terrortiltalt asylsøker:

Filmes under angrep – mener han ble brukt

Den 35 år gamle asylsøkeren mener han ikke skal dømmes for terrorforbund. Her filmes han under et angrep mot syriske regjeringsstyrker.

I en nattvideo som er lagt ut på terrororganisasjonen Jabhat al-Nusras nettside, ser man libaneseren Fadi Bassam Alajami.

– Vi takker Allah, vi som alltid er alltid takknemlige overfor ham. Vi kriger kun mot de som undertrykker, sier den terrortiltalte 35-åringen.

Videoen er tatt under det norsk påtalemyndighet mener er et angrep mot en base kontrollert av den syriske hæren, kalt Al-Qarmid, i Idlib-regionen i Syria. I opptakene ser man flere tildekkede fremmedkrigere og en panservogn. I tillegg ser man en bygning som står i brann.

Dette er nå et sentralt bevis i terrorsaken mot Alajami. PST mener de har identifisert ham i 23 propagandavideoer. Dette er den eneste der ansiktet hans ikke er tildekket.

– Vi mener den viser et angrep i Idlib i Syria, som Jabhat al-Nusra utfører mot syriske regjeringsstyrker, sier statsadvokat Fredrik G. Ranke til TV 2.

Tiltalt som «sjef»

På videoen blir Alajami avbrutt av en medsoldat som tiltaler ham med tittelen «al-Qaiid», som betyr kommandør eller sjef.

PST og aktoratet mener dette beviser at Alajami var en lederskikkelse i al-Nusra-fronten.

Hvorfor er det vesentlig å bevise at han var en leder?

– Det har betydning for straffeutmålingen. Jo mer sentral du er i organisasjonen, jo strengere straff vil du risikere, sier Ranke.

I retten har libaneseren forklart at han ikke var en leder, men kun en kommunikasjonsmedarbeider. Onsdag ble han presset på dette av statsadvokaten.

– Opprettholder du at du ikke hadde en lederposisjon?, spurte aktor Fredrik G. Ranke.

– Ja, svarte Alajami.

– Hvorfor svarer du ja, når noen sier leder eller kommandant til deg?

– Det er mediefolk som misbrukte meg. De ville vise meg som kommandant. Jeg mestret å stå foran kamera. Det er derfor de misbrukte meg, forklarer libaneseren.

– Fanget i et spill

Alajamis forsvarer, Brynjar Meling, sier til TV 2 at hans klient har samarbeidet med politiet i å finne videoene på nettet. Han mener selv også at planen hans hele tiden var å kontakte politiet for å fortelle det han visste da han kom til Norge.

– Han mener at han som kommunikasjonsmedarbeider skulle fremstå som kommandant, og at dette var såpass vellykket at han klarte å lure PST og norsk påtalemyndighet, sier Meling.

– Så han ble lurt?

– Han sier at han var med på de to første filmene mot betaling. Deretter var han fanget i et spill, og brukte tiden på å komme seg ut av al-Nusra-fronten, sier forsvareren.

Levde et rolig liv i trøndelag

I 2017 søkte Alajami asyl i Norge. Han ble etter hvert plassert på mottaket i Namsos.

Der levde han et rolig liv. På sosiale medier har han postet flere bilder av seg selv, der han blant annet jobber i en åker i Trøndelag.

I september samme år ble han siktet for deltagelse i en terrororganisasjon. Tirsdag begynte rettssaken i Oslo tingrett, der han står tiltalt for terrorforbund.

Fadi Bassam Alajami i en åker i Trøndelag. Nå står han tiltalt for terrorforbund.
Fadi Bassam Alajami i en åker i Trøndelag. Nå står han tiltalt for terrorforbund. Foto: Privat

Påtalemyndigheten mener Alajami har kriget for terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra, ofte kalt al-Nusra-fronten, fra 2014 til 2016.

De mener han satte seg under kommando, fikk opplæring, og deltok i skarpe angrep. Ifølge tiltalen mener påtalemyndigheten han fremstår som en lederskikkelse.

Aktoratet mener saken er blant de mest alvorlige terrorforbund-sakene som er behandlet i norsk rett.

Hevder han ble tvunget

Alajami har en sentral rolle i flere videoer publisert på terrororganisasjonens nettside. I en video står han bevæpnet på en vei der det ligger flere havarerte kjøretøy. I videoen vises det bilder av flere døde kropper.

– Lovet være gud. Han har gitt oss visdom og sverd som vi kan legge på hver eneste ateist, sier libaneseren til kamera.

I en annen holder han en motivasjonstale for en gruppe tilhørende fremmedkrigere.

Selv hevder Alajami han ble tatt til fange av terrororganisasjon, og at han ble tvunget til å utføre handlingene. Han erkjenner at det er han som figurerer i videoene.

Ønsker sharialov

Jabhat al-Nusra ble terrorlistet av FN i 2013.

Terrororganisasjonen har røtter i Al-Qaeda i Irak, som er ansett som en av de mest brutale Al-Qaidagrupperingene som har eksistert.

De operer hovedsaklig i Libanon og i Syria. Deres mål er blant annet å velte den sittende syriske regjeringen og opprette sharialov i landet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook