TRENTE PÅ BANEN: Jimmy Durmaz (helt til venstre) og lagkameratene i aksjon på Ullevaal mandag.
TRENTE PÅ BANEN: Jimmy Durmaz (helt til venstre) og lagkameratene i aksjon på Ullevaal mandag. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– De har visst om denne kampen i lang tid, så de burde kunne forberede det litt bedre

Svenskene er overrasket over tilstanden på Ullevaal-gresset dagen før duellen om Skandinavia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norge-Sverige i EM-kvaliken på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra 20.00 (kampstart 20.45)!

Tirsdag skal Norge og Sverige innvie Ullevaal-matten for 2019, i det som blir et utsolgt nasjonalanlegg for første gang i landslagssammenheng på flere år.

Dagen før dagen trente begge lag på arenaen, og gressteppet på den norske nasjonalarenaen ble tema på svenskenes siste pressemøte før kamp.

– Den var vel ikke helt optimal, kan man vel si. Den var verre enn hva jeg hadde forventet, fremfor alt sentralt i banen. Den var hard og de hadde kastet på veldig mye sand, sa kaptein Andreas Granqvist på pressekonferansen.

Midtstopperen bekreftet at laget kommer til å ønske å spille bra fotball, men at det kanskje kan bli litt flere langpasninger og en noe mer direkte spillestil enn man egentlig ønsker. På direkte spørsmål om forholdene var fordel Norge og «Lars Lagerbäck-fotballen» var han imidlertid mindre klar.

– De er litt mer spillende og mindre direkte enn hva de var for noen år siden, de vil spille bakfra og ønsker et bra pasningsspill. Jeg tror de også vil spille bra fotball når det er muligheter for det. Kampbildet kan bli til litt utifra hvordan forutsetningene er på banen, sa stopperkjempen.

– De har visst om denne kampen i lang tid, så de burde kunne forberede det litt bedre.

Også flere av hans lagkamerater hadde sitt å si om gressteppet, som forrige helg måtte se at mesterfinalen mellom 2018s cupmester og seriemester i Norge ble avlyst. Jimmy Durmaz leverer et helt ærlig svar når han får direkte spørsmål fra en av de svenske journalistene om han er overrasket over at en nasjonalarena i fotball kan ha en så dårlig bane.

– Ja, det er jeg faktisk. De vet at vi skal spille her, de har visst om denne kampen i lang tid. Så de burde kunne forberede det litt bedre. Så har jo været vært som det har vært. Det har vært mye snø, og da er det alltid vanskelig. Vi må bare akseptere det, sier kantspilleren, som også legger til at «det går an å spille på den» om gressteppet.

Lustig: – Jeg vet at det har vært en tøff vinter

Tidligere RBK-profil og nåværende Celtic-spiller Mikael Lustig er noe mer forståelsesfull når han blir spurt om Ullevaal-gresset holdet et akseptabelt nivå med tanke på å huse fotballkamp for over 25 000 tilskuere.

– Jeg er født i Sverige og har spilt i Norge. Jeg vet at det har vært en tøff vinter og at det har vært kaldt. Jeg er ganske sikker på at de har fått til en så bra gressmatte som mulig. Men den er ikke bra, det er den ikke, sier høyrebacken.

Han kan komme til å entre gresset tirsdag, til tross for en lårhøne som gjorde at han måtte byttes ut allerede i 1. omgang mot Romania lørdag. Og selv om Lustig og lagkameratene har lagt merke til at gresset ikke er ideelt, vil de ikke bruke det som noen unnskyldning.

– Vi vet ikke helt hvordan den kommer til å se ut etter fem eller ti minutter, eller hvordan ballen pakker, for det er ekstremt mye sand på den. Men vi har spilt på dårligere baner før, og det gjelder å gjøre jobben. Vi skal ikke stå her etterpå og skylde på banen dersom vi taper. Det er som det her. Det er en dårlig bane, og da får vi gjøre det beste ut av det, sier han til et samlet pressekorps av norske og svenske journalister.

Andersson til TV 2: – Laget vi stabler på beina har en bra mulighet

I tillegg til banen, dreide mandagens pressemøte seg mye seg om det som i svenske medier den siste uken har vært rapporter om uro og manglende harmoni i en svensk tropp der to av de store stjernene - Victor Lindelöf og Emil Forsberg - begge har uteblitt av forskjellige årsaker. Landslagssjef Janne Andersson virker litt oppgitt av hele situasjonen overfor TV 2 Sporten.

– Vi har tatt hver sak for seg. Denne samlingen har det vært to saker, som jeg har vært veldig tydelig på etter samtalene mine med spillerne, og da orker jeg ikke å ta alle de tingene der igjen. Men det inngår i det å være landslagssjef. Det er veldig stor fotballinteresse i Sverige, akkurat som det i Norge er for det norske landslaget. Det gjør at det kan bruse litt i blant, men vi har god kontroll på ting. Vi har lagt det bak oss, og nå ser vi på kampen, sier 56-åringen.

Uavhengig av hva som er grunnen til at stjernene ikke spiller, er det i hvert fall ingen tvil om at det svenske laget er skadeplaget forut for tirsdagens kamp. Andersson har følgende å si om status for sin tropp:

– Statusen totalt er at de spillerne jeg har nå er dugelige og bra fotballspillere, og vi kommer til å sende et bra lag på banen i morgen. Derimot har det vært uvanlig mye skader. Det er alltid noe som forstyrrer på hver samling, og så har det vært litt mer denne gangen. Men jeg synes det laget vi stabler på beina i morgen absolutt skal ha en bra mulighet til å kunne slå Norge, sier han til TV 2.

Se Norge-Sverige i EM-kvaliken på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra 20.00 (kampstart 20.45)!