KLAR TALE: Raheem Sterling viste tydelig at han ikke lot seg affisere av rasistiske tilrop fra noen av Montenegro-fansen etter scoringen i 5-1-seieren.
KLAR TALE: Raheem Sterling viste tydelig at han ikke lot seg affisere av rasistiske tilrop fra noen av Montenegro-fansen etter scoringen i 5-1-seieren. Foto: Darko Vojinovic

Sterling mener det må sterk lut til for å få bukt med rasisme

Storseieren over Montenegro ble skjemmet av rasisme. Nå mener Manchester City- og England-stjerne Raheem Sterling at Uefa må vise handlekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For å være ærlig er det synd at vi må snakke om dette. Det er 2019, og det burde vært skikkelig straff for dette – ikke bare for de få folkene som blir utestengt, sier Raheem Sterling (24) ifølge Guardian.​

Vil ha tomme tribuner

Han og resten av de engelske stjernene skulle ha snakket om storseier etter nok en glitrende prestasjon for et landslag i kraftig medvind mandag kveld. I stedet måtte unge, fremadstormende engelskmenn ta et oppgjør med rasisme.

Under kampen i Podgorica, Monetenegro ble flere av lagets svarte spillere utsatt for rasisme, blant dem var Danny Rose. Tottenham-backen ble møtt med apelyder da han pådro seg et gult kort like før full tid.

Nå tar Sterling til orde for at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) kaster hanskene og fyrer løs med bare knoker.

– Du kan bøtelegge folk, men hva fører det til? Det må være en kollektiv greie. Stadionet har plass til 15 000. Jeg mener at straffen bør være at ingen kan komme å se, uansett hvilken nasjon det er, dersom det er rasistiske tilrop. Når straffen da er over, vil fansen tenke seg om før de gjør noe så dumt fordi alle elsker fotball, de ønsker alle å være der for å støtte sin nasjon, sier Sterling.

– Bør utestenges på livstid

Landslagssjef Gareth Southgate sa umiddelbart etter kampen at hendelsene vil bli rapportert inn til Uefa.

Ved lunsjtider tirsdag opplyser Fotball-Europas øverste organ at det er åpnet sak mot Montenegro for blant annet rasisme, kasting av gjenstander og tribunebråk. Saken behandles 16. mai.

Southgate var opptatt av å vise de angrepne spillerne støtte, og mener samtidig at det er meningsløst med sanksjoner så lenge man ikke gjør en jobb for å opplyse og "utdanne" folk.

– Vi har de samme problemene i vårt land, vi er ikke kvitt det. Du kan sanksjonere klubbene, men det stopper ikke en eller to som har et tankesett der de gjør det de vil. Så vi må utdanne unge folk fordi vi har en bedre sjanse med dem, og forsøke å spre det så bredt som mulig, sier Southgate.

OPPGITT: Gareth Southgate var opptatt av at spillerne hans blir tatt vare på etter rasistiske tilrop i Montenegro.
OPPGITT: Gareth Southgate var opptatt av at spillerne hans blir tatt vare på etter rasistiske tilrop i Montenegro. Foto: Andrej Isakovic

I Norge har man ikke vært så skjemmet med rasisme i fotballen som i England og andre store fotballnasjoner. Prosjektleder for «Gi rasisme rødt kort», Peter Werni, er ikke overrasket over at rasisme fremdeles er å finne i fotballen.

– Dessverre forekommer dette med jevne mellomrom. Dette blir en stor sak fordi England er en fotballnasjon som de fleste har et forhold til. Det samme gjelder de involverte spillerne. Dessverre tror jeg dette hadde vært en notis hvis en mindre fotballnasjon hadde opplevd det samme. Slik skal det heller ikke være, sier Werni til TV 2.

Han mener tomme tribuner og bøter er virkemiddel som må brukes for å få bukt med problemet.

