EOS-utvalget retter kraftig kritikk mot PST

EOS-utvalget skriver i sin årsmelding at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har brutt loven i en stor andel saker.

RAPPORT: EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer (t.v) overleverte onsdag årsmeldingen for 2018 til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
RAPPORT: EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer (t.v) overleverte onsdag årsmeldingen for 2018 til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I årsmeldingen som utvalgets leder Eldbjørg Løwer overleverte til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen onsdag, fremgår det at PST i en stor andel saker har overlevert informasjon til klareringsmyndigheter på muntlig vis uten å dokumentere det skriftlig.

Videre påpeker utvalget at PST ved ett tilfelle har registrert opplysninger om politisk engasjement og utlevert det til en klareringsmyndighet. Dette er forbudt og utvalget kritiserte tjenesten.

Utvalget har også kritisert PST for å innhente en chatlogg på et ulovlig grunnlag.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-utvalget) skal føre en uavhengig kontroll av om de hemmelige tjenestene holder seg innenfor regelverket, spesielt for å hindre at enkeltpersoner blir utsatt for ulovlig overvåking.

​(NTB)