Sjokkert over Norge: – Må stille seg spørsmål om han har de rette spillerne

Det norske landslaget sliter med det de tidligere var best på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Sverige 3-3

Se kampsammendrag øverst.

I Nations League i fjor høst var Norge det klart beste laget defensivt.

I de to første kampene i EM-kvalifiseringen har Norge vært svært porøse defensivt.

Først i 1-2-tapet for Spania, deretter i totalkollapsen mot Sverige tirsdag.

Ola Kamara berget 3-3, men etter tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsens beregninger har Norge sluppet til over 20 målsjanser på de to kampene.

– Den ene er en hjemmekamp mot et lag vi skal være på høyde med. Borte mot Spania kan vi kanskje ikke forvente noe mer, men her kan vi det. Her må Lagerbäck ta noen grep. Vi er for dårlig defensivt, sier Drillo i TV 2s sending etter kampen.

– Å slippe inn tre mål kan skje om man er uheldig, men vi var ikke uheldige. Sverige hadde over ti målsjanser. Det ligner ikke Lagerbäck, og det ligner ikke Norge. Det er mange ting å ta tak i. Midtbanen fungerte kanskje aller dårligst i 2. omgang, er Drillos analyse.

– Har han de rette spillerne?

Han får støtte av TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Lagerbäck må være ekstremt skuffet. Spørsmålet som må stilles er om vi har gode nok defensive spillere til å spille den fotballen Lagerbäck vil, sier han og får støtte av Drillo.

– Det er et godt poeng. En ting er å jobbe med struktur på trening for å få dette til å fungere bedre, men Lagerbäck må stille seg spørsmål om han har de rette spillerne, er Drillos nådeløse dom.

Mathisen er svært overrasket over hvor lett Sverige slapp til.

– Det er ikke til å tro hvor dårlig Norge var til å forsvare seg de siste 45 minuttene, sier TV 2-eksperten, som mener situasjonen er kompleks.

– En ting er at de bak ikke leverte en toppkamp, men de ble satt i mye vanskelige posisjoner fordi laget som helhet, og spesielt den sentrale midtbanen, hadde løpt seg tomme. Svenskene kom med løp, etter løp, etter løp. Det har vi ikke sett siden Lagerbäck ble sjef, og jeg tror han igjen er utrolig skuffet over det. Svenskene har 20 skudd, elleve på mål og 14 avslutninger innenfor 16-meteren. Det er utrolig høye tall.

– Passive

Norge ledet 2-0 da alt raknet med en halv omgang igjen. Victor Claesson scoret, før han la opp til to mål av Robin Quaison.

Både Lagerbäck og de norske spillerne var klar på at forsvarsspillet var under enhver kritikk.

– Det ble en rar kamp, desto lenger den gikk. Det var veldig mye åpne landskamp begge veier. Det var ikke det jeg hadde ventet med to relativt kompakte, velorganiserte lag. Det ble litt sirkus og rock n' roll, sier Lagerbäck til TV 2.

– Vi må gi Sverige ros, men vi holdt ikke hodet kaldt. Leder man 2-0 må man bli kompakte. Om det er Sveriges fortjeneste, eller vi som ikke klarer å holde hodet på plass, kan diskuteres.

Men en ting er de norske spillerne enige om: Norge ble for defensive og passive etter at man gikk opp til 2-0.

– Det var en fryktelig berg-og-dalbane-kamp. Vi starter kampen bra, vi scorer noen fine mål og så blir vi veldig, veldig passive. Vi lar de spasere inn på 16 og så går vi opp i press. Det er for sent, sier midtstopper Kristoffer Vassbakk Ajer til TV 2.

– Vi må strekke hendene i været. vi forsvarte oss ikke godt nok. Vi skal ikke slippe inn tre mål, spesielt ikke på Ullevaal. Vi er heldige som får et mål på slutten som hjelper noe voldsomt på resultatet.

Han og stopperkollega Håvard Nordtveit slet voldsomt de siste minuttene.

– Vi ble passive over hele linjen. De kjører på, selvsagt, og da føltes det ut som at hvert angrep de fikk inn i boksen var farlig. Så får de straffen, og et «jalla-mål» til slutt, oppsummerer Håvard Nordtveit.

– Den kompaktheten vi er kjent for å ha, den glapp litt i dag. Det må vi gjøre bedre til neste gang, slår han fast.

Reddet kvaliken

Norge så ut til å gå mot et stygt tap, men Ola Kamaras scoring berget poeng – og kanskje også noe mer.

– Den kommer til å redde resten av kvalifsieringen. Nå får vi spennende kamper hele veien. Hadde vi tapt denne, kunne vi vært ut av hele kvaliken etter halvveis spilt. Nå er vi med, men Sverige ligger best an til å ta andreplassen i gruppen, sier Drillo.

De fleste regner med at Spania vil vinne gruppen. Kampen står om andreplassen. Hadde Sverige vunnet mot Norge, ville de allerede vært seks poeng foran. Nå er det bare tre.

Det er ikke tilfeldig at Ola Kamara var mannen som scoret. Han har vært den beste på landslagets avslutningstrening under hele oppholdet i Spania.

– Han er ikke verdens beste fotballspiller, men som målscorer har han vært enestående for Lagerbäck. Der har han en joker, sier Jesper Mathisen.