– De som blir fanget opp av kamera og kan identifiseres, bør utestenges på livstid. Slike virkemiddel kan gjøre at vi begrenser slike episoder i fremtiden, men dessverre blir vi aldri kvitt rasisme. Det samme gjelder generell mobbing, diskriminering osv.

– Blir feil å straffe alle

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener at man er helt avhengig av at de store nasjonene går foran i rasismekampen. Likevel er det umulig å «gardere seg mot alle slags idioter», understreker sørlendingen.

– Det er tross alt mange som kommer på kamp for å se fotball og ha det gøy. Da blir det feil å straffe alle de andre. På de største arenaene har de jo nå overvåkning som kan plukke ut enkeltpersoner. Jeg tror det er veien å gå.

«Gi rasisme rødt kort»-kampanjen har vært synlig på norske toppfotball-arenaer i en årrekke, og i Norges fotballforbundet (NFF) er president Terje Svendsen krystallklar på at det er nulltoleranse for rasisme.

– Rasistiske tilrop er helt uakseptabelt. Det bør overhodet ikke aksepteres. Det bør få konsekvenser for de nasjonene som det skjer i. Jeg er veldig glad for at England umiddelbart var ute og sa at de kom til å rapportere dette inn til Uefa, sier Svendsen til TV 2.

– Er det nok med bare bøter?

– Det blir en diskusjon man må ta med Uefa. Det er de som er straffeutmåler. Dersom det blir et gjentakende problem, må Uefa vurdere omfang av straff.

Ikke første gang

Fotballpresidenten sier at det ikke jobbes aktivt med rasismeproblemet fra NFF-hold inn mot Uefa, men at lederne han er i dialog med deler de samme holdningene og jobber mot samme mål. Men ...

– Dessverre tror jeg det er noen strømninger som finnes rundt omkring som ennå er der. Det er kjempeviktig at idretten, sporten og fotballen slår ned på det og markerer klare og tydelige holdninger om at det er nulltoleranse.​

Akkurat det er noe Sterling har vært en forkjemper for. 24-åringen har senest denne sesongen blitt utsatt for rasisme i Premier League og samtidig vært en klar stemme i rasisme-ordskiftet i England. I desember gikk han ut og kritiserte britisk presses fremstilling av hvite og svarte spillere.

Også Danny Rose er tidligere blitt utsatt for rasisme. Ifølge BBC ble Serbia ilagt bot og U21-landslaget måtte spille for tomme tribuner etter rasisme mot Rose under en U21-kamp i 2012.

HETSET ETTER GULT KORT: Danny Rose ble utsatt for rasisme i kampen mot Montenegro.
HETSET ETTER GULT KORT: Danny Rose ble utsatt for rasisme i kampen mot Montenegro. Foto: Carl Recine

Tar lærdom av Sterling

I likhet med Sterling og Rose har også Callum Hudson-Odoi (18) måttet takle rasistiske tilrop. Stortalentet fikk sin første landskamp fra start for England mot Montenegro og viste hvorfor mange regner Chelsea-kanten som en av verdens mest lovende spillere.

Men det var likevel rasisme som ble samtaleemnet i møtet med pressen etter kamp. Unggutten, som for bare noen uker siden ble utsatt for rasisme under Chelseas bortekamp mot Dynamo Kiev i Europaligaen, fremstod reflektert og sa at han ble advart mot rasisme av lagkameratene før kampen.

– Raheem har alltid hjulpet meg. Han har snakket om det med meg. Han har sagt: «ikke bry deg om det, det er fotball, folk gjør det. Det hører naturligvis ikke hjemme i fotballen, men du må være sterk», sier Hudson-Odio til beIN Sport ifølge London Evening Standard.

– Folk prøver alltid å være frekk med deg eller si ting du ikke vil høre, og det er en del av fotballen. Noen ganger må du blokkere det ute og fokusere på å spille, men samtidig skal det ikke skje.