tallene skaper bekymring i bransjen:

Nordmenn med full ferie-svikt

Dersom du har is i magen, kan du gjøre et skikkelig feriekupp, mener økonomi-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare drøyt tre måneder til fellesferien. Likevel er det svært mange nordmenn som sitter på gjerdet, og ennå ikke har bestilt sommerferie.

Det viser en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Finn Reise.

De har spurt et representativt utvalg på 1000 personer fra hele landet, om deres ferieplaner.

Hele 75 prosent svarer at de ennå ikke har bestilt årets ferie.

– Jeg har drevet på i bransjen i 15 år og har aldri opplevd at det har vært så ille som det er i år. Vi hadde en tilsvarende varmesommer i 2014, som resulterte i senere bookinger i 2015. Da svarte 68 prosent at de ikke hadde bestilt ferie. I 2015 ventet folk helt til det plutselig ble grisevær i mai. Da fikk nordmenn panikk, og det meste ble revet bort i løpet av få uker, sier Finn.nos reiselivsekspert, Terje Berge, til TV 2.

Se hvor folk drar i sommer i videovinduet øverst.

Folk med dårlig råd venter

Undersøkelsen deres viser at privatøkonomi har mye å si for om folk venter med å bestille eller ikke.

Av dem som tjener mindre enn 300.000 kroner i året er det 90 prosent som ikke har bestilt sommerferien ennå. Blant dem som tjener mer enn 900.000 kroner, er det kun 65 prosent som ikke har bestilt.

Se flere tall fra undersøkelsen i faktaboksen. Meteorologens prognose for sommeren kan du lese nederst i saken.

75 prosent har ikke bestilt enda: Av dem som tjener mindre enn 300.000,- er det 90% som ikke har bestilt sommerferien ennå. Blant de som tjener mer enn 900,000,- så er det kun 65% som ikke har bestilt.

Nord-Norge skiller seg ut: Der har 82% ikke bestilt sommerferien enda.

Blant 40-49 åringene er det 36% som har bestilt.

Blant de som har bestilt har nesten 60% har bestilt flybilletter

24% har bestilt en ferdig pakkereise, men blant dem over 60 år har nesten 40% bestilt ferdig pakkereise.

5% har bestilt cruise og det er ingen som tjener mindre enn 500,000,- som har booket cruise.

13% skal tilbringe ferien på hytta. Blant dem som tjener over 900 000 er det hele 22% som skal være på hytta.

Derfor har de spurte ikke bestilt sommerferie ennå:

30% har ikke bestemt seg for hva slags ferie de skal ha.

15% har ikke bestemt seg for om de skal på ferie.

Blant de unge er det 24% som ikke har bestemt seg.

25% av dem som tjener mindre enn 300,000,- har ikke bestemt seg.

14% synes ikke det haster med å bestille, menn har ekstra god tid.

Kilde: Norstat for Finn Reise

– De er først og fremst de som har dårlig råd som ikke har bestilt ennå. I år ser det ut til at inntekt spiller inn. De som har dårlig råd, venter gjerne i håp om å få et bedre tilbud. Renten har gått opp så det kan også spille inn, og selvfølgelig været, sier Berge.

Bekymring i bransjen

Han forteller at de har fått tilbakemelding fra hele bransjen, og at flere er bekymret for at sommersalget går trått.

SALGSSVIKT: Reise-guru Terje Berge har en lang fartstid i reiselivsbransjen. Han har aldri opplevd at sommerferiesalget har gått så tregt som i år.
SALGSSVIKT: Reise-guru Terje Berge har en lang fartstid i reiselivsbransjen. Han har aldri opplevd at sommerferiesalget har gått så tregt som i år.

– De største bookingmånedene er som regel første kvartal. Det skulle egentlig vært mye større innsalg på dette tidspunktet. Mars måned er som regel en av de beste månedene, men i år det står ganske stille for bransjen, sier Berge.

Turoperatøren Ving legger ikke skjul på at de merker at pågangen er lavere enn normalt i år.

– Vi har merket at det henger litt mer at det har gjort i tidligere år. Det henger i hele bransjen, men vi ser at det begynner å løsne litt nå, sier Informasjonssjef i Ving Norge, Siri Røhr-Staff, til TV 2.

Også hun gir fjorårets super-sommer i Norge mye av skylden for at salget går tregt, men tror også at folks økonomi spiller inn.

– Det helt klart at det at sommeren i fjor var så bra her til lands gjør at mange tenker at det blir sånn igjen, og vurderer å bli hjemme. Vi ser at når det nærmer seg så begynner de å bestille likevel. Vi bor tross alt i Norge og alle vet at somrene ikke alltid blir så bra, sier Røhr-Staff.

– Kan gjøre et kupp

At salget går tregt, kan imidlertid være gunstig for lommeboken til ferie-nølerne. Reiselivsoperatørene blir nemlig tvunget til å sette ned prisene for å oppnå salgsmålene for sommeren.

– Kan man gjøre et kupp nå, eller kan man gamble på å vente?

– Prisene våre er dynamiske. De forandrer seg etter etterspørsel, så prisene våre nå er lavere enn vanlig. Jeg vil si at den beste tiden å bestille på er nå. Sommerferien er dyr, og vi har gått ned ganske mye i pris fordi vi er nødt til å stimulere markedet. Det er ikke bare noe jeg sier, sier Røhr-Staff i Ving

Siri Røhr-Staff i Ving legger ikke skjul på at salget går tregere enn tidligere år.
Siri Røhr-Staff i Ving legger ikke skjul på at salget går tregere enn tidligere år.

