Her finner narkohunden Charlie 247 kilo hasj i et hemmelig rom.
Her finner narkohunden Charlie 247 kilo hasj i et hemmelig rom. Foto: Tolletaten

Norsk politi med på å knuse polsk liga som smuglet flere tonn narkotika

Europol har ved hjelp av norsk politi knust et tungt polsk narkonettverk som står bak omfattende smugling til Norge og flere europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Operasjon Burza er navnet på en grenseoverskridende og omfattende politiaksjon.

Et polsk kriminelt nettverk har ifølge Europol smuglet narkotika fra Spania til Tyskland og Storbritannia, og fra Polen til Norge og Sverige.

Narko over hele Europa

Over flere år klarte gruppen å smugle opptil fire tonn ulike narkotiske stoffer over hele Europa, skriver Europol i en fersk pressemelding.

Polsk politi har knust nettverket med støtte fra politimyndighetene i Norge, Nederland og Sverige. Operasjonen ble koordinert av Europol.

390 kg hasj til Norge

Politiet har klart å stoppe smugling av nesten 800 kilo hasj og 50 kilo kokain. 13 personer er arrestert.​

Operasjonen krevde en omfattende internasjonal koordinering. Polsk personell, norske og svenske tollmyndigheter, samt politi fra Nederland, Norge og Sverige, har jobbet sammen med saken i tre år.

Etterforskningen har slått fast at det kriminelle nettverket siden 2013 har smuglet rundt fire tonn hasj, marijuana og kokain fra Italia og Spania til Danmark, Tyskland, Latvia, Norge, Polen, Sverige og Storbritannia.

Dette inkluderer beslag av 390 kilo hasj i Norge, opplyser Europol.

Tolletaten bekrefter overfor Dagbladet at de har gjort beslag som kan knyttes til nettverket, og viser til et beslag som ble gjort 9. mai 2017.

En polsk semitrailer, som ikke hadde synlig last i tilhengeren, ble vinket inn til siden og undersøkt av Tolletatens mobile røntgenscanner. Da krimteknikerne demonterte veggen, ble 247 kilo hasj funnet bak en spesialbygget vegg i lasterommet.