TAR ET OPPGJØR: Guro Helene Sørdalen lever med et sterkt nedsatt syn og en nyresykdom. Hun har fått nok av diskrimineringen hun møter på i hverdagen.
TAR ET OPPGJØR: Guro Helene Sørdalen lever med et sterkt nedsatt syn og en nyresykdom. Hun har fått nok av diskrimineringen hun møter på i hverdagen. Foto: Privat

Guro helene (22) om diskrimineringen:

– Når foreldre hysjer på barna, føler jeg meg tusen ganger dårligere

Guro Helene Sørdalen tar et oppgjør med diskriminering av funksjonshemmede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmest hele livet har Guro Helene Sørdalen (22) fra Kragerø følt seg annerledes.

I en alder av fire år ble Sørdalen rammet av en nyresykdom, og året etter får hun en nyretransplantasjon.

Helt siden hun var liten har hun vært vant til å omgås med alle type mennesker, og at folk har sett på henne som annerledes på grunn av store arr som få andre småbarn har.

Blir blind

Men det er ikke bare arrene som gjør Sørdalen «annerledes». Da hun fylte 20 år, fikk hun påvist øyesykdommen Retinitis Pigmentosa.

En sykdom som blant annet gjør at 22-åringen har dårlig mørkesyn, lite synsfelt og dårlig fargesyn.

– Det er en sykdom som utvikler seg sakte, men sikkert hele tiden. Det kan gå fort i noen perioder, og sakte i andre. Det jeg vet er hvordan det er akkurat nå, forteller hun til TV 2.

Det eneste Sørdalen vet med sikkerhet er at hun en dag kommer til å miste synet. Ifølge henne selv er det vanlig å bli blind av sykdommen i 40-50 års alderen. Men som alle andre sykdommer rammes noen tidligere og andre senere.

Per nå klarer Sørdalen å lese og bruke data uten særlig hjelpemidler, men hun sliter med å orientere seg. Når hun er uthvilt ser hun cirka 10-15 grader. Det vil si at når hun prater med to personer, ser hun bare en av dem.

Ifølge 22-åringen selv takler hun sykdommen bra.

– Jeg jubler ikke akkurat for dette her, men samtidig tenker jeg at den tiden jeg bruker på å bekymre meg og være lei meg for fremtiden er bortkastet tid. Jeg vil heller prøve å gjøre det beste ut av det, og bruke årene på å leve mens jeg fortsatt kan se, påpeker hun.

Har fått nok

Til tross for mange år med sykdom er Sørdalen med godt mot. Men likevel er det en tanke som har plaget hun siden tidlig tenårene, nemlig diskriminering av funksjonshemmede.

– Det ligger hele tiden i underbevisstheten min. For eksempel da det var så populært med Skam, ble temaer som psykisk helse, feminisme og homofili tatt opp. Men det er aldri noe om funksjonshemmede eller mennesker med skjult kronisk sykdom som jeg kunne kjenne meg igjen i. De eneste gangene vi blir vist frem er i dystre dokumentarer.

På bakgrunn av dette driver Sørdalen en Youtube-kanal og blogg, for å prøve og skape den åpenheten hun selv savnet da hun var yngre.

VIL FJERNE FORDOMMENE: Guro Helene Sørdalen ønsker å fjerne fordommene hun og veldig mange andre møter på hver eneste dag. Foto: Privat
VIL FJERNE FORDOMMENE: Guro Helene Sørdalen ønsker å fjerne fordommene hun og veldig mange andre møter på hver eneste dag. Foto: Privat

Men det var særlig en video på Facebook som fikk begeret til å renne over for jenta fra Kragerø.

– Jeg lå en natt og skrollet meg nedover Facebook. Der dukket det opp en video der noen sa at man ikke var like attraktiv hvis man har en genetisk sykdom. Jeg ble sint, og jeg fikk nok.

Videoen Sørdalen viser til er et klipp fra NRK-serien «Innafor» som omhandler genfeil. 22-åringen tydde til tastaturet og skrev et Facebook-innlegg der hun tok et oppgjør med diskrimineringen.

Foreldre som «hysjer»

Sørdalen forteller at hun selv har blitt diskriminert opptil flere ganger.

