Tayseer (20) ble solgt som sexslave – nå brenner hun den forhatte nikaben

Tayseer Suliman ble kidnappet og solgt som sexslave da hun var 15 år. Det første hun gjorde etter å ha blitt løslatt, var å brenne det forhatte plagget hun ble tvunget til å gå med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant dem som har flyktet fra IS' siste skanse, Baghouz, den siste tiden er Yazidi-kvinner og -jenter som har blitt holdt fanget som sexslaver av IS-krigere de siste fem årene.

Én av dem er Tayseer (20). Etter å ha møtt kvinnelige SDF-soldater rev hun av seg nikaben og brant den til full applaus fra SDF-soldatene.

Solgt ti ganger på fem år

Tayseer forteller at hun ble bortført fra byen Kojo i 2014. IS-krigere kom daglig og voldtok yazidi-kvinner.

– De første dagene kom IS-krigere hver dag og tok med seg kvinner, voldtok dem og leverte dem tilbake. En dag ble jeg valgt, forteller hun.

Hun ble solgt videre til ti menn i løpet av de fem årene hun levde i fangenskap. Hun beskriver hvordan hun ble solgt videre fra mann til mann. Noen ganger var hun noen måneder hos samme mann, andre solgte henne videre etter noen uker, eller noen dager.

– Det var et helvete å leve slik, sier hun til Sky News.

Hun sier hun ble tvunget til å ta på seg nikab, noe hun hatet fra første øyeblikk.

– Da de tvang meg til å ta på kledningen følte jeg at jeg skulle bli kvalt. Det var veldig ubehagelig, sier hun.

FRI: 20 år gamle Tayseer Suleman har vært sexslave hos IS siden hun var 15. Dagen etter løslatelsen brant hun nikaben hun har blitt tvunget til å gå med de siste fem årene. Foto: Arab24
FRI: 20 år gamle Tayseer Suleman har vært sexslave hos IS siden hun var 15. Dagen etter løslatelsen brant hun nikaben hun har blitt tvunget til å gå med de siste fem årene. Foto: Arab24

– Hver gang jeg var alene tok jeg den av. De sa jeg ikke fikk gå ut eller vise meg for menn uten, men jeg tok den av med en gang de lot meg være alene, sier Tayseer.

Brant nikaben

Onsdag for to uker siden fikk Tayseer beskjed om at hun var fri til å dra. Hun satt seg i en bil med flere andre. Da de var på trygg grunn stakk hun av fra de andre og tok kontakt med SDF-soldatene.

– Nå har jeg unnsluppet, og jeg har tatt av nikaben og brent den. Takk Gud.

– Jeg skulle ønske jeg kunne brenne Daesh, på samme måte som jeg brant klærne mine, sier hun.

Daesh er det arabiske akronymet på IS.

Den siste tiden har Tayseer befunnet seg i IS' siste skanse, byen Baghouz i Syria. IS har vært under ekstremt angrep fra USA-støttede SDF-styrker i seks måneder.

BRENNER NIKAB: Teyseer står sammen med de kvinnelige kurdiske soldatene som er del av SDF-styrken. Foto: Arab24
BRENNER NIKAB: Teyseer står sammen med de kvinnelige kurdiske soldatene som er del av SDF-styrken. Foto: Arab24

Det såkalte kalifatet, som på et tidspunkt dekket mye av Syria og Irak, er borte etter nesten fem år.

Nedkjempet, men fremdeles en trussel

DF hevder å ha nedkjempet IS, men advarer mot å tro at IS-trusselen er over.

– Baghouz er fri, og militærseieren mot Daesh er oppnådd. Vi erklærer total utryddelse av det såkalte kalifatet og 100 prosent territoriell tilintetgjørelse av IS, sier SDFs talsmann, Mustafa Bali. Trump erklærte IS beseiret i desember.

Til tross for at territoriet er tatt tilbake, er alle eksperter enige i at IS fortsatt må tas alvorlig som en trussel.

– Dette betyr ikke at vi har gjort slutt på terrorisme og Daesh, sier SDFs internasjonale talsmann Abdel Kareem Umer.

– Daesh har fortsatt sovende celler, og ideologien deres finnes i områdene de kontrollerte i flere år, advarer han.

SDF-talsmann Kino Gabriel sa fredag at IS-krigere skjuler seg i huler i områder rundt Baghouz og at en operasjon for å ta dem fortsatt pågår.

Pentagon har i en nylig rapport advart om utviklingen og mener IS vil være i stand til å gjenvinne landområder i løpet av få måneder dersom man ikke opprettholder innsatsen mot restene av IS nå.​

Minoritet

Yazidiene er en religiøs og kulturell minoritet nord i Irak. Religionen er en blanding av flere gamle religioner, med tette bånd både til kristendommen og islam.

I århundrer har yezidiene blitt undertrykt og utsatt for angrep, og de anses som frafalne av jihadistene i Islamsk Stat. Ifølge AP er rundt 3000 Yezidi-kvinner og jenter fremdeles savnet etter å ha blitt holdt som sexslaver.

De fleste ble tatt til fanger i august 2014 da IS raidet yezidi-landsbyer i Nord-Irak for å utrydde folkegruppen.

Yezidienes åndelige leder, Babashekh Khirto Hadji Ismail, har tatt et relativt progressivt standpunkt i et samfunn der voldtekt tradisjonelt sett har stigmatisert ofrene. Han har erklært at kvinnene som ble holdt som sexslaver er «rene» og at de er velkommen tilbake. Men dette gjelder ikke barna deres, noe som fører til mange forlatte barn.