FORTVILET: - Jeg mister troen på rettssystemet når et overgrep mot et barn, som skal være politiets høyest prioriterte saker, tar to år og tre måneder fra anmeldelse til saken kommer opp for retten, sier den fornærmede jentas mor.
FORTVILET: - Jeg mister troen på rettssystemet når et overgrep mot et barn, som skal være politiets høyest prioriterte saker, tar to år og tre måneder fra anmeldelse til saken kommer opp for retten, sier den fornærmede jentas mor. Foto: Ingvill Drægni

Datteren (7) skal ha blitt voldtatt:

– Forferdelig å vente to år på at saken kom for retten

Datteren hennes skal ha blitt voldtatt da hun var syv år. Først nå, over to år etter saken ble anmeldt, er det tatt ut tiltale. – En lettelse, sier jentas mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under kveldspraten på sengekanten en januardag i 2017 klarte ikke den syv år gamle jenta å holde på den fæle hemmeligheten lenger.

Ordene som kom ut av datterens munn er noe en mor håper hun aldri skal få høre fra sitt barn.

Syvåringen fortalte om et seksuelt overgrep som hadde funnet sted i andre etasje i deres eget hus, fem måneder tidligere. Jenta hadde da fått klar beskjed, fra personen som etter hvert ble siktet i saken, om at det som skjedde var en hemmelighet som hun aldri måtte fortelle til noen.

– Det er forferdelig å vite at barnet ditt skal ha opplevd noe som ikke skal skje mot en liten jente. Det knuser en mammas hjerte, sier jentas mor (47) til TV 2.

Kritikkverdig tidsbruk

Dagen etter kjørte jentas mor til det nærmeste lensmannskontoret og anmeldte overgrepet. 47-åringen ble avhørt og datteren sendt til Barnehuset for tilrettelagte avhør. Deretter ble det stille. Helt stille.

Jentas bistandsadvokat purret på politiet en rekke ganger siden anmeldelsen ble levert inn. Men hun fikk aldri svar på brevene hun sendte, verken når det gjaldt status i saken eller tilgang på dokumentene.

Hun mener saksbehandlingstiden i saken er svært kritikkverdig.

Politiadvokat Johan Martin Kile i Agder politidistrikt sier at tidsforløpet i denne saken har vært vesentlig lengre enn hva som er vanlig og ønskelig.

Politiet beklager

– Vi beklager dette lange tidsforløpet sterkt, ikke minst på grunn av den økte belastningen det påfører den fornærmede i saken og vedkommendes familie, sier Kile.

Han forklarer at det er flere forhold som har påvirket tidsbruken i saken.

– I den aktuelle perioden har det på dette området vært en formidabel økning av saker i Agder politidistrikt, noe som har medført at etterforsknings- og påtalekapasiteten har vært svært presset. Dette forholdet har dessverre påvirket fremdriften i denne saken, sier han.

Men etter at TV 2 omtalte saken, i midten av januar, begynte det endelig å bli fremgang i saken.

Det er nå tatt ut tiltale mot den nå 21 år gamle mannen.

– Et nytt overgrep

– At det tar to år og tre måneder fra jeg leverer inn anmeldelse til saken blir berammet, vitner om et system som ikke fungerer. Jeg mister rett og slett troen på rettssystemet. Det føles som et nytt overgrep når saken har tatt så lang tid, sier den fornærmede jentas mor.

Hun føler at hver dag er en kamp. Hun har forsøkt å leve som normalt for barnas del, men syns det er vanskelig å komme seg videre når saken ikke blir avgjort.

– Det har vært alt for lang ventetid, noe som har vært en ekstra belastning og slitt på hele familien. Jeg er derfor veldig glad for at saken nå er berammet. Selv om jeg gruer meg uhorvelig mye til rettssaken, skal det også blir godt å bli ferdig og komme oss videre, sier hun og håper at ingen andre må oppleve å vente så lenge før en sak kommer opp for retten.

Jentas bistandsadvokat, Tone Linn Thingvold, er glad for at saken nå er berammet.

Jentas bistandsadvokat, Tone Linn Thingvold, sier at den lange saksbehandlingstiden har vært en stor belastning for jenta og hennes familie.
Jentas bistandsadvokat, Tone Linn Thingvold, sier at den lange saksbehandlingstiden har vært en stor belastning for jenta og hennes familie.

– Det har vært en stor påkjenning for familien å ha en slik uavklart situasjon hengende over seg, sier Thingvold.

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen ved Agder statsadvokatembeter er enig i at behandlingen av saken har tatt alt for lang tid.

– Det er åpenbart at politiets saksbehandlingstid har vært for lang i denne saken, men det sammensatte årsaker til nettopp det, sier Rullestad Jansen.

TV 2 har vært i kontakt med den tiltaltes forsvarer, som ikke ønsker å kommentere saken.

Flere voldtekter mot barn

I 2018 ble det registrert 2.450 voldtekter her i landet, nærmere 15 prosent flere enn i 2016.

Det som tidligere ble betegnet som seksuell omgang med barn under 14 år, er etter den nye straffeloven klassifisert som voldtekt.

I 2018 dreide 850 av voldtektsanmeldelsene seg om voldtekt av barn under 14 år, og disse utgjør den største delen av økningen i voldtektsanmeldelser de siste to årene, viser Statistisk sentralbyrås ferske oversikt over anmeldte lovbrudd i fjor.

Ønsker tidsfrister

I dag er det ingen tidsfrister for etterforskning i saker som gjelder vold og seksuelle overgrep mot barn, men det ønsker en arbeidsgruppe som er nedsatt av Justis- og beredskapsdepartementet å endre på.

Denne arbeidsgruppen, som har jobbet med rapporten siden juli i fjor, har bestått av medlemmer fra Riksadvokaten, Kripos, Sør-Øst politidistrikt, Oslo tingrett, advokatfirmaet Mette Y. Larsen & Co.

– Dersom saksbehandlingsfristen på 130 dager for voldtektssaker opprettholdes, bør den også omfatte voldtekt av barn. Fristen i dag omfatter voldtekt av fornærmede barn mellom 14 og 18 år, og av myndige fornærmede. For arbeidsgruppen fremstår det som underlig at en ved innføring, og videreføring av en saksbehandlingsfrist for gjennomsnittlig saksbehandlingstid i voldtektssaker, ikke har inkludert voldtekt mot barn under 14 år, står det å lese i rapporten.

Arbeidsgruppen foreslår at saksbehandlingsfristen for voldtektssaker, som riksadvokaten har fastsatt i samråd med Politidirektoratet, også skal inkludere voldtekt av barn under 14 år.

​​