Nektet å beklage Black Box-uttalelse

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke beklage sine uttalelser om at kunstnere bør tenke over konsekvensene av det de gjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Stortingets spørretime onsdag mente Aps Anette Trettebergstuen at Solbergs kritikk av teaterstykket «Ways of Seeing» har bidratt til å legge et «utilbørlig press» på ytringsfriheten.

– Forstår statsministeren dette og er du villig til å beklage, spurte Trettebergstuen.

– Må kunne diskutere kunstneriske valg

I sitt svar sa statsministeren at hun er helt enig i at ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet i Norge.

– Jeg mener at kunstnere skal ha full ytringsrett og ytringsfrihet, og den er beskyttet både av grunnloven og av menneskerettighetene, sa Solberg, og fortsatte:

– Men ytringsfriheten beskytter på samme måte også friheten til å diskutere de kunstneriske valgene, å ta en diskusjon rundt metodebruk og ytringer.

Solberg sa at det er særlig leit at debatten har ført til trusler og hets mot kunstnerne og andre som har deltatt i debatten.

– Jeg mener generelt at kunst må kunne ytre seg uten å bli hetset, men motytringer, også mot metodebruk og uttrykkene også er fullt legitimt i ytringsfrihetens navn.

Avviser sensur

Trettebergstuen sa i en replikk at hun ikke føler at statsministeren svarte på spørsmålet og viste videre til at Frp-medlemmer fra hennes egen regjering har «tatt til orde for sensur av kunsten og at Black Box skulle miste statsstøtte».

– Jeg mener det er ingen grunn til å sette sammenheng mellom det jeg sa, som var å oppfordre til bevissthet om konsekvensene av ytringsfrihet, og å bruke sensurvirkemidler eller frata statsstøtte, svarte Solberg.

– Det har aldri vært i våre tanker å redusere bevilgningene fordi vi ikke liker det, ei heller å styre bevilgningene for å gjøre det de gjør.

Omstridt uttalelse

Det var onsdag 13. mars – dagen før siktelsen mot justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Bertheussen ble kjent – at statsministeren kritiserte teateroppsetningen «Ways of Seeing» for å bidra til å gjøre det tøffere å være politiker.

Kommentaren var en reaksjon på uttalelser i en sak fra VG dagen før, der stykkets regissør – også dette før Waras samboer ble siktet – var sitert på at truslene og hendelsene rundt Waras bolig framsto som åpenbart iscenesatte.

– Da må de ha ryggrad til å stå i det. Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette, sa Solberg.

Trettebergstuen mener statsministeren utviste manglende rolleforståelse med denne uttalelsen.

– Hun har i sin håndtering av Black Box-saken bidratt til å legge utilbørlig press på ytringsfriheten til et maktkritisk teaterstykke, skriver Ap-representanten i spørsmålet til Solberg.

(©NTB/TV 2)