gjorde funn i tyggis-pakker:

Mistenker skadelige stoffer i tyggis fra norske butikker

Helsekontrollen fant stoffer man frykter kan være hormonforstyrrende i nesten alle tyggis-pakkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyggispakker i alle farger lyser mot oss i kassa på butikken og i kiosken. Det er lett å ta med seg en pakke, og kjekt å ha i lomma.

Bare i norske dagligvarebutikker kjøpte vi tyggegummi for nesten 700 millioner kroner i 2018, ifølge markedsanalyseselskapet Nielsen Norge. Men leser du noen gang på innholdsfortegnelsen?

Se Helsekontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller allerede nå på TV 2 Sumo.

Hormonforstyrrende

Helsekontrollen kjøpte 18 tyggispakker i dagligvare, kiosk og på apotek for å lete etter to stoffer som Forbrukerrådet mener ikke bør brukes i tyggis: BHA og BHT. Av disse var det 15 stykker som inneholdt ett av stoffene.

Stoffene BHA og BHT er tillatt å bruke i blant annet tyggis, men man mistenker at de kan være hormonforstyrrende.

Tyggisene

Med BHA

Extra Mega Bubblemint

Extra White Sweet mint

Hubba Bubba Soft bubble gum

Starburst Chewing gum Fruity

Mixies Lutti Roll’Up Strawberry

Med BHT

Stimorol MAX Rasberry Lemon

Mentos Fruit 3 Brain Blasterz

Oozing Brain Gum Mentos Pure

Fresh Lemonade With green tea

V6 White Spearmint

V6 Junior Strawberry

Mentos Pure Fresh Freshmint

Bazooka Bubblegum

Tutti Frutti

SB12 boost

Jawbreaker On a stick

Uten BHA og BHT

Stimorol Max Frost Blueberry citrus

Solidox Cool mint

Flux

– BHA og BHT er tilsetningsstoff og syntetiske antioksidanter. De tilsettes mat for å unngå harskning av fett, forteller Trine Husøy, seniorforsker i Folkehelseinstituttet.

Hun er også leder av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i Vitenskapskomiteen for Mat og Miljø.

Effekter på avkommet hos rotter

Problemet er at stoffene også kan ha negative effekter på mennesker.

– For eksempel for BHT så er det vist at det gir effekter på avkommet hos rotter. Det vil si reproduksjonseffekter. Det man har sett i disse dyreforsøkene er at det har blitt færre unger i kullene og ungene blir mindre, sier Husøy.

Frykten er at dette også skal gjelde for mennesker, selv om det så langt ikke er bevist noen slik effekt.

Det er ikke stoffene i seg selv man er bekymret for, men den mulige cocktaileffekten av mange stoff som du kan bli utsatt for fra mange kilder hver dag.

– Ofte blir jo kjemikalier vurdert ett og ett, ut ifra hvilke kilder de kommer fra. Med noen unntak, forteller Husøy.

Se svar fra produsentene nederst.

Ikke overrasket

Forbrukerrådet er ikke overrasket over resultatet.

– Vi har sett på dette tidligere og vår søsterorganisasjon i Danmark, Forbrukerrådet DK, har nettopp sett på tyggis og kommet frem til et tilsvarende resultat, forteller Gunstein Instefjord Fagdirektør Handel, Forbrukerrådet.

Strengere regelverk

Tyggiser uten BHA og BHT. Foto: Malene Drivenes/Helsekontrollen.
Tyggiser uten BHA og BHT. Foto: Malene Drivenes/Helsekontrollen.

Instefjord sier at tyggegummi alene ikke er et problem, men man omgir seg også gjerne med kosmetikk, sjampo, såpe og leker i plast som kan ha hormonforstyrrende stoffer. Så det er totalen i dette som kan gi grunn til bekymring.

– Det er fryktelige vanskelig for oss som forbrukere å forholde oss til dette. Slik at svaret er jo at man trenger et strengere regelverk. EU må utvikle skikkelige kriterier for hvordan de skal regulere hormonforstyrrende stoffer, sier Instefjord.

Forbrukerrådet skulle helst sett at produsentene var mer forsiktig med hormonforstyrrende stoffer, spesielt i barneprodukt, i påvente av gode reguleringer.

– Unngå å bruke stoffer som klassifiseres som mistenkte hormonforstyrrende og som har kommet på oversikten til det internasjonale kjemikaliesekretariatet, sier Instefjord.

Sjekk selv

Vil du sjekke din favorittyggis så se etter tallene E320 og E321, det tilsvarer henholdsvis BHA og BHT.

Dette svarer produsentene:

Celin Huseby, Nordisk Kommunikasjonsdirektør i Mondelez svarer på vegne av V6 og Stimorol og skriver at etter mange år med produktutvikling har de nå klart å utvikle en tyggegummi uten BHT, uten at det går på bekostning av tekstur og smak. Denne nye Stimorolen vil bli lansert etter sommeren. V6 har også fått ny oppskrift uten BHT, som kommer i butikken i løpet av våren.

Mars svarer på vegne av Hubba Bubba, Extra og Starburst og skriver at de hele tiden følger med på forskningen rundt BHA og BHT, og det ikke er gjort nye funn som stiller spørsmål ved bruken av disse stoffene i tyggegummi. De legger til at deres tyggis er trygg.

Lutti skriver at de jobber med å finne noe som kan erstatte BHA i tyggisen, slik at det ikke skal være noe tvil rundt deres produkt.