MÅNELANDING: Visepresident Mike Pence vil ha astronauter tilbake på månen. Bildet er fra månelandingen i 1969.
MÅNELANDING: Visepresident Mike Pence vil ha astronauter tilbake på månen. Bildet er fra månelandingen i 1969. Foto: Ho/NASA/AFP

Vil ha astronauter tilbake på månen

USAs visepresident Mike Pence vil ha astronauter på månen innen fem år, skriver AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under et møte med The National Space Council (NSC) tirsdag, erklærte visepresidenten at han ønsker amerikanere tilbake på månen, skriver Politico.

Møtet fokuserte på videre planer for å få astronauter tilbake på månen, i tillegg til mars og andre destinasjoner i verdensrommet.

– Noen vil si det er for vanskelig, for risikabelt eller for dyrt, men det samme ble sagt i 1962, sa Pence under møtet.

I 1962 holdt John F. Kennedy sin første tale som annonserte at amerikanske astronauter skulle lande på månen.

– Nå, som da, har USA en president som våger å drømme. En president som forstår at dette er en utfordring vi igjen er uvillige til å utsette, uttalte Pence.

Vil ha fortgang

Under møtet tirsdag uttalte visepresident Pence at månelandingen forhåpentligvis skal skje i 2024. Det er fire år tidligere enn NASA selv hadde planlagt.

– Hvis bruk av kommersielle raketter er den eneste måten å få amerikanske astronauter til månen innen fem år, så må vi bruke det, sa Pence.

Tidligere har planen vært å få astronauter til månen i 2028 ved bruk av en massiv rakett levert av Boeing. På grunn av tidligere utsettelser og økte kostnader i den originale planen, var Pence kritisk til dette.

– Det tok åtte år før vi kom oss til månen for første gang for 50 år siden. Da hadde vi aldri gjort det før. Det burde ikke ta oss elleve år å komme tilbake dit, sa Pence.

– Det er bare ikke godt nok. Vi er bedre enn det.

Trump ønsker måneferd

Nyheten om at USA vil gjenskape bragden fra 1969 er ikke noe å bli månebedotten for. President Donald Trump har tidligere vært åpen om sine ønsker for fremtidig ferd i verdensrommet.

Allerede i desember 2017 ønsket han at NASA skulle rette fokus mot både måneferd og reiser til Mars, skriver CNN.