Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen.
Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen. Foto: Meek, Tore/NTB scanpix

Advokat: Frode Berg-rettssaken starter i Moskva 2. april

Datoen for rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg er satt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent at tiltalen mot Frode Berg (63) er klar, etter å ha vært til behandling hos den russiske riksadvokaten.

Det er over 15 måneder siden 63-åringen ble pågrepet i Moskva, siktet for spionasje.

Han har siden sittet i Lefortovo-fengselet, som er forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Ifølge Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov kommer saken opp for byretten i Moskva 2. april.

Saken vil ifølge nyhetsbyrået Interfax gå for lukkede dører. En talsperson for domstolen sa fredag at det vil bli omtalt sikkerhetsgradert materiale.

– God nyhet

Berg har vært under etterforskning for overtredelse av den russiske straffelovens paragraf 276 som omhandler spionasje mot den russiske stat, med en strafferamme på mellom 10 og 20 år.

Berg har via sine forsvarere fortalt at han var på oppdrag for Etterretningstjenesten da han ble arrestet av FSB i Moskva 5. desember 2017.

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier til NTB at han regner med at det første rettsmøtet kommer til å handle om videre varetekt, ettersom varetektsperioden til Berg går ut 5. april. Likevel er det bra at saken kommer i gang, mener advokaten.

– Det er en god nyhet at det er satt en dato. Formelt er dette oppstarten for behandlingen av selve hovedsaken, sier Risnes.

Advokaten forteller at han hittil har fått få opplysninger om selve saksgangen, men at russiske rettssaker tradisjonelt er mer oppstykkede enn i Norge.

– Vi regner med at det kommer mer informasjon når det nærmer seg, sier han.​

Også Frode Bergs familie er glad for at saken kommer i gang i Moskva.

– Vi er veldig glad for at det begynner å skje noe, og at det er satt en dato. Vi har ventet lenge på den. Det har vært stille en stund nå, sier datteren Christina Berg på vegne av familien til VG.​

Grenseinspektør i 24 år

63-åringen ble pågrepet da han skulle postlegge to konvolutter som inneholdt 3.000 euro i kontanter og et elektronisk lagringsmedium, som ifølge FSB inneholdt krypterte, skriftlige oppdrag til en russisk statsborger med tilknytning til et skipsverft utenfor Arkhangelsk.

Russiske myndigheter mener pengene skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975. 63-åringen jobbet som grenseinspektør i 24 år, og gikk av med pensjon i 2014.

Ifølge Bergs nære venn Trine Hamran rekrutterte Etterretningstjenesten og Forsvarsdepartementet Frode Berg til oppdrag, samtidig som han gjorde en jobb for Grensekommissariatet og Utenriksdepartementet.

– Disse oppdragene er ikke forenlige med hverandre, sa Hamran til TV 2 fredag. (TV 2/NTB)