– Da jeg var liten og gikk på stranda med operasjonsarret mitt, kunne mange barn spørre om det. Men det gjorde meg ingenting, for barn er nysgjerrige på ting de ikke har sett før. Men problemet var at jeg ikke rakk å svare før foreldrene brøt inn og sa: «Hysj, ikke spør om det! Tenk hvordan hun føler seg når du spør om det». Når foreldre hysjer på barna, føler jeg meg tusen ganger dårligere, forklarer hun.

Disse kommentarene gjorde at hun begynte å dekke seg til på stranda som 13-åring.

Diskrimineringen ble heller ikke noe mindre da Sørdalen begynte å gå med stokk å orientere seg bedre.

– Det er stor forskjell på de foreldrene som forklarer hvorfor jeg må gå med en stokk, og de som hysjer på barna og sier at de skal forklare det når de kommer hjem. Hvis man avbryter barna og får de til å føle at det er dumt spørsmål, så blir det noe automatisk noe skummelt som man ikke prater om, sier hun.

– Skremmende tall

Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Sunniva Ørstavik, forteller at diskriminering av personer med funksjonshemninger er mye vanligere enn det vi tror.

– VANLIG: Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Norges Handikapforbund, forteller at diskriminering av mennesker med funksjonsnedsettelser er mye vanligere enn det vi tror. Foto: Ivar Kvistum/ Handikapnytt
– VANLIG: Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Norges Handikapforbund, forteller at diskriminering av mennesker med funksjonsnedsettelser er mye vanligere enn det vi tror. Foto: Ivar Kvistum/ Handikapnytt

– En av tre mennesker med funksjonsnedsettelse har blitt utsatt for hatytringer og trakassering. Likestilling- og diskrimineringsombudet får mange saker som omhandler diskriminering. Den siste tiden har også vi fått inn flere saker som handler om nettopp dette, sier hun til TV 2.

Ørstavik synes denne statistikken er skremmende. Hun mener at dette gir et uttrykk for et samfunn som ikke legger til rette for at folk er forskjellige.

– Jeg er helt enig med Sørdalen at det er på tide å ta et skikkelig oppgjør med disse negative fordommene. Vi trenger et opprop for mangfoldighet og forskjellighet, sier hun.

I slutten av mars var både Unge funksjonshemmede og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon på plass under regjeringens høring i FN.

Temaet var hvordan norske myndigheter etterlever forpliktelsene i CRPD, altså FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Under høringen fikk norske myndigheter kraftig kritikk for å ikke oppfylle disse kravene.

Vil fjerne fordommene

22-åringen forteller at hun er redd for at disse fordommene skal hindre hun i å få en kjæreste, en jobb eller nye bekjente.

– Hvis jeg først kommer i kontakt med folk, vil de nok skjønne at jeg har gode verdier, og at jeg er en oppegående person. Men jeg er redd for at jeg ikke kommer til å få sjansen dersom jeg kommer med en hvit stokk et sted, for jeg kommer ikke så langt, sier hun.

Hun er også bekymret for en hva en potensiell svigerfamilie skal tenke om hennes funksjonshemninger.

– Jeg er redd for at jeg ikke finner en kjæreste, men hvis jeg finner en partner er jeg redd for at familien skal synes at jeg ikke er bra nok.

– Behandle folk som folk

Sørdalen tror at dagens fordommer er lært hjemme. Hun frykter at det er for sent å gjøre noe med tankegangen til den eldre generasjonen. Derfor håper hun nå at hennes engasjement heller kan smitte over på den yngre generasjonen.

– Jeg har lyst til at vi alle skal fokusere på at alle mennesker har noe ved seg uansett om de sliter med huden, er lam i beina eller hører dårlig. Hvis alle i Norge hadde vært bevisste på dette hadde det vært et enklere sted å bo for mennesker med funksjonsnedsettelser, sier hun.

For å bekjempe disse fordommene hevder Ørstavik at myndighetene er nødt til å et krafttak. Så må resten av befolkningen i mellomtiden løfte blikket for mangfoldighet.

– Vi må behandle folk som folk, rett og slett. Folk vil ikke bli behandlet annerledes. Spør meg, snakk til meg og behandle meg som alle andre, råder Ørstavik.