Berge i Finn Reise mener også man kan gjøre gode kjøp om man har is i magen.

– Charteroperatørene har jo allerede rapportert sommerferien. Det er bedre å få fylt flyene med billige passasjerer, enn å fly med halvfulle fly. De må jo også fylle opp hotellene. Dette kan føre til at prisene dumpes. Særlig om man har mulighet til å reise før fellesferien, kan man spare store penger. Fellesferien er det siste som blir satt ned i pris, sier Berge, som likevel advarer mot å vente for lenge.

– Hvis været snur om og det blir grisevær, så går prisene fort opp igjen. Da dette skjedde i 2015, doblet prisene seg i løpet av noen uker. Det går fort når nordmenn får fart på seg, sier han.

– Jeg mener folk kan ha is i magen, og vente litt til, dersom de tror dette vil vedvare. Det ville jeg ha gjort.

Det sier Arve Pettersen, Instituttleder ved NTNU Handelshøyskolen, til TV 2.

– Gjeld, rentefrykt og klimafokus

Økonomen er ikke overrasket over tallene, og når han blir bedt om å spekulere i om hvorfor så mange venter med å bestille sommerferie, peker han først og fremst på tre faktorer:

Arve Pettersen, Instituttleder ved NTNU Handelshøyskolen.
Arve Pettersen, Instituttleder ved NTNU Handelshøyskolen.

– Jeg tror kortsiktig gjeld er den viktigste forklaringen. Fra sommeren 2016 til 2017 økte antallet mennesker som hadde finansiert sommerferien med kredittkort fra 129.000 til 270.000. Tallene for 2018 er ikke klare, men det er ingen grunn til å tro at de har gått ned. I tillegg er det mange som generelt har gjeld.

– Renta ble nylig satt opp og det er forventet flere renteøkninger i år som kan tilsvare 0,75 prosent. Dette kan skremme mange nordmenn, fordi det er 400.000 nordmenn som ikke tåler en renteøkning. Folk betaler også ned mer gjeld enn tidligere år, altså en omdisponering av inntekten.

– En tredje viktig forklaring er at man begynner å våkne opp med tanke på klimaavtrykket. Man har hatt en stor klimastreik i skolene og et stort fokus på dette. Klimaavtrykksargumentet kan gjøre at folk velger å droppe flyreiser, sier han.

Pettersen peker også på den spente situasjonen i enkelte ferieland som for eksempel Tyrkia, det store fokuset på flyulykkene med Boeing 737 Max 8-fly, konkursfare rundt flere flyselskaper som Norwegian, og de høye strømprisene i vinter kan være medvirkende forklaringer.

Les også: Dette betyr renteøkningen for deg

Slik blir sommerværet (kanskje)

Siri Røhr-Staff i Ving sier at reiselivsbransjen nå gå og håper på dårlig vær i månedene fremover, så det blir bedre fart i bestillingene.

Så til tusenkronersspørsmålet: Er det mulig å si noe om hvordan sommerværet blir her til lands?

TV 2 har spurt vakthavende energimeteorolog i StormGeo, Camilla Albertsen, om det er mulig å komme med en langtidsprognose allerede nå.

– Nå var jo sommeren 2018 nokså unik i og med at det var den varmeste sommeren (fra begynnelsen av juni til slutten av august) som noen gang er registrert på Sørlandet og Østlandet. I tillegg var den en av de aller tørreste Østafjells. Også i resten av landet var den varm, selv om det her har blitt registrert varmere somrer. Inkluderer man mai i statistikken så var sommeren 2018 den desidert varmeste som er registrert Østafjells, den nest varmeste som er målt på Vestlandet, samt den tredje varmeste som er registrert i Trøndelag. Det er vel tvilsomt at vi er så «heldige» to år på rad, sier Albertsen til TV 2.

Camilla Albertsen i StormGeo gir et grovt anslag over hvordan sommerværet kan fortone seg. Foto: StormGeo
Camilla Albertsen i StormGeo gir et grovt anslag over hvordan sommerværet kan fortone seg. Foto: StormGeo

Hun understreker at det er for tidlig å si noe konkret om sommerværet ennå, men at det det er tvilsomt at vi er så «heldige» to år på rad.

Utsiktene per nå dersom man ser på de ulike sesongvarslene og sammenligner de storstilte globale værmønstrene vi har nå med tidligere år, er:

Mai: Ligger an til å bli nokså høytrykksdominert og en relativt tørr måned. Mai er vanligvis en måned preget av mye høytrykk, så dette er ikke så helt uvanlig, og man vil nok også få noen lavtrykk inn over landet i løpet av måneden med perioder med regn. Temperaturene ender nok rundt det normale for årstiden, men vil variere innenfor måneden.

Juni: Svake signlare i varslene. Trolig litt lavtrykk og litt høytrykk om hverandre. Ligger an til å ende mildt og relativt tørt.

Juli: Svake signaler i varslene også denne måneden, men om man skal trekke det noen vei så blir det mot mildt og normale nedbørsmengder.

August: En litt våtere tendens kan så vidt skimtes i prognosene: Normal temperatur med litt mer nedbør enn normalt.