Troms og Finnmark blir en region fra 1.januar 2020, men begge fylkene forbereder seg for separasjon og skilsmisse. Grafikk: Pål Berg Mortensen
Troms og Finnmark blir en region fra 1.januar 2020, men begge fylkene forbereder seg for separasjon og skilsmisse. Grafikk: Pål Berg Mortensen

Slik posisjonerer Troms og Finnmark seg før sammenslåingen: – Et tvangsekteskap med særeie

Troms og Finnmark posisjonerer seg for et tvangsekteskap med fullt særeie. Nå åpner plutselig Arbeiderpartiet for en mulig separasjon og skilsmisse allerede i 2021.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1.januar 2020 blir våre to nordligste fylker én region; Troms og Finnmark. Et resultat av Regionreformen som ble vedtatt i Stortinget 8. juni 2017.

En fylkessammenslåing i strid med folkeviljen, drevet fram av av en regjering støttet av et knapt flertall i Stortinget

– Prosessen har utartet på en måte som man på sentralt politisk nivå nok ikke hadde tatt høyde for, sier organisasjonsforsker og professor Kjell Arne Røvik ved Norges arktiske universitet i Tromsø til TV 2.

Posisjonerer seg for tvangsekteskap

Statsviteren har til TV 2 tidligere sammenlignet fusjonsprosessen i nord med en sammenslåing av to kirkegårder, der man forutsatte at de gravlagte skulle gjøre jobben. Nå er det ikke bare lik som ramler ut av skapene. Nå handler det om penger, gods og gull. Om mitt, og ditt.

– Her ser vi to fylker som posisjonerer seg for et tvangsekteskap gjennom å kreve fullt særeie, som to godt voksne som bestemmer seg for ekteskap, men som nekter å dele sitt jordiske gods. Som to partnere som ikke synes å ville dele omsorg, om et godt forberedt og bittert skilsmisseoppgjør, sier Røvik.

Troms vil nemlig ikke dele inntektene av kraftproduksjonen i fylket med sin nye «ektefelle» Finnmark.

Leder av Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth, under en spørretime i Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Leder av Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth, under en spørretime i Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Finnmark vil på sin side ikke gi innbyggerne i Troms samme rettigheter til jakt og fiske som de gjennom Finnmarks-loven har.

– Uproblematisk, sier leder i Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth, til TV 2.

– En slik form for særeie kan vi leve godt med. Jeg har tro på prosjektet, er optimist og sikker på at vi vil få det til.

Debatt og undring har også fylkestingene i de to gifteklare fylkene bidratt til. Nylig vedtok gjeldstyngede Finnmark å låne over to nye milliarder kroner til nye prosjekter i eget fylke før sammenslåingen, og ta kostnadene med seg inn i det nye storfylket. Troms har på samme måte tatt opp lån og brukt sparepenger på egne tiltak mens de selv bestemmer.

Ap synker på meningsmålingene

I Finnmark kan det synes som om fusjonsprosessen, og kampen mellom fraksjonene, har vært ødeleggende for Arbeiderpartiet. I alle fall om man skal tolke de siste meningsmålingene, som viser at Senterpartiet er i ferd med å bli jevnstor med Ap. Og det i et fylke der partiet har vært dominerende, og gjennom tiår har hatt rent flertall i flere kommuner og i fylkestinget.

– Målingene bekrefter det jeg hører folk si: «Jeg har stemt Ap hele livet, men nå er det slutt», sier Ragnhild Vassvik.

Fylkesordføreren har stått sentralt i sammenslåingsprosessen. Hun talt sentralmakta i mot, gått på flere nederlag, vunnet få slag og trekker seg nå fra fylkespolitikken for å bli ordfører i hjemkommunen Gamvik.

– Med de meningsmålinger vi nå ser, et risikoprosjekt, sier hun.

Ragnhild Vassvik på fylkesårsmøte i Finnmark Ap i 2018.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ragnhild Vassvik på fylkesårsmøte i Finnmark Ap i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

For nå vokser Sp rekordraskt i nord. Ved kommunevalget i 2015 fikk Ap 52,2 prosent av stemmene i Gamvik, og 45.9 ved fylkestingsvalget. Da stilte Sp ikke liste i kommunen, og fikk i Finnmark samlet en oppslutning på 6 prosent.

En fersk meningsmåling gjort av InFact (for Nordlys, iFinnmark og NRK) viser at Sp (22.1 prosent) nå er i ferd med å bli jevnstore med Ap (25 prosent), noe som forklares med fylkesfusjonsprosessen der Sp har markert seg sterkest imot tvangssammenslutning.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener den aksjonslinjen ledelsen i Finnmark Ap førte, er med på å forklare fallet.

– Den interne krigen i Finnmark Ap kan være en forklaring, og at man fikk vedtatt en folkeavstemming de burde ha forstått ingen ville ta hensyn til, var et stort feilgrep. Ap ville ha tjent på å sitte rolig, si minst mulig og la regjeringspartiene ta alt ansvar og bære de byrder en slik tvangssammenslåing ville påføre dem, sier Fjellheim.

Åpner for separasjon og skilsmisse

Motstanden mot fylkesfusjonen har vært spesielt massiv i Finnmark, der 87 prosent stemte ned en samliv med Troms i en folkeavstemming i fjor høst. Tre ganger har Stortingets flertall stemt ned Finnmarks krav om å få være et eget fylke, senest 6. desember 2018 da et forslag fra Senterpartiet om å reversere prosessen ikke fikk flertall.

Sist helg var det felles nominasjons- og programmøte for det nye Troms og Finnmark Ap. Her dristet partileder Jonas Gahr Støre seg frampå med en slags skilsmisseløsning. Om man etter en prøveperiode finner ut at ekteskapet ikke fungerer, så vil det kunne omstøtes om partene selv ønsker det.

– Det er et signal om at Arbeiderpartiet vil lytte til det folk i regionen selv mener, etter at det nye storfylket har gått seg til, sier leder i Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth.

En skilsmisse vil altså kunne være aktuelt om Ap kommer i posisjon etter stortingsvalget i 2021.

– Ikke direkte klokt, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

– Man må gjerne diskutere klokskapen i den vedtatte sammenslåing, men det er en annen sak. Nå vil den nye regionen være på plass fra 1. januar 2020, og det med en slags selvmordspakt som gjør at man med troverdighet ikke kan reise til Oslo og be om å få overført mer makt og nye oppgaver. Man vil jo skilles! Støre burde ha vært så modig at han ba delegatene om å akseptere at den nye regionen er kommet for å bli, se framover, og heller love å flytte makt og oppgaver nordover om Ap etter valget i 2021 kom til makt, sier Fjellheim.