I ettertid har Carina Carlsen lurt på hvorfor hun fortsatte å møte mennene som ikke gjorde henne noe godt.

– Det ødela jo mer enn det gavnet. Å trå over sine egne grenser kan være så fryktelig vondt, sier Carlsen.

Prøvde å ta sitt eget liv

Når TV 2 tar en prat med Carlsen i etterkant av programmet, forteller hun at det holdt på å ødelegge henne fullstendig.

– Jeg hatet meg selv, og jeg pleide å gråte i dusjen etterpå. Jeg forsøkte også å ta mitt eget liv fordi jeg var så langt nede. Jeg tenkte at jeg fortjente å dø fordi jeg var så stygg, sier hun.

Heldigvis var det noen som så hvilken destruktiv spiral Carlsen var i, og de tok det opp med henne.

– Venner tok meg til side og sa at dette ikke var bra for meg. De sa at jeg måtte kutte kontakten med de som ikke var bra for meg, og gjøre noe med situasjonen, forteller hun til TV 2.

Måtte begynne å like seg selv

Det ble starten på en lang prosess der Carlsen måtte begynne å se sin egen verdi og bli glad i kroppen sin. Hun flyttet nærmere byen og begynte å studere. Det skulle faktisk vise seg at paljetter ble redningen.

– Jeg begynte med burlesk-dans. Det var et fristed for kropp. Jeg husker spesielt godt da vi kastet BH-en og skulle riste løs med dusker på puppene – det var en følelse av frihet! sier hun.

Det var også på burlesk-dansen at hun innså at problemet med kroppskomplekser er et større samfunnsmessig problem.

– De som hadde det jeg mente var drømmekroppen, viste seg å også ha komplekser. Det var veldig overraskende for meg, sier hun.

Har vunnet pris for sin skamløshet

I dag er Carina Carlsen en kroppspositivist, og hun ønsker å ta et oppgjør mot at alle skal mene noe om andres kropper. Hun har også vunnet Skamløsprisen, som deles ut av Sex og samfunn.

– Det er viktig å få frem at et er greit å se ut som du gjør, og være som du er. Du trenger ikke å tilfredsstille noens blikk. Vi må ha mer mangfold i samfunnet vårt, sier hun.

Hun ønsker å bruke egne erfaringer til å hjelpe andre.

– Det var svært dyrekjøpte erfaringer som alltid vil prege meg, men jeg kom ut av det som et sterkere menneske, sier hun.

Helsesista ser du fredager kl. 19.30, eller når du vil på TV 2 Sumo.