EU-parlamentet sier ja til å droppe sommertid

Et flertall i EU-parlamentet sier ja til å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake hvert halvår fra 2021. EUs medlemsland bestemmer veien videre.

 Foto: Johansen, Erik/ NTB scanpix
Foto: Johansen, Erik/ NTB scanpix

Vedtaket innebærer imidlertid ikke at saken er avsluttet. EUs ministerråd må først bli enig om et felles ståsted før sluttforhandlingene kan starte, et arbeid som ennå ikke er i gang.

I EU-parlamentets vedtak heter det at det skal være opp til medlemslandene selv å bestemme om de vil låse seg til sommertid eller normaltid (populært kalt vintertid). Norge har tradisjonelt fulgt tiden i EU. Det betyr at ordningen med å stille klokka fram og tilbake kan avvikles om få år, også her hjemme.

– Et plaster på såret med lysere kvelder

Medlemslandene må innen april neste år varsle EU-kommisjonen om sitt valg, slik at alle landenes beslutninger koordineres før ordningen trer i kraft i 2021.

Det betyr at du fortsatt må stille klokka fram førstkommende søndag 31. mars.

– Mange har håpet på at det snart blir slutt på klokkestillingen. Det blir det altså foreløpig ikke. Et plaster på såret er at vi får lysere kvelder. Det er godt nytt for både A- og B-mennesker, sier nærings- og «tidsminister» Torbjørn Røe Isaksen (H).

Forslag dukket opp i meningsmåling

Hvis EU-kommisjonen vurderer det slik at det blir problemer med overgangen, vil den iverksette en tolv måneders forsinkelse.

– Det er mange meninger om å stille klokka. Dette er noe som vekker engasjement hos veldig mange. Ikke minst småbarnsforeldre, som meg selv. Det blir spennende å se hva EU lander på, sier Isaksen.

Tirsdagens vedtak i EU-parlamentet kommer etter at transportkomiteen tidligere denne måneden sa ja til endringen. Komiteens behandling var igjen en konsekvens av forslag fra EU-kommisjonen i fjor som følge av en meningsmåling blant EU-borgere. Målingen, som fant sted på internett og hvor flesteparten av svarene kom fra tyske borgere, viste stor støtte til å gjøre slutt på vekslingen hvert halvår.

Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916 for å få lys en time lenger på kveldene om sommeren. I Norge har vi hatt sommertid siden 1980